Kako tečno da progovorite engleski jezik?

Jezik bez kojeg se danas ne može, engleski je postao glavni jezik koji se traži gde god da krenete. Na putovanju, na poslovnom sastanku, ptilikom intervjua za posao, jedno od najvažnijih pitanja jeste Do you speak English ili na srpskom rečeno da li govorite engleski.

A šta vi kažete?

Mnogi imaju probem sa konverzacijom iako znaju osnovna gramatička pravila i služe se zavidnim fondom reči.

Ali kako da se oslobodite treme i straha i kako da tečno govorite stranim jezikom pitanja su koja prvo pitaju polaznici koji se upišu u  škole engleskog jezika.

Mi smo pokušali da odgovorimo na sve vaše dileme i evo nekoliko saveta kako brže da progovorite na engleskom.

# 1 Ne morate da učite mnogo gramatike!

Iako nekome ovo pravilo zvuči čudno, trebalo bi odmah da ga usvojite. Za test ii spit jeste važna gramatika i ona se mora znati, ali ako želite tečno da govorite engeski onda pokušajte da učite jezik bez mnogo pterećivanja oko gramitičkih pravila i svih mogućih vremena.

Detaljno učenje gramatike će vas samo dodatno zbuniti, ali i usporiti. Pokušajte da slušate izborne govornike, lil i da ih sledite prilikom govora, jer većina izbornih govornika zna manje od 20% gramatičkih pravila.

Šta je vama važnije, da znate tačno određene situacije kada se upotrebljava davno prošlo vreme ili da tečno govorite stranim jezikom?

# 2 Upijajte reči, izraze i fraze!

Mnogi ljudi se trude da nauče što više reči i tako obogate svoj vokabular, ali onda muka nastaje kada od toliko reči ne mogu da sastave rečenicu. Evo i zašto.

Da biste sastavili rečenicu i tečno govorili neki strani jezik, neophodno je da učite izraze i fraze koje se u tom jeziku koriste. To znači da bi trebalo istovremeno da učite reči i izraze ako želite brzo i lako da savladate neki strani jezik.

Možete da znate 1000 reči, a da ne sastavite nijednu rečenicu, a sa samo jednom naučenom frazom možete da sastavite i preko sto rečenica. A tek sa sto fraza koliko rečenica gramatički ispravnih možete da sastavite. A sa hiljadu fraza biste govorili odličnim engleskim jezikom. Zato nemojte samo da učite reči niti da provodite mnogo vremena uvećavajući svoj fond reči, nego se okrenite učenju izraza i fraza kako biste mnogo brže stranim jezikom progovorili.

# 3 Nikada ne prevodite sa maternjeg na engleski jezik direktno!

Različit je redosled reči u rečenici u srpskom i u engleskom jeziku zato nikada direktno ne prevodite sa srpskog na engleski. A u takvim slučajevima će i vaš govor teći sporo, a još ako se zapetljate oko gramatičkih pravila, onda ćete imati i dodatnih problema. Izbegavajte paralelno prevođenje i razmišlajnje o gramatici, jer to ničemu ne vodi.

# 4 Vežbajte, jer čitanje i slušanje nisu dovoljni!

Sve što čujete obavezno provežbajte, jer nije dovoljno samo da slušate i upijate strane reči. Govor je glavni preduslov za tečno komuniciranje na bilo kom stranom jeziku. Sve što čujete ponavljajte naglas i što više komunicirajte. Tako ćete vremenom postajati sve bolji i bolji i videćete kako vaša komunikacija lagano teče.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...