Koliko dana traje menstruacija?

Vaš menstrualni ciklus može da kaže dosta toga o vašem zdravlju. Saznajte kako da počnete da pratite vaš menstrualni ciklus i šta da radite ako se u njemu jave neke nepravilnosti.

Da li znate kada je počeo vaš poslednji menstrualni ciklus ili koliko dugo je trajao? Ako ne znate, možda je vreme da počnete da obraćate pažnju na to.

Praćenje vašeg menstrualnog ciklusa može vam pomoći da razumete šta je normalno za vas, vreme ovuacije i da uočite važne promene – kao što su izostanak menstruacije ili nepredviđeno menstrualno krvarenje. Iako nepravilnosti u menstrualnom ciklusu obično ne predstavljaju ništa ozbiljno, ponekad mogu da signaliziraju zdravstvene probleme.

Šta je menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je mesečni niz promena kroz koje prolazi žensko telo pripremajući se za moguću trudnoću. Svakoga meseca, jedan od jajnika oslobađa jaje – ovaj proces se zove ovulacija. U isto vreme, hormonalne promene pripremaju matericu za trudnoću. Ako dođe do ovulacije, a jaje nije oplođeno, sadržaj materice izbacuje se kroz vaginu. To je menstrualni ciklus.

Koliko dana traje menstruacija

Koliko dana traje menstruacija? Šta je normalno?

Menstrualni ciklus, koji se računa od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana druge, nije isti za svaku ženu. Menstruacija može da bude na svakih 21 do 35 dana i da traje od dva do sedam dana. U prvim godinama menstrualnog ciklusa, uobičajeno je da menstruacije dugo traju. Međutim, sa godinama menstruacije kraće traju i postaju redovnije.

Vaš menstrualni ciklus može biti pravilan – da traje isto svakog meseca – ili na neki način nepravilan, pa vaša menstruacija može biti slaba ili jaka, bolna ili bez bolova, duga ili kratka, i sve je to normalno. U širokom okviru, ,,normalno” je ono što je normalno za vas.

Imajte na umu da će upotreba određenih vrsta kontracepcije, kao što su kontraceptivne pilule za produženu menstruaciju, poremetiti vaš menstrualni ciklus. Pričajte sa vašim lekarom o tome šta možete da očekujete.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...