Koliko azbuka ima slova?

Podaci koji svedoče o tome kada je nastala prva azbuka, nisu pouzdani i jedinstveni i variraju u zavisnosti od izvora, odnosno u zavisnosti od zapisa do zapisa. Prema nekim zapisima, postoji podatak da je prva azbuka nastala krajem IX veka, dok prema drugim zapisima, postoji podatak da je nastala nešto kasnije, odnosno početkom X veka.

Ono što se pouzdano zna, jeste da se nastanak azbuke temelji na pređašnjem, prvom slovenskom pismu, odnosno na glagoljici, ali i na grčkom pismu.

Predpostavlja se da je azbuku sastavio neki od učenika Ćirila i Metodija, ali se ne zna pouzdano o kom učeniku je reč. Postoji predpostavka, da je to Kliment Ohridski. On, ili neko drugi ko je sastavio azbuku, naziv joj je dao po prvim slovima, a to su bila slova “Az” i “Buki”.

Koliko azbuka ima slova

Kao što možete zaključiti na osnovu pomenutih prvih slova prvobitne azbuke, azbuka u svojoj izvornoj formi nije imala isti fonetski princip kao azbuka kasnije, odnosno azbuka kakva je danas.

Tek nekoliko vekova od njenog nastanka, 1818. godine, Vuk Karadzić je izvršio reformu azbuke i promenio ne samo njenu formu, već i fonetski princip.

Ipak, u svom reformisanom obliku, azbuka je prihvaćena tek 1868. godine, dakle pola veka nakon sprovođenja reforme.

O tome na koji način je Vuk Karadzić izvršio reformu azbuke i koliko slova je azbuka prvobitno sadržala, a koliko danas sadrži, pročitajte u nastavku teksta.

Azbuka pre i posle reforme:

U procesu vršenja reforme azbuke, Vuk Karadzić je iz upotrebe izbacio neka od slova, dok je druga slova ubacio.

Konkretno, ovo su slova koja je Vuk Karadzić u procesu reforme izbacio iz azbuke:

Ѥ ѥ (је),
Ѣ, ѣ (јат),
І ї (и),
Ы ы (и),
Ѵ ѵ (и),
Ѹ ѹ (у),
Ѡ ѡ (о),
Ѧ ѧ (ен),
Я я (ја),
Ю ю (ју),
Ѿ ѿ (от),
Ѭ ѭ (јус),
Ѳ ѳ (т),
Ѕ ѕ (дз),
Щ щ (шч),
Ѯ ѯ (кс),
Ѱ ѱ (пс),
Ъ ъ (тврди полуглас),
Ь ь(меки полуглас).

Ovo su slova koja je Vuk Karadzić ubacio u azbuku:

Ј ј,
Љ љ,
Њ њ,
Ћ ћ,
Ђ ђ,
Џ џ.

Ono što je bio cilj reforme azbuke, jeste to da se ona pojednostavi, odnosno da se promeni fonetički princip koji joj je prvobitno bio svostven.

Konkretno, sprovodeći reformu azbuke, Vuk Karadzić je uveo pravilo koje glasi: “Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano”. To znači da je od trenutka reformisanja, svakom slovu azbuke, počeo da odgovara jedan pisani simbol.

U svojoj konačnoj formi, azbuka koja se koristi i danas, ima ukupno 30 slova, a to su:

А,
Б,
В,
Г,
Д,
Ђ,
Е,
Ж,
З,
И,
Ј,
К,
Л,
Љ,
М,
Н,
Њ,
О,
П,
Р,
С,
Т,
Ћ,
У,
Ф,
Х,
Ц,
Ч,
Џ,
Ш.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...