Kako tečno da govorite engleski jezik?

Ako ste pokušavali na različite načine da progovorite engleski, onda je vreme da vam ukažemo na nekoliko trikova koji će vam pomoći da govorite tečno.

Naravno, najbolje je da svratite do neke pouzdane škole engleskog jezika i da utvrdite sopstveno znanje.

Tako ćete se najpre rešiti straha od nastupa, a sigurni smo da ćete brzo i lako komunicirati na engleskom.

Međutim, ako niste trenutno u mogućnosti da pohađate kurs koji nude vama najbliže škole engeskog jezika, onda se sami bacite na učenje. A evo i kako.

# 1 Nemojte se mnogo mučiti gramatikom.

Iako je gramatika najvažnija osnova od koje treba krenuti prilikom učenja nekog stranog jezika, trebalo bi da znate da jezik može tečno da se govori iako možda ne znate daleki perfekt ili daleki futur. Upravo u tome i jeste trik.

Da biste položiti testove, stručne ispite, gramatiku morate da znate, ali za svakodnevnu komunikaciju pokušajte da učite jezik bez mnogo opterećivanja. Naime, nema potrebe da se bavite opširnim gramatičkim pravilima, osim ako vam posao i studije to ne nalažu.

Svako opširno izučavanje gramatike dodatno će vas usporiti na putu do tečnog izgovora, a siigurni smo da to ne želite. Dok budete sastavljali rečenice, više ćete razmišljati o gramatičkim pravilima nego o izgovoru, tako da je bolje da se okrenete govoru. Da li znate da mali broj izvornih engleskih govornika zna tek nešto više od 20% gramatičkih pravila? Da, da, imajte to na umu kada budete učili neku gramatičku definiciju napamet. A šta vam je važnije, da znate neku definiciju ili da da govorite engleski tečno?

I da, mnogi ljudi koji uče engleski jezik znaju više gramatičkih pravila nego izvorni govornici. Zapamtite to!

# 2 Važno je da učite fraze!

Ako tek počinjete da učite engleski, trebalo bi uporedo da učite nove reči i fraze. Naime, deca kada počinju sa učenjem nekog stranog jezika ona najpre uče reči, a uz njih uče i fraze. Zato ne čudi što neko može da zna veliki broj reči, da ima bogat vokabular, a da ne može dobro da sastavi rečenicu. E zato treba učiti fraze.

Ako znate preko 500 reči, to ne znači da ćete moži da sastavite tačno rečenice. Međutim, ako znate bar jednu frazu onda ćete moći da sastavite stotinu rečenica. Ako usvojite više od 100 fraza, bićete iznenađeni koliko ćete ispravnih rečenica znati, a sa 1000 fraza ćete već znati odličan engleski. Zato, nemojte samo da učite reči i da provodie sate učeći ih, već se pozabavite i frazama i sigurni smo da ćete mnogo pre tečno govoriti engleski.

# 3 Nikada ne prevodite rečenicu direktno sa srpskog!

Jedno od osnovnh pravila prilikom učenja bilo kog stranog jezika jeste da nikada kada sastavljate rečenice ih ne prevodite direktno sa srpskog. Imajte na umu da se red reči u rečenici razlikuje od jezika do jezika i da se nećete baš najbolje snaći u komunikaciji. A kada se direktno prevodi sa srpskog na engleski, onda se mnogi trude da uklope i naučena gramatička pravila, pa na kraju se ne snađu baš najbolje.

Nemojte da se opterećujete i vežbajte što više i sigurni smo da ćete uskoro tečno govoriti engleski jezik.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...