Kako se lepo i brzo našminkati

Šminka je danas gotovo nezaobilazan deo svakodnevice svake devojke i žene koja vodi računa o svom izgledu i predstavljanju u javnosti. Šminkanje nije rezervisano samo za posebne prilike i izlaske, već i za posao, neka ležernija okupljanja i druge situacije. Ono je daleko više od ukrašavanja i predstavlja poseban vid nege i tretiranja lica, koji za cilj ima besprekoran, svež i lep izgled.

Šminkanje je poput umetnosti i zahteva posebnu pažnju u svakom smislu, od odabira palete boja koja će odgovarati određenoj boji tena, kose i očiju, pa sve do načina na koji se šminka nanosi, redosleda šminkanja i pojedinačnih detalja. U zavisnosti od toga za koju se priliku se spremamo, šminka može da bude jača, umerenija, pa i takva da deluje neutralno i gotovo prirodno, ali licu daje određeni sjaj i svež izgled.

Osim svoje estetske namene, šminka mora da bude i pažljivo prilagođena tipu kože, kvalitetna i medicinski testirana. Ako dobro poznajemo svoju kožu i njene sklonosti, biće nam lakše da odaberemo i dobru šminku koja će nam u potpunosti odgovarati.

Kako se lepo i brzo našminkati

Šta je važno kod pravilnog šminkanja?

Pre svega, važno je da vodimo računa o nezi kože lica. Ako je tretiramo na pravilan način, u zavisnosti od toga da li je naša koža suva, sklona mašćenju, normalna, osetljiva ili problematična, možemo da sprečimo da je iziritiramo šminkom. Zbog toga je osim samog šminkanja, važno i da posle u potpunosti uklonimo svu šminku sa lica. Pri tom mogu da se koriste specijalne kree ili tonici za skidanje šminke i umivanje ili blagi sapun za lice.

Takođe je važno da pribor koji koristimo uvek bude čist i pravilno održavan. Redovno čišćenje četkica i aplikatora za senke, puder i rumenila takođe će sprečiti da kožu iziritiramo i napravimo problem. Nikako nije preporučljivo da pozajmljujemo i koristimo tuđu šminku i tuđ pribor za šminkanje, posebno kada je reč o bojama koje nanosimo na oči i usne.

Saveti za pravilno šminkanje

Evo kako uz pomoć nekih jednostavni koraka i trikova postići savršen izgled, uz šminku koja je u skladu sa našim prirodnim izgledom i koja će odgovarati svakoj prilici. Slede uputstva za efektan, prirodan izgled, uz savršenu šminku, a sve izmene mogu da se dodaju u skladu sa prilikom za koju se šminkamo.

Podloga za šminku – Pre nego što se počne sa nanošenjem šminke, lice treba lepo očistiti i umiti, a nakon toga naneti kremu za lice ili prajmer. Oni će osvežiti kožu i pripremiti je za šminku, stvarajući barijeru između lica i pudera. Kada se puder nanese na kožu bez podloge, može da se iziritira, da se pojave bubuljice ili crvenilo. Kada se šminka nosi celog dana, ona postaje teška i opterećuje lice, a krema pomaže da koža ostane elastična i da joj šminka na naškodi. Prajmer je takođe koistan i zato što će duže održati šminku na licu.

Odabir pudera – Profesionalni šminkeri savetuju da se pri izboru pudera uvek izabere onaj koji je svetlije nijanse od same kože. To se radi kako bi se izbegla neprivlačna razlika između kože lica i kože vrata, koja i ceo izgled čini lošim, bez obzira koliko sama šminka bila besprekorna. Pravi izbor boje pudera je od ključne važnosti, jer je on osnova celokupnog izgleda. Najbolje je da se koristi kombinacija tečnog i pudera u kamenu. Tečni puder se nanosi četkom laganim tapkanjem, nikako kružnim pokretima. Nakon par minuta se nanosi puder u prahu, koji može da bude u boji tena.

Upotreba bronzera i rumenila – Pravilno isticanje kontura lica je nezaobilazno kod uspešnog postupka šminkanja. Kod upotrebe bronzera i rumenila je najbitnije odabrati pravu boju. Tako se za svetliju kožu obično preporučuju boje breskve ili kajsije, a tamniju ili maslinastu put najčešće zlataste i bronzane nijanse. Rumenilo i bronzer se nanose u maloj količini na jagodične kosti i malo ispod njih.

Isticanje obrva – Obrve su skoro najvažniji detalj na licu i njihovo pravilno isticanje će upotpuniti izgled i dodatno izraziti konture lica. Olovka za obrve je zato nezaobilazan rekvizit u neseseru svake dame. Boja olovke treba da bude približna boji obrva, a konture se oblikuju vrlo blago. Treba izbegavati jake linije i veliku količinu boje. Dovoljno je lagano nanošenje, kojim se može postići lep, pravilan oblik, u skladu sa željom i prilikom.

Isticanje očiju – Oči se mogu prirodno istaći korišćenjem jednostavne bež senke ili senke u boji kože, u kombinaciji sa smeđom nijansom koja se nanosi na krajeve kapaka. Tanka linja izvučena jalajnerom iznad gornjih trepavica će izdužiti konturu oka i dati mu mačkast izgled, bez napadnog efekta. Završni efekat se postiže crnom maskarom, koja lepo razdvaja trepavice i nelepi se. Ovo je osnovni izgled koji može da se praktikuje uz svaki autfit, a varijante u bojama mogu biti prilagođene različitim prilikama, u skladu sa crtama lica, boje očiju, tena i kose.

Ruž i olovka za usne – Boju ruža za usne takođe treba prilagoditi boji kose, tena, bojama ostale šminke i prilici. Plavokosim devojkama i ženama se preporučuju sve ružiaste nijanse, koralne boje, boje mesa i cigle, ali i jarko crvena za posebne prilike. Smeđokosim pristaju gotovo sve boje, od najsvetlije ružičaste do tamno crvene. Tamnokosim najčešće najlepše stoje boje toplijih crvenkastih nijansi. Olovka za usne treba da bude iste boje kao i ruž. Najbolje je prvo iscrtati konture olovkom, a potom naneti ruž. Za neutralniji svakodnevni izgled karmin se nanosi u manjem sloju, a može se upotrebiti i sjaj za usne.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...