Kako se sam ošišati kod kuće

Lepa i negovana kosa, kao i dobra frizura koja odgovara tipu i obliku lica, jeste preduslov za lep i uredan izgled, kako žena, tako i muškaraca. Odlazak kod frizera je zato jedan od važnijih estetskih i kozmetičkih tretmana, no, neke jednostavnije tehnike šišanja i sređivanja frizure mogu da se obave i u kućnoj varijanti.

U principu je uvek bolje da šišanje obavi profesionalac, ali za održavanje već oblikovane frizure nije uvek nužna stručna usluga, a kućnim friziranjem možemo uštedeti i na vremenu i novcu koje bismo utrošili odlaskom u frizerski salon. Ukoliko nam nisu na umu drastične promene, nije nužno veliko umeće kako bismo se samo ošišali. Sledi nekoliko korisnih uputstava za samostalno šišanje i održavanje frizure, za žene i muškarce.

Kako se sam ošišati kod kuće

Šišanje u kućnoj varijanti

Šišanje u kućnoj varijanti uopšte ne mora da bude komplikovan postupak i može da bude i zabavno. Ako se pažljivo prate uputstva, mala je verovatnoća da dođe do velike greške. Kada jednom naučimo da sami sređujemo frizuru, ova praksa će nam ući u rutinu i postati redovan tretman. Uz par dobrih saveta nije teško postati sam svoj frizer majstor. Pogledajmo šta nam je potrebno za ovaj postupak i koje korake treba slediti za savršenu i negovanu frizuru.

Pribor – Ako odlučimo da se sami ošišamo, važno je da pažljivo pristupimo tom postupku i pre svega se pozabavimo materijalom koji nam je potreban.  Za šišanje i skraćivanje ženske kose trebaće nam gust češalj sa sitnim zupcima i dobre, kvalitetne oštre makaze. Ukoliko smo u mogućnosti, najbolje je nabaviti makaze koje su namenjene za šišanje kose. Ne moraju biti profesionalne, ali je poželjno da ne koristimo makaze za papir i sličnu namenu. Muškarci se u kućnoj varijanti obično služe mašinicom ili trimerom i održavaju kratku kosu ili potpuno briju glavu.

Saveti za devojke

Devojke i žene mogu u kućnoj varijanti jednostavno i lako da održavaju zdravu i urednu kosu, kao i da oblikuju frizuru uz par korisnih saveta.

Skraćivanje krajeva – Da bismo kod kuće skratili dugu kosu i održavali krajeve svežim i zdravim najvažnije je da rukujemo dobrim i naoštrenim makazama. Nije na odmet investirati u profesionalne frizerske makaze, pogotovo ukoliko će kućno šišanje postati redovna praksa, te nećemo morati da izdvajamo novac za odlazak u frizerski salon. Tupe makaze mogu dodatno da iskrzaju krajeve i donesu više štete nego koristi. Pre šišanja kosu navlažiti i umiriti hranljivim uljem, kako se vlasi ne bi elektrisale. Najbolje je da se skraćuje deo po deo. Gornji sloj kose podići i vezati, a donji lepo izravnati i podeliti na dva dela. Pažljivim zatezanjem između prstiju izdvojiti pramen i odrezati višak, oko jedan do dva centimetra. Isto ponavljati i sa ostatkom donjeg sloja. Raspustiti i gornji sloj kose i ponoviti isti postupak.

Slojevito šišanje – Slojevito šišanje zahteva malo više pažnje i umeća od skraćivanja krajeva, ali ga je takođe moguće izvesti u kućnoj režiji. Važno je da znamo kakvu tačno frizuru želimo, odnosno kakve slojeve. Može da nam pomogne da pronađemo fotografiju željene frizure, koju nosi neka poznata ličnost ili model. Takođe je korisno znati da duži slojevi obično lepše stoje devojkama sa četvrtastim licem, a kraći sa srcastim ili ovalnim. Šta nam je potrebno za slojevito šišanje? Peškir za vrat i ramena, šnale za razdvajanje kose, dobre makaze i češalj. Korisno je da imamo i ručno ogledalo, da bismo videli kako kosa izgleda sa zadnje strane, kao i trimer makaze za završno sređivanje. Kosu oprati i prosušiti peškirom, pa počešljati i podeliti na delove po slojevima.  Po njima skraćivati kosu u istoj dužini, a ukoliko je kosa baš gusta, deliti na manje pramenove i voditi računa da ih identično skratimo. Ne treba seći ukosu, a za završnu doradu koristiti trimer makaze.

Saveti za muškarce

Muškarci mogu da održavaju kratku, preciznu i urednu frizuru uz malo vešte upotrebe trimera i u kućnoj varijanti.

Šišanje trimerom – Kosa treba da bude blago vlažna, ne previše mokra i nikako duga, jer motor trimera nije toliko snažan da može da prođe kroz tešku mokru i gustu kosu. Najbolje je šišanje kose koja je duga oko pet centimetara. Poprskati je vodom i uzeti najduže sečivo sa retkim zupcima i blago razrediti kosu. Nakon toga se koristi dodatak srednje dužine, kojim će se oblikovati frizura i napraviti blagi prelaz između potiljka i temena. Na kraju se upotrebljava nastavak sa najsitnijim zupcima, kojim se prelati preko temena i zulufa, kako bi se uklonile najsitnije vlasi i frizura dobila oštre i precizne linije. Obavezno trimovati kosu u pravcu rasta dlake. Ova praksa zahteva izvesnu pažnju i umeće, ali već posle nekoliko puta može postati sasvim uobičajena rutina.

Osnovno pravilo kod šišanja u kućnoj varijanti je dobro poznata izreka – triput meri, jednom seci. Ukoliko nismo sigurni, bolje je da prvo odsečemo manje kose, jer ćemo kasnije lako dodatno skratiti višak, bez ikakve štete. Najbolje je da se u prvim pokušajima ne upouštamo u drastične promene i prvo steknemo osnovnu praksu. Brojni video materijali na internetu mogu da pomognu da još efikasnije obavimo kućno friziranje.

 

Sponzorisani tekstovi:

Loading...