Kako se pravi burek sa sirom – recept

Malo je onih koji će odoleti slasnom vrućem bureku hrskave korice, posebno u omiljenoj kombinaciji uz gusti jogurt.

Burek je jelo u kojem uživaju generacije našeg regiona. Vešto ga spremaju bosanski pekari, a ima svoju realizaciju i u našoj zemlji. Obožavan je i u susednoj Hrvatskoj i Sloveniji.

Odakle dolazi burek?

Burek je prisutan u kuhinjama bliskoistočnih zemalja i Balkanskog poluostrva. Najverovatnije potiče iz Turske i može se naći u svim zemljama koje su nekada bile pod vladavinom Otomanske imperije. Sam naziv ima turski koren i u toj zemlji se ova reč koristi kao naziv za različita jela od testa. U drugim jezicima ova reč označava specifično jelo, a kod nas dobro poznati burek.

Burek u našim krajevima pripremaju Bošnjaci, Srbi i Hrvati. On je obavezan u ponudi svih pekara i kod nas se najčešće jede kao brza hrana ili doručak, uz nezaobilazan jogurt. Za burek postoje i specijalizovane prodavnice u kojima se služe isključivo burek i jogurt, popularne buregdžinice. Buregdžinice su postojale još u sedamnaestom veku i bile su vrlo česte u Bosni i Hercegovini, pa i Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. U Beogradu su prve buregdžinice nastale tek početkom devedesetih godine prošlog veka, jer se burek oduvek prodavao u svakoj običnoj pekari.

Kako se pravi burek sa sirom - recept

Tajna ukusnog bureka

U našoj zemlji se burek odnosi na specijalno jelo sa korama od testa, praznim ili punjenim određenim nadevom. Tokom tradicionalne pekarske pripreme se kore bacaju u vazduh da bi se razvukle, a najčešće se pune sirom ili mesom. U pekarama ćemo često naići i na varijantu punjenu pečurkama, spanaćem ili zeljem, pa i slatke verzije bureka nadevenog višnjama i jabukama. Danas je popularna i jedna moderna varijanta nadeva, poznata kao pica burek.

Okrugli burek na koji najčešće nailazimo u pekarama je još krajem petnaestog veka u Nišu predstavio čuveni turski pekar iz Istambula. Čuveni sarajevski burek se odnosi na zamotanu pitu od tankih kora, punjenu mesom. Druge verzije se nazivaju pitama, sirnicom, zeljanicom ili krompirušom, zavisno od nadeva, a pripremaju se na isti način.

Kako napraviti tradicionalni domaći burek?

U čemu je tajna hrskavog domaćeg bureka koji rado poručujemo u lokalnim pekarama? Evo kako pripremiti ukusan burek u kućnoj varijanti. Sastojci za burek su lako dostupni, a ovde predlažemo recept za tradicionalni domaći burek sa sirom.

  • 500 gr mekog brašna
  • 600 gr malo tvrđeg sira po želji
  • 150 gr srednje slanog kajmaka
  • 3 dl ulja
  • 3 dl mlake vode
  • Pola kašičice soli

Brašno prosejati i sipati u suvu posudu, dodati mu so i vodu, pa umesiti glatko testo. Dobijeno testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoje oko pola sata. Svaki deo potom razvući oklagijom na veličinu velikog plitkog tanjira. Uzeti duboku šerpu i podmazati je uljem. U nju staviti jedan komad testa i premazati uljem i tako uraditi i sa preostalim delovima. Naređano testo sa uljem prekriti salvetom i ostaviti još pola sata.

Nakon toga jedan komad testa izvaditi, ocediti od ulja i tanko razvući prstima. Na sredinu staviti malo kajmaka i sira i saviti kao paketić, sa krajevima ka sredini. Zatim istanjiti sledeći komad, takođe dodati sir i kajmak i na to staviti prethodno savijeno testo, pa saviti i testo koje je spolja. Isti postupak ponavljati dok se ne potroše svi delovi testa. Kada se burek zamota na ovaj način, okreće se presavijenim delom na dole i peče se u tepsiji podmazanoj uljem na temperaturi od 180 stepeni, sve dok ne postane sasvim rumen i hrskav.

Isti postupak može da se primeni i kada se sprema burek sa nekim drugim nadevom po želji. Jedno je sasvim sigurno, imaće ukus baš poput bureka iz naše omiljene pekare. Još ako uz njega serviramo i jogurt, ovom pekarskom gurmanskom zadovoljstvu iz naše tradicionalne kuhinje nema premca.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...