Kako uspavati bebu?

Na temu uspavljivanja dece je objavljeno jako puno tekstova. Nedavno je objavljena izraelska studija koja pokazuje da po jedan dodir na svake tri sekunde predstavlja ritam koji većini beba pomaže da lakše utonu u san.

Bebe spavaju čak oko 16 sati na dan, ali su njihovi intervali kraći nego kod nas odraslih. Bebama je potrebno puno više vremena da udju u ritam noćno sna. Beba starosti do 3 meseca može da spoji do pet sati besprekidnog sna, a ona stara 6 meseci čak i više od osam sati noću.

Ipak ovo, naravno, nije pravilo i u stvarnosti može da bude potpuno drugačije.

kako-uspavati-bebu

Pažljivo tragajte za znacima umora

Preporučljivo vreme za odlazak u krevet je oko 19 časova, ali ako beba ranije pokazuje znake umora, stavite je i u krevet ranije. Teže ćete smiriti premorenu bebu, a i mnogo je verovatnije da će se buditi tokom noći. Budite uz nju kako biste je smirili nakon naročito aktivnog ili napornog dana.

Pre nego je smestite u krevetić, pokušajte je potpuno smiriti pevanjem, tepanjem, držanjem u naručju…

Meko i nežno

Bebina koža osetljiva je na nabore, grublje tkanine i neravnine koje je mogu iritirati. Imperativ je da je bebin krevet uvek suv, čist, presvučen mekanom pamučnom posteljinom. Obratite pažnju da se ne nalazi odmah pored izvora toplote, vrata ili prozora. Vodite računa i o ujednačenosti i odgovarajućoj temperaturi u sobi. Vrućina i hladnoća negativno će se odraziti i na bebin san i na njeno zdravlje.

Lakše kad je čista, suva, nahranjena…

Organizujte se tako da dete okupate, obučete i nahranite pre nego što postane umorno i nervozno. Ujedno  ćete dati vremena njegovom stomačiću da se oslobodi suvišnih gasova, kako ga ne bi mučili grčevi kada ga smestite na spavanje. Okupana, suva, utopljena i nahranjena beba zadovoljno će se prepustiti carstvu snova.

Prilagodite atmosferu

Umesto za direktno svetlo ili potpuni mrak, radije se opredelite za prigušeno svetlo, a najbolje bi bilo da je svetiljka na podu ili van vidnog polja bebe. Nekim bebama prijaju i smirujuća, blaga eterična ulja lavande i kamilice, pa ubacite i elemente aromaterapije.

Apsolutna tišina baš i nije saveznik

Beba je u prenatalnom periodu provela devet meseci slušajući majčino srce, glas i mnoge druge egzotične zvukove. Potpuna tišina joj nije potrebna za spavanje, naprotiv – može biti i kontraproduktivna. Bebi prijaju tihe ritmičke, meke melodije, a odlično se pokazala i klasična muzika ili otkucavanje sata. Zvuci veš mašine ili klima uređaja koji dopiru iz susednih prostorija su preporučljivi jer će bebi pomoći da se smiri i lakše utone u san.

Rutinom do rešenja

Navikavajući vašu bebu na rutinu, ona će izgraditi naviku šta da očekuje i u koje vreme. Nešto slično uslovljenom refleksu. Kada budete uključili noćnu lampu, beba će već znati da je vreme spavanju.

Teorija četiri metode

Ako ovi saveti ne pomažu, primenite i Teoriju o četiri metode u koju se zaklinju neki stručnjaci. Makar jedna će uspavati vašu bebicu nespavalicu.

I – Podigni, uteši, spusti

Ova metoda sastoji se od ponavljanja određenih radnji sve dok beba ponovo ne zaspi.

Ako beba zeva, kenjka, trlja okice, spustite je u krevetac dok je još uvek budna. Možda će protestvovati i neće da zaspi, pa je podignite u naručje i umirujte je šapatom sve dok ne prestane da plače, a potom je ponovo smestite u krevetić.
Svaki put kada se beba uznemiri, ponavljajte ceo postupak ispočetka, sve dok se naposletku ne  “pomiri sa sudbinom” i zaspi. Kada usavršite ovu metodu uspavljivanja, biće dovoljno samo šaputanje, pa da beba utone u san.

II – Postepeno produžavanje vremena plača

Ovde je akcenat na tome da ne skačete iz kreveta čim beba zaplače, već da postepeno produžavate vreme od trenutka kada zaplače do momenta kada ćete reagovati.

Nakon pripreme za spavanje još uvek budnu bebu spustite u krevetić, pomazite je, poljubite, poželite joj laku noć, a zatim izađite iz prostorije. Ako je čujete da plače, sačekajte pet minuta pre nego što ponovo uđete u njenu sobu. Ne podižite bebu, samo je ušuškajte, pomazite i izađite. Pošto može doći do toga da se ponovo rasplače, sačekajte 10 minuta pre nego što ponovo uđete u njenu sobu. Proceduru ponavljajte produžavajući vreme ponovnog ulaska za po dva minuta.

III – Kontrolisano tešenje

Ovo je unapređena i pojednostavljena prethodno opisana metoda.

Spustite bebu u krevetić, ušuškajte je, pomazite i izađite. Sačekajte minut-dva, a zatim proverite da li je zaspala. Ako nije zaspala, već ste je zatekli u fazi koja prethodi plaču, ostanite uz krevetić dok ne zaplače, a onda je nežno pomazite po leđima umirujući je rečima. Prestanite da je mazite čim se smiri, ali ostanite još dva minuta, a zatim izađite iz prostorije. Ako nastavi da protestvuje, nekoliko minuta sačekajte, te ponovite ceo proces opisan u trećem koraku. Ponavljajte ceo postupak sve dok beba ne zaspi, a tada je okrenite na leđa, pokrijte je i izađite iz sobe. Ako je vaš plačljivko uporan i nakon sat vremena ne zaspi, ponudite joj vodu ili joj dajte da sisa, a zatim ponovite ceo postupak.

IV – Uspostavljanje rutine spavanja

I ova metoda se zasniva na rutini, iziskuje najviše vremena i truda, ali stručnjaci garantuju da je najdelotvornija.

Najbitnije kod nje je da se uspostavi večernji šablon, rutina, nakon kojeg će bebi vremenom postati jasno kada je došlo vreme za spavanje. To može biti kupanje, oblačenje, hranjenje, priča za laku noć, spuštanje u krevetić u trenutku kada primetite da se bebine okice sklapaju. Ovde je najbitnija tišina. Dakle, ako se probudi tokom noći, priđite krevecu, pomazite dete, ne izgovarajući ni reč. Prisustvo tišine je delotvorno da bi dete naučilo da se noću ne radi ništa drugo osim što se spava. Budite uporni i svake večeri ponavljajte ovu proceduru. Za par nedelja ona će dati rezultate, primetićete da beba počinje da zeva u tačno određeno vreme i sama traži da je stavite u krevetac.

Izgleda šašavo, ali…

Nejtan Dajlo, jedan tata iz Sidneja izumeo je tehniku uspavljivanja bebe koju je podelio i na Jutjubu. Video pokazuje kako Nejtan blago prelazi krajevima razmotane maramice po licu svog tromesečnog sina, a kaže da beba zaspi ubrzo nakon petog ponavljanja ove tehnike. On tvrdi da je maramica zabavnija, ali da zapravo bilo koji lagani dodir čela bebe izaziva takvu reakciju.

U prilog ovoj tehnici ide podatak da bebe vole ponavljanje pokreta, tako se opuštaju, smiruju i lakše utonu u san, a ti lagani dodiri deluju i kao masaža.

Pomoć tehnologije

Život u tehnološki razvijenom svetu nudi pomoć roditeljima kod besanih noći u vidu ajped aplikacije Nap-app. Rezultat je pokušaja umornog tate da uspava svoje dve bebe, a na ovaj način on istovremeno zarađuje i 60 000 funti godišnje!

Matju Nifild  je pri uspavljivanju svojih bliznakinja otkrio da ih određeni zvukovi smiruju. Iako su retko mogle zaspati zajedno, on je primetio da su uz neke opuštajući zvukove vrlo brzo počele da zevaju, a ubrzo nakon toga bi zadremale.

Počeo je da snima prijatne zvuke kiše po krovu automobila, pa čak i zvuk mačke koja prede. Pošto je zaljubljenik u kompjutere, dobio je ideju da kreira „White Noise“ aplikaciju, odnosno  aplikaciju tzv. „bele buke“ za iPad i iPhone uređaje koju preuzimaju iscrpljeni roditelji u celom svetu.

150 različitih zvukova najpre je isprobao na svojim malim devojčicama, a danas pomažu milionima dece i roditelja širom sveta.  Uz ovu aplikaciju najpopularniju u Americi, beba brzo zaspi uz zvukove talasa,  parnog voza, ili čak kreketanja žaba i zvukova prskalica.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...