Kako proceniti realnu vrednost nekretnine?

Kada dođe trenutak da se donese odluka u vezi kupovine stana, često se postavlja pitanje, kako prepoznati dobru ponudu? Svaki kupac prilikom kupovine želi da prođe što povoljnije. Međutim, ovde često dolazi do problema kako utvrditi koja je trenutno prihvatljiva cena nekretnine?

Na kraju krajeva, cena nekretnine se na početku formira isključivo od strane prodavca, koji će možda svoju nekretninu cenititi znatno iznad tržišne vrednosti nekretnine.

Cena je nešto što oslikava trenutnu ponudu i potražnju na tržištu. U očima prodavca, vrednost njegove nekretnine uvek deluje više nego što je realna vrednost, dok su očekivanja kupca nekretnine uvek usmerena ka tome, da li se data nekretnina može dobiti jeftinije kao i da li se cena koju prodavac nudi može sniziti.

Uzimajući ovo u obzir cene nekretnine se definiše kao cena po kojoj se prodavac i kupac na kraju dogovore da će prodati/kupiti nekretninu. Cena nekretnina je jednostavno rezultat dogovora između prodavca i kupca.

Ta cena po kojoj se kupac i prodavac dogovore može biti znatno drugačija od početne cene nekretnine, a neretko se dogodi da krajnja cena uopšte ne oslikava pravu vrednost nekretnine, jer je cena nešto što se zasniva isključivo na dogovoru između kupca i prodavca. Analiza tržišta nekretnina se zasniva na analizi podataka relevantnih za konkretno tržište.

Dakle, cenu diktira isključivo aktuelno stanje tržišta u pogledu ponude i potražnje.

Kada postoji veliko interesovanje za nekretninu, prodavac je u boljoj poziciji i odlučuje se da proda nekretninu onom kupcu koji da najbolju ponudu odnosno najveću cenu i samim tim cena nekretnina na tržištu raste, nezavisno od toga da li procena vrednosti nekretnine odgovara toj ceni.

Koji su najbitniji faktori koji utiču na cenu nekretnine?

Prilikom prodaje nekretnina, često su u igri i drugi faktori koji utiču na cenu, kao što su emotivna vezanost vlasnika za svoju nekretninu ili se nekretnina može prodavati zbog lošeg finansijskog stanja vlasnika, koji mora da pokrije svoje dugove i nije u mogućnosti više da otplaćuje svoju nekretninu.

Sve ovo je subjektivno prilikom određivanja cene i ne može se reći da cena nekretnine oslikava njenu pravu vrednost.

Neretko se dešava da kupac poseduje neku bitnu informaciju, vezano za lokaciju nekretnine koju želi da kupi i time vidi potencijalni dobitak i spreman je da nekretninu plati i po malo višoj ceni, jer misli da će se u budućnosti višestruko isplatiti.

Na primer, kupac poseduje informaciju da će se u blizini sagraditi metro ili bitan deo puta, koji će u budućnosti znatno podići cenu nekretnina na toj lokaciji. Ono što je sigurno jeste da na razliku između tržišne vrednosti i cene utiču ekonomski faktori kao i okruženje samog tržišta.

Da bi se došlo do najbolje ponude, potrebno je prikupiti što više informacija. Sam proces može potrajati i potrebno je stalno pratiti tržište, zbog toga se neretko desi da neke ključne informacije promaknu.

Najbrži način da se dođe do informacija je svakako pomoću dostupnih servisa koji u svakom trenutku pomoću specifičnog algoritma i aktuelnih informacija ne tržištu računaju i koja je to najbolja cena za konkretan stan.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...