Kako skinuti farbu sa kose?

Pokajali ste se zbog nove boje, farba se isprala brže nego što ste očekivali, kupljena nijansa nije ispala kao na slikama i sve što sada želite je da izbrišete par sati i vratite svoju staru boju.

Postupak skidanja farbe sa kose nije tako jednostavan, ali je moguć. Pored toga što vam frizer u salonu može raznim metodama (blanšom koji je veoma agresivan) skinuti farbu ukoliko vam ne odgovara, ili vam preporučiti da sačekate da vam se boja ispere i vaša prirodna kosa izraste, to možete uraditi i sami uz pomoć sredstava od kojih većinu imate u kući.

Kako skinuti farbu sa kose

Evo nekih dobro poznatih i proverenih postupaka kako da sami skinete farbu sa kose:

1) Sirće

U ovom postupku se koristi obično kuhinjsko (alkoholno) ili prirodno jabukovo sirće. Sirćetna kiselina pomaže da se boja skine, a da pri tome ne dođe do oštećenja kose i iritacije poglavine. U jednakim razmerama 1:1 pomešajte sirće i vodu  pa tom mešavinom dobro nakvasite kosu i umotajte u peškir, a zatim preko njega stavite kapu za tuširanje ili običnu najlon kesu. Ostavite da stoji 15-20 minuta pa isperite. Ukoliko se boja slabo skida, ili je nijansa farbe tamnija ili crna, možete praviti mešavinu sa više sirćeta ili tretman ponoviti, uz napomenu da ne treba preterivati da ne bi došlo do oštećenja kose.

2) Vitamin C

Tretman je posebno efikasan za skidanje tamnijih nijansi nekoliko dana posle farbanja, a koristi se ili limunov sok ili obične i šumeće tablete vitamina C.

Možete uzeti 5-10 tableta ovog vitamina i rastvoriti ih u malo vode, a zatim kada omekšaju izgnječiti ih, dok ne dobijete pastu. Na mokru kosu nanesete dobijenu pastu, stavite kapu za tuširanje i pustite da stoji sat vremena. Kosu prvo dobro isperete, a zatim je šamponirate pa ponovo dobro isperete vodom.

Drugi način je da napravite mešavinu od 5-10 šumećih tableta vitamina C i standardne količine šampona koju koristite za jedno pranje kose. Nanesete ravnomerno i celom dužinom kose, ostavite da stoji 45-60 minuta pa isperete mlakom vodom.

3) Soda bikarbona

Korisna je za suvo i mokro pranje kose, za masnu kosu, protiv peruti i neprijatnih mirisa, ali i za uklanjanje neželjene boje. Da biste skinuli farbu uz pomoć sode bikarbone, potrebno je da je pomešate sa šamponom u razmeri 1:1 (najbolje po 1 kašika sode i šampona). Dobijenom smesom istrljamo celu kosu što je moguće ravnomernije i ostavimo 5-10 minuta a zatim isperemo. Ovim putem nećemo uspeti odmah da uklonimo boju, ali postupak možemo ponoviti nekoliko puta.

4) Kokosovo ulje

Samo po sebi ovo ulje veoma blagotvorno deluje na kosu i kožu glave. Ukoliko vam je ipak potrebno da biste skinuli neželjenu boju, staklenu teglicu kokosovog ulja zagrejte u vrućoj vodi u trajanju od 3-5 minuta. Toplo ulje nanesite na celu kosu pa umotajte peškirom i ostavite da stoji oko 60 minuta pa potom operite kosu.

Rezultati svih ovih procedura zavisiće od više faktora:

  • da li je kosa ofarbana u svetliju ili tamniju nijansu – po pravilu se tamnije farbe teže skidaju
  • koliko je vremena prošlo od farbanja – što više vremena prođe, farba se teže skida, pa se zato smatra da skidanje boje treba započeti odmah, a najkasnije 3 dana od farbanja
  • od toga da li je farba trajna ili polutrajna – mnogo je lakše skinuti polutrajne ili privremene farbe
  • da li je farba prirodnog tj biljnog porekla (kana) – uprkos mišljenju da se kana lakše skida zato što je biljnog porekla i ne prodire brzo u dubinu dlake, to u praksi nije slučaj

Skidanje kane

Skidanje kane je znatno teže i potrebno je više strpljenja i vremena, a koristi se sledeća mešavina: sok od 1 limuna, 150 mililitara vode i 1 čašica vodke, 2 kašike jabukovog sirćeta i malo sode bikarbone. Sastojke pomešajte i nanesite na suvu kosu, a zatim ostavite da deluje oko 5 minuta, dobro istrljajte kosu peškirom i na kraju isperite vodom. Ovaj postupak ne treba ponavljati suviše često a najbolje ga je raditi jednom do dva puta nedeljno.

U zaključku napominjemo da ni jednu boju nećete uspeti da u potpunosti uklonite iz prvog pokušaja, pa posebno vodite računa da ponavljanjem bilo kog navedenog tretmana ne delujete suviše agresivno kako ne biste dodatno oštetitili kosu. Svakako je najbolje da dobro razmislite i posavetujete se sa svojim frizerom pre nego što odlučite da se farbate ili skidate farbu, ali ukoliko dođete u situaciju da morate da uklonite neželjenu boju, imate dosta rešenja pa izaberite ono koje vama najviše odgovara.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...