Kako se pravi nes kafa

Bukvalno da ne postoji osoba na našim prostorima a tako i u svetu koja nije čula za nes kafu ili je nije probala.

Nes kafa je jako popularna u Srbiji a i na celom Balkanu uglavnom, a mi ćemo vam u ovom tekstu predstaviti neke zanimljivosti vezane za ovaj čudeni kafeni napitak, kao i dati recept za pripremu nes kafe na više načina.

Nes kafu možete piti hladnu ili toplu, sa šlagom ili bez itd, znači možete je prilagodjavati svojim potrebama i željama jer je vrlo fleksibilan napitak.

Evo sada da počnemo prvo od pravljenje hladne nes kafe.

Kako se pravi nes kafa

Kako se pravi hladna nes kafa?

Za hladnu nes kafu biće vam potrebni ovi sastojci:

– 2 decilitra hladnog mleka
– vode u maloj količini
– 1 supena kašika nesa
– šećera po vašoj želji

Kod samog postupka pravljenja jako je bitno napomenuti da se on razlikuje od toga da li želite da napravite nes kafu sa penom ili pak bez nje. To zavisi od ukusa same osobe pa je možete praviti na način na koji vi želite. Ako hoćete penu potrebno je da imate mutilicu za nes sa kojom ćete mutiti dok ne krene pena da se pojavljuje. Ako hoćete bez pene, onda vam mutilica neće biti potrebna već ćete moći i ručno da napravite tako što ćete mutiti dok se ne otopi šećer koji ste stavili.

Nakon procesa mućenja ostaje vam da u nes sipate rashladjeno mleko. Ako ste pravili sa penom onda budite obazrivi kako sipate mleko i gledajte da ga sipate niz ivicu da ne biste poremetili penu.

Nakon dodavanja mleka nes je spreman za konzumaciju, a po želji naravno u njega možete staviti i sladoled ili šta već želite da se dodate osvežite i zasladite.

Kako se pravi topla nes kafa?

Topla nes kafa se bukvalno pravi isto kao i hladna, samo je jedina razlika u mleku, tamo ste dodavali rashladjeno mleko, dok ovde sipate zagrejano mleko.

Sastojci su svi isti naravno samo je potrebno da mleko zagrejete pre sipanja u nes.

Hladan nes servirajte u staklenoj čaši, a topao sipajte u keramičku šolju.

Malo zanimljivosti o nes kafi

Da li ste znali kada je otkrivena nes kafa i kako se to desilo? Verovatno se niste pitali oko toga, pa evo zanimljivih informacija o nastavku.

Nes kafa je razmatrana kao opcija 1929.godine kada je vladala Svetska ekonomska kriza. Vlasnik firme Nestle koja proizvodi ovu kafu je trebao da nešto promeni vezano za kafu u Brazilu. Posle čak 3 godine analiziranja i razmatranja nastala je nes kafa.

Prvi put je ovakva instant kafa prodana 1938.godine. To je bilo relativno davno, a danas bukvalno da nema zemlje u kojoj nije popularna i u kojoj se ne prodaje, jer je zastupljena u preko 180 zemalja širom sveta.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...