Koliko dugo bebe i deca spavaju?

Količina sna koja je potrebna detetu varira u zavisnosti od pojedinačnih i određenih faktora, uključujući godine deteta. U nastavku slede neke osnovne smernice:

1-4 nedelja starosti: 15-16 h dnevno

Novorođene bebe obično spavaju od 15 do 18 sati dnevno, ali samo u kratkim periodima od 2 do 4 sata. Prevremeno rođene bebe mogu spavati duže, a bebe koje imaju grčeve mogu spavati kraće.

Pošto novorođenčad još uvek nemaju unutrašnji biološki časovnik ili cirkadijalni ritam, njihov san nije vezan za dnevnu svetlost i noćne cikluse. U stvari, tek rođene bebe obično nemaju određeno vreme spavanja.

1-4 meseci starosti: 14-15 h dnevno

Sa šest nedelja starosti vaša beba počinje malo da sedi i možete primetiti redovnije obrasce spavanja. Najduži period spavanja ide od četiri do šest sati i sada se češće dešava uveče. Završava se konfuzija dan-noć.

Koliko bebe i deca spavaju

4-12 meseci starosti: 14-15 h dnevno

Dok je 15 sati idealno, većina odojčadi do 11 meseci imaju samo 12 sati sna. Uspostavljanje zdravih navika spavanja je primarni cilj tokom ovog perioda, jer je vaša beba sada mnogo društvenija i njeni obrasci spavanja su slični obrascima odraslih.

Bebe obično spavaju tri puta, a sa šest meseci spavaju dva puta i u to vreme (ili ranije) fizički su sposobne da spavaju tokom noći. Uspostavljanje redovnog sna generalno se dešava u drugom delu ovog vremenskog okvira, kada se razvije biološki ritam. Jutarnje spavanje obično počinje u 9h i traje oko jedan sat. Rano popodnevno spavanje počinje između podneva i 14h i traje oko sat ili dva. A kasno popodnevno spavanje može da počne između 15h i 17h i vreme trajanja je promenljivo.

1-3 godine starosti: 12-14 h dnevno

Kako vaše dete prolazi kroz prvu godinu i kreće se ka 18-21 meseci starosti ono će verovatno prestati da spava ujutru i rano uveče i spavaće samo jednom dnevno. Iako je maloj deci potrebno do 14 sati sna, ona obično spavaju samo oko 10 sati.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...