Kako se jedu škampi

Mali morski račići poznati kao škampi pravi su kulinarski delikates, no zahtevaju poseban postupak kada se jedu, kao i druge vrste račiće. To su maleni rakovi, duguljastog narandžasto crvenog tela, a žive uz istočne obale Atlantskog okeana, od Islanda i Norveške na severu i Portugala i Maroka na jugu. Njihovo fino meso je vrlo ukusno i zbog toga veoma cenjeno i traženo.

Škampi se love mrežama i potapaju se u posebnu tečnost, da ne bi oksidirali. Pripremaju se u tiganju, često se kombinuju uz razne paste ili rižota, a mogu se spremati i na roštilju.

Kako se jedu škampi

Kako pripremiti škampe?

Najčešće se škampi pripremaju na maslinovom ulju u tiganju. Za pripremu je potrebno oko kilogram svežih škampa, 1 dl maslinovog ulja i malo soli. Sveže škampe oprati hladnom vodom i dobro ocediti. Preporučuje se da se spremaju u nešto dubljem tiganju, da bi mogli fino da se okreću. U tiganj sipati ulje i zagrejati ga. Škampe pržiti na vrelom ulju oko pet minuta. Čim su blago promenili boju, odnosno kada njihova ljuštura blago posvetli, znači da su gotovi. Tokom prženja ih hvataljkom okretati u tiganju, da se lepo isprže sa obe strane. Važno je da se ne prže predugo, kako ne bi zagoreli i bili previše suvi. Po želji se prelivaju marinadom od maslinovog ulja, belog luka i peršuna.

Kako servirati škampe?

Pošto su škampi sitni i od jednog kilograma nema puno mesa, savetuje se da se serviraju uz neki prilog, recimo beli pirinač, baren, blago posoljen i peliven sokom od limuna.

Zbog posebnog postupka jedenja račića, preporučuje se da se na sto postave i činijice sa mlakom vodom i kriškama limuna, kako bi u toku jela mogli da se očiste prsti. Često se savetuje da se škampi ne poručuju na važnim prijemima i poslovnim ručkovima ili večerama, upravo zbog načina konzumiranja.

Kako se jedu škampi?

Ukusni crveni račići zahtevaju određeni postupak pri konzumiranju, kada se serviraju celi.  Jedenje račića može da bude nezogdno i neuredno, te zato sledi uputstvo kako na najbolji način uživati u ovom morskom delikatesu.

Škampi se, kao i drugi rakovi, ne jedu celi. Oni su oklopljeni i kada konzumirate cele, neočišćene škampe, veći deo njihovog tela i oklop nisu za jelo i bacaju se. Zapravo se jede samo mišićni deo kaoji se nalazi u repnom delu račića.

Uhvatiti račića za glavu i odvojiti je od ostatka tela škampa. Glava se ne jede, već se baca. Sa ostatka tela račića se zatim odvoje nožice, a potom i kružni prstenovi na oklopu račića, koji štite njegovo telo. Preostaje slasni mesni deo izuzetnog ukusa i fine teksture.

 

Sponzorisani tekstovi:

Loading...