Kako urediti dvorište ili baštu?

Želite da uredite svoje dvorište da bude idealno mesto za odmor i uživanje?

Da biste to učinili trebalo bi da se pridržavate nekoliko osnovnih principa. Ako želite da ostavite dobar utisak kada vam neko dođe u posetu, onda je lepo uređeno dvorište pun pogodak.

Evo šta najpre treba da uradite ako ste prionuli na posao kako biste uredili dvorište i od njega napravili omiljeno mesto za uživanje.

Mi smo vam pripremili nekoliko saveta koje preporučuju arhitekte.

# 1 Mini jezero u dvorištu

 Želite jednu malu vodenu oazu u dvorištu, a nemate mnogo mesta?

Bez obzira koliko je prostor kojim raspolažete, sigurni smo da će se naći mesta za jedno malo jezero koje će vaše dvorište osvežiti i ulepšati. Ova dekorativna oaza će dati poseban pečat vašem eksterijeru.

# 2 Manje biljaka je više!

Svaki prostor je lepši kada se ukrasi cvećem i drugim ukrasnim biljkama. Međutim, posebno je tanka linija između lepo uređene bašte i nagomilane zbirke biljaka, cveća i drveća. Zato izaberite manje biljaka, ali ih lepo sredite i postavite na pravo mesto kako bi iznova rasle i razvijale se. ukoliko ih negujte na pravi način, imaćete lepo ukrašeno dvorište, a ne gomilu nabacanog cveća i drveća.

# 3 Rasveta je važna!

Ako ste razmišljali o osvetljenju u bašti, onda je pravo vreme da ugradite baštenske lampe. Uz manje lampe ambijent će lepo izgledati, stoga razmislite o ovom dekorativnom osvetljenju. Izaberite boju rasvete u skladu sa bojama koje dominiraju u dvorištu i uživajte u svojoj maloj oazi.

# 4 Rešite se korova!

Nije moguće ukloniti svaku biljku i neželjenu travku istog momenta kada počne da raste, ali redovno održavanje dvorišta i uklanjanje korova je veoma važno. Dvorište će u svakom slučaju uvek izgledati lepo i uredno, a i vi ćete se lepše osećati. Zato makar na nedeljnom nivou uređujte dvorište i ne brinite, rešićete se neželjenih biljaka.

# 5 Redovno čistite ulaz!

Ako ispred ulaza u kuću imate stepenice, obavezno ih redovno čistite. Naime, na stepenicama se uglavnom skupljaju zemlja, kamenčići i lišće, a ako ih ne čistite redovno delovaće neuredno i ružno. A to niko ne želi, zar ne?

Metlu u ruke i prebrišite stepenice kako bi ulaz u kuću izgedao lepo.

# 6 Lepo uredite kapiju!

Iako vam je kapija verovatno poslednja na pameti prilikom uređenja dvorišta, razmislite o tome kako bi lepo izgledala ako biste je prefarbali. Boja bledi od dugog sunca, kiše i vetra, pa je osvežite makar jednom godišnje. Možete da dodate i neku novu boju i sigurni smo da će vaše dvorište dobiti potpuno novi izgled.

# 7 Prikupite sav baštenski alat!

Kada ste već posao priveli kraju, onda sav alat prikupite i ostavite na jedno mesto. Nemojte da zaboravite da sklonite makaze, metlu i lopatu. Obavezno smotajte i pvc creva kako biste mogli ponovo da ih koristite sledećeg puta i kako biste znali gde ste ih tačno sklonili.

# 8 Lični kreativni pečat

Pravo mesto na kojem možete svoju kreativnost potpuno da ispoljite jeste vaše dvorište. Ukrasne biljke, cveće, baštenski mameštaj i rasveta samo su deo dekorativnih elemenata koje možete dodati i učiti dvorošte idealnim mestom za uživanje tokom toplih letnjih dana. Srećan rad!

Sponzorisani tekstovi:

Loading...