Koliko često treba mijenjati četkicu za zube?

Da li redovno perete zube? Nadamo se da je vaš odgovor DA!

Jasno je da, ukoliko želite lijepe, bijele i njegovane zube, morate redovno da ih održavate. Redovno pranje zuba je nužno, kako biste vaše zube održali zdravim što duže vremena.

I ne samo pranje, već i redovna posjeta stomatologu, pomoći će da pratite sve promjene i tako na vrijeme djelujete.

Osim pranja klasičnom pastom za zube, postoje i drugi načini da održavate vaše zube zdravim – tu su tečnost za zube, konac, i slično.

No, u ovom tekstu pozabavićemo se četkicom za zube, jer je ona upravo najkritičnija tačka.

Zašto, pitate se?

Odgovor bi bio da je četkica za zube veoma podložna razmnožavanju bakterija i ostalih mikroba, pa je njeno redovno mijenjanje od velike važnosti. Kako održavate zube uz pomoć četkice, tako bi trebalo da održavate i samu četkicu.

Ako ste vi od onih što četkicu za zube samo smatraju alatom, te samo operete zube i vratite je na mjesto..pa je promjenite tek onda kada zaista postane neizvodljivo njome prati zube. Tu naviku morate da promijenite!

Inače će ona promjeniti vas – pokvariće vam zube!

Dakle, šta je neophodno za održavanje vaše četkice čistom i urednom?

  1. Nakon svake upotrebe, nemojte samo blago sprati vodom koliko da se pasta ukloni, već je detaljnije operite pod mlazom vode, kako bi sa nje spali svi eventualni ostaci hrane i ono šta ste skinuli sa vaših zuba prethodno. Da, sve to ostaje na vašoj četkici.
  2. Tretirajte četkicu antibakterijskim preparatima, koji su namenjeni upravo za dezinfekciju. Dostupni su na tržištu, i možete ih naći u apotekama ili drogerijama.
  3. Nemojte koristiti poklopac za četkicu, jer joj je potrebno luftiranje. Bolje je ostavite na otvorenom, u čaši, samo odaljite od druge četkice u čaši! Dodirivanjem četkica za zube takođe se prenose bakterije.

Naravno, svaka četkica za zube, uprkos pravilnom održavanju, ima svoj rok trajanja. Pa tako, potrebno je da redovno mijenjate svoju četkicu za zube.

Najbolje bi bilo da je mijenjate na 3 do 4 meseca, odnosno onda kada primetite da je počela da se haba.

Znak da je vrijeme za mijenjanje četkice je i onda kada desni bole prilikom pranja, jer ih oštećenom četkicom povrijđujete!

Takođe, obavezno promijenite četkicu za zube ukoliko ste bili prehlađeni! Ukoliko koristite i dalje istu četkicu, moguće je da će vam se prehlada vratiti, jer bakterije i ostalo može dugo da se zadrži na četkici.

Samo želimo da pomenemo da nikako ne smijete dijeliti četkicu za zube sa nekim. Čak ni sa emotivnim partnerom. Dakle, ni u kom slučaju, ni pod kojim okolnostima. Na taj način se najlakše prenose bakterije, i vaši zubi su najpodložniji pojavi karijesa i ostalih neprijatnosti.

Bolje je ne oprati zube, nego prati ih neadekvatno.

Još, da bi vaši zubi bili zdravi što duže, osim redovnog mijenjanja četkice za zube, kao i pravilnom oralnom higijenom inače, vodite računa šta jedete i pijete! Hrana i piće itekako utiču na zdravlje naših zuba, što direktno, što indirektno! Posebno izbjegavajte slatkiše, jer oni pogoduju stvaranju karijesa.

Kada je organizam zdrav iznutra, onda se to vidi na svim poljima, pa su tako naši zubi odraz našeg unutrašnjeg zdravlja. U tom slučaju, adekvatna njega je samo plus i vaši zubi će dugoročno biti zdravi, a vaš osmijeh blistav!

Sponzorisani tekstovi:

Loading...