Ko je bio Davorin Popović?

Davorin Popović je bio poznati sarajevski muzičar, vokalni solista i predvodnik poznate jugoslovenske grupe Indexi iz Sarajeva. Dobri poznavaoci muzičke pop-rock scene nekadašnje Jugoslavije smatraju ga  jednim od najboljih pop-rock pevača sa ovih naših prostora.

Biografija

Davorin, poznat i pod nadimcima Davor i Pimpek, rođen je u Sarajevu 1946. godine.

ko-je-bio-davorin-popovic

Sportska karijera

Bio je student Fakulteta političkih nauka, a bavio se i sportom. Trenirao je rukomet i fudbal, da bi se kasnije prebacio na košarku, gde je igrao na poziciji beka. Smatran je jednim od najboljih igrača na toj poziciji među svim sarajevskim košarkašima koji su tada igrali. Nosio je kapitensku traku kluba Mlada Bosna, koji je kasnije preimenovan u Željezničar. Njegova košarkaška karijera broji više od 500 utakmica, a okončao ju je 1968. godine.

Muzička karijera

Muzičku karijeru otpočeo je u bendu Lutalice, a pevač Indexa postao je 1964. godine. U Indexima je ostao sve do kraja svoga života 2001. godine.

Njegova pesma „Žute dunje“ rađena za film „Kuduz“ i danas je jako popularna. Imao je i jedno učešće na Pesmi Evrovizije, gde je nastupao 1995. godine, kao predstavnik BiH sa pesmom „21. vijek“. Takimičenje na ovom Eurosongu održanom u glavnom gradu Irske Dablinu Davorin je završio na 19. mestu.

Tokom osamdesetih godina imao je i saradnju sa pesnikom Mišom Marićem, osnivačem i vođom dečjeg hora „Mostarske kiše“, sa kojima je Davorin ostvario brojne nastupe.

Grad Sarajevo dodelio je Popoviću Šestoaprilsku nagradu, prestižno priznanje koje su dobijali istaknuti sarajevski autori iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života. Davorin je dobitnik i brojnih drugih muzičkih nagrada koje su se dodeljivale u Jugoslaviji. Od  2002. godine u Bosni i Hercegovini dodeljuje se godišnja muzička nagrada koja u čast ovom velikom pevaču nosi naziv „Nagrada Davorin“.

Iza Davorina Popovića ostali su brojni veliki hitovi koji se i danas rado slušaju. Pomenućemo samo neke: „ Bacija je sve niz rijeku“, „Plima“, „Svijet u kojem živim“, „310 poljubaca“, „Da sam ja netko“, „Ti si mi bila u svemu naj“, „Sve ove godine“, „Žute dunje“ itd. Sa svojom grupom Indexi snimio je 6 studijskih albuma, a ostvario je i solo karijeru sa 5 albuma i kompilacijskih ploča.

Davorin Popović bio je u braku sa Sanjom, sa kojom ima jedno dete. Njihov sin zove se Dario. Na žalost, ovaj vrhunski pevač, jedna od najpopularnijih ličnosti velike i jako kvalitetne muzičke scene u bivšoj Jugoslaviji, prerano je oboleo je od raka koji je bio i uzrok njegove smrti. Bitku sa ovom opakom bolešću Davorin je izgubio u 55. godini svoga života. Zauvek nas je napustio 2001. godine.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...