Kako zaustaviti proliv – dijareju

Proliv ili dijareja je pojava meke, učestale i vodenaste stolice koju prati bol u stomaku. Ovo stanje uglavnom nije opasno po zdravlje, ali važno je zaustaviti proliv da ne bi došlo do iscrpljivanja i dehidratacije organizma. Ako proliv traje duže od dva dana najbolje je da se obratite lekaru.

Akutni proliv se obično javlja u toku leta i uzrokovan je bakterijskim, virusnim ili gljivičnim infekcijama organa za varenje. Ovaj proliv može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana i predstavlja čišćenje creva od otpadaka i zaostataka hrane. Mnogo ozbiljniji je hronični proliv, koji se javlja kao simptom nekog drugog ozbiljnijeg problema u organizmu. On može ukazivati na bolesti creva i digestivnog trakta, na poremećaje organa za varenje i na mnoga druga stanja. Hronični proliv se često javlja i kao posledica uzimanja laksativa i antibiotika ili nakon nekog hirurškog zahvata. Lečenje hroničnog proliva može biti dosta komplikovano i treba ga sprovoditi uz nadzor lekara. Međutim, akutni proliv se može zaustaviti upotrebom tradicionalnih domaćih lekova.

Namirnice bez vlakana. Ukoliko imate proliv koji je izazvan bakterijama i virusima, vaša ishrana treba da se sastoji od namirnica koje imaju što manje vlakana. Jedite dvopek, krekere, barenu piletinu, pirinač, bistre nemasne supe i jaja, a izbegavajte šećere, masnoće i mlečne proizvode.

Crna čokolada. Za suzbijanje proliva često se koristi i crna čokolada, jer ona deluje tako što steže stolicu. Dovoljno je da pojedete 2-3 kockice crne čokolade u toku dana.

Pirinčana voda. Pirinčana voda, odnosno voda u kojoj je prethodno kuvan pirinač, odavno je poznata kao lek protiv proliva. Zasladite je, dodajte koru od limuna i dobićete osvežavajući napitak.

Rendana jabuka. Proliv se može zaustaviti i konzumiranjem rendane jabuke, koja treba da odstoji 2h pre nego što je pojedete. Za to vreme će da potamni, ali biće efikasan lek protiv proliva. Jabuka sadrži pektine, rastvorljiva vlakna koja upijaju vodu i materije koje mogu nadražiti creva. Ona uspostavlja normalnu crevnu floru i korisna je protiv truljenja u crevima.

Borovnica. Od voća se za zaustavljanje proliva može koristiti i borovnica, koja poseduje antibakterijska svojstva i bori se protiv infekcija crevnog trakta.

Ulje divljeg origana. Ulje divljeg origana sadrži antiseptička svojstva i može se koristiti za lečenje dijareje koja je uzrokovana trovanjem hrane.

Probiotici. Probiotici su medicinski preparati koji uspostavljaju i održavaju prirodni balans probavnog sistema. Jedna kapsula je dovoljna da se zaustavi proliv, jer sadrži do 5 milijardi probiotskih bakterija. Kapsulu možete rastvoriti u malo vode i popiti.

Čajevi. Čaj od đumbira, sa svojim antibakterijskim svojstvima, može biti efikasan u zaustavljanju proliva. Takođe, za lečenje proliva koriste se čaj od šipka, čaj od lista kupine i čaj od lista dunje. U nastavku slede i recepti za još neke biljne čajeve protiv proliva.

  1. Pomešajte po 2 kašike sitno iseckanog lista nane, lista kupine i lista i cveta hajdučke trave i naspite ovu mešavinu u litar ključale vode. Neka odstoji 2h, a zatim procedite i po želji zasladite medom.
  2. Pomešajte po 2 kašike sitno iseckanog lista jagode, maline i koprive, pa naspite u 1 litar ključale vode i neka odstoji 2h. Zatim procedite i pijte tokom dana.
  3. Pomešajte po 2 kašike sitno iseckanog lista i cveta majčine dušice, lista virka i ranjenika i sipajte u 1 litar ključale vode i pustite da odstoji 2h, pa procedite.

Ovo su neki od načina na koje možete zaustaviti proliv koji je uzrokovan nekom virusnom infekcijom i koji predstavlja čišćenje creva od ostataka hrane. Ishrana kod dijareje podrazumeva da jedete često po malo i da pijete dosta vode, da ne bi došlo do deidratacije organizma. Međutim, ako proliv traje duže od 48h i ako je praćen temperaturom i gubitkom kilograma, obavezno se javite svom lekaru.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...