Koliko brzo raste kosa?

Brzina rasta kose je otprilike 1.25 cm mesečno, odnosno oko 15 cm godišnje. Sa godinama brzina rasta kose se može usporiti na oko 0.25 cm mesečno.

Ciklus rasta kose zavisi od deobe ćelija. Nove ćelije potiskuju dlaku napred i čine je dužom, tako da nova kosa nastaje u korenu. Postoji oko 100 000 dlaka na zdravom temenu kose. U normalnim zdravim uslovima, svaka od ovih dlaka raste od jedne do šest godina. Ljudi gube oko 100 dlaka dnevno, u normalnim uslovima. Opale dlake se zamenjuju novim. Do ćelavosti dolazi kada se nove dlake ne proizvode više.

Koliko brzo raste kosa

Tokom svog života kosa prolazi kroz tri faze rasta: anagenu, telogenu i katagenu fazu. Anagena je prva faza rasta kose u korenu kose. Katagena je sledeća faza kada kosa prestaje da raste zbog deobe ćelija. Telogena je završna faza. Nova kosa počinje da raste u papili i najzad opada stara kosa.

Kosa raste gotovo istom brzinom na celoj glavi. Ne postoji primetna razlika između rasta šiški, kose na potiljku, krajevima itd.

Možda mislite da šiške rastu brže od kose na drugim delovima vaše glave. Mnogi skraćuju šiške baš iznad obrva i zato je i najmanji rast kose na tom delu primetan. Ako nosite rolku vaša kosa će takođe izgledati duže i može vam se učiniti da brže raste. Međutim, taj utisak se u ovom slučaju dobija zbog prave linije rolke.

Napomena: Ukoliko imate problem sa opadanjem kose i ne znate šta da radite, možete razmisliti o transplantaciji kose koja spada pod zahvat estetske hirurgije.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...