Kako se prave palačinke – recept

Jedan od najomiljenjih recepata širom sveta, kakav danas znamo, nastao je još u srednjevekovnoj Evropi. Palačnike su se kroz istoriju prilagođavale raznim nacionalnim kuhinjama i običajima, u pogledu sastojaka od kojih su pravljene, pribora za njihovo spremanje i samom formom koja se dobija kao finalni proizvod. Slane ili slatke, tanke ili debele, savijene, nežno urolovane, prelivene sirupom ili voćem, bogato punjene ili prosto nafilovane namazom, palačinke su bile i ostaju jedna od najradije pripremanih svetskih poslastica i jela.

Legenda kaže da je savremene palačinke smislio kuvar pape Gelazija i to još u petom veku, kada je jednog januara u Vatikan došlo toliko mnogo hodočasnika, da nije bilo dovoljno hrane za sve. Jedino čega je bilo u obilju bila su jaja i brašno, pa je domišljati kuvar od njih pripremio palačinke, ne znajući kakvu će popularnost i varijante dožveti njegovo jednostavno kulinarsko umeće.

Francuske galete, francuske tanane palačinke, nemačke tanke krompirove palačinke, palačinke kolonijalne Amerike pripremane od kukuruznog brašna, debele američke palačinke, škotske drop scones, kineske bao bing i tako dalje, sve one pripadaju velikoj porodici omiljenih nam palačinki. Sama reč palačinka vuče korene od latinske reči placenta, sa korenom u grčkoj reči plak, sa značenjem “ploča”. Mi je nazivamo palačinka, a zanimljiv je bosanski naziv prevrtača, koji lepo oslikava njenu pripremu – kada se ispeče sa jedne strane, prevrće se na drugu.

Kako se prave palačinke - recept

Kako napraviti savršene palačinke?

Priprema palančinki je u principu veoma jednostavna, ali često se čini kao da ima osoba kojima njihova priprema prosto ide od ruke i onih koji nisu toliko vešti u pripremi ovog testa. Mi pod palačinkama podrazumevam one fine, tanke, koji filujemo slatkim ili slanim nadevom i najčešće ih presavijamo u trougao ili ih jednostavno zarolamo.

Kako bi palačinke bile meke, tanke i rastegljive, fine teksture i ukusa, najvažnije je pripremiti dobro testo. Ono treba da bude prilično retko i da se peče vrlo kratko. Najbolje je koristiti tiganje koji imaju debelo dno i malo ga nauljiti. Vatra na ringli na kojoj spremamo palačinke ne treba da bude mnogo jaka, da nam palačinke ne bi odmah zagorele i da mogu da se peku dovoljno kratko, a pritom zadrže elastičnost i strukturu i dobiju lepu, tek pomalo rumenu boju. Ulje na tiganju pomaže da se palačinke ne zalepe za dno i ne raspadnu.

Testo za palačinke treba da bude veoma retko i razliva se po tiganju, u vrlo tankom sloju. Peku se sa jedne strane dok ne počnu da se odvajaju po ivicama i u trenutku kada mogu da se odvoje, okrenu se na drugu stranu i speku se kratko po istom postupku. Obično je dovoljno je i desetak sekundi. Ko je vešt, može da ih prevrće kao profesionalni kuvar, a mogu se jednostavno okrenuti rešetkom. Ako tokom pečenja počnu da se stvaraju mehurići i palačinka se blago nabora, to znači da je testo dobro. Ovako spremljene palačinke treba da budu dobre i narednih par dana, ako se pažljivo umotaju u foliju da se ne bi osušile.

Recept za pripremu palačinki

Kada spremamo palačinke, najvažnije je da znamo dobru meru sastojaka koji su nam potrebni, u zavisnosti za koliko osoba ih pripremamo. Različiti recepti neznatno variraju u sastojcima, ponekad se koristi obična, ponekad mineralna voda, menja se količina jaja, ali je osnovni recept u principu isti po sastojcima i razmerama za pripremu.

Recept – Osnovni sastojci za savršeno testo za palačinke obično zahteva 2-4 jajeta, 200-300 gr brašna, 0.5 l vode ili mleka (u nekim receptima se koristi i kombinacija 2 dl mleka i 0.25 l vode, mineralne ili obične), 2 kašike ulja i na vrh kašičice soli.

Primer razmere, za količinu od dvanaestak palačinki:

  • 200 gr brašna
  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kisele vode
  • Prstohvat soli

Prvo umutiti jaja mikserom, pa dodati polovinu brašna i mleka, pa i to umutiti. Dodati ostatak brašna i mleka, prstohvat soli i ponovo umutiti mikserom. Na kraju dodati kiselu vodu i ulje i promešati kutlačom da se svi sastojci lepo sjedine. Smesa treba da odstoji oko pola sata i spremna je za pečenje.

Palačinke mogu da se filuju i serviraju na najrazličitije načine. Jedna od najomiljenijih kombinacija kod nas je palačinka sa čokoladnim kremom i mlevenim keksom, svima dobro poznata slatka varijanta. Mogu se servirati bogato punjene raznim slatkim, voćnim ili slanim dodacima ili jednostavno posute orasima i šećerom ili premazane tankim slojem džema, umotane ili presavijene.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...