Koliko dugo žive mačke?

Životni vek mačaka, uslovljen je brojnim faktorima, među kojima se kao jedan od najznačajnijih izdvaja činjenica da li je reč o kućnoj ili o uličnoj maci. Pored pomenutog, u red takvih faktora ubrajaju se i genetski faktor, pravilna i redovna ili nepravilna i neredovna ishrana, redovna ili neredovna veterinarska briga o maci i slično.

Više informacija o tome koliko dugo žive mačke, pronaći ćete u nastavku teksta.

Koliko dugo žive mačke?

Ukoliko odrastaju uz ljudski nadzor i kućnu negu, mace u proseku žive od 12 do 15 godina. Ukoliko se radi o maci koja uz obezbeđenu kućnu negu ima i savršene genetske predispozicije i uredne preglede veterinara, u pojedinim slučajevima, takva maca može da živi i duže.

Recimo, širom sveta postoji dosta primera, koji svedoče o tome da je neka maca uginula tek u dvadesetim ili čak u neverovatnim tridesetim godinama života. Jedan takav primer, našao se u Ginisovoj knjizi rekorda i govori o maci koja je doživela ukupno 38 godina.

Kada je reč o uličnim macama, one teorecki mogu da dožive isti broj godina kao i kućne mace, ali se to u praksi ređe dešava.

Ulične mace, izložene su brojnim negativnim faktorima koji skraćuju njihov život i dovode do poražavajuće činjenice da ulične mace žive u proseku samo 5 godina, a često i kraće.

Ipak, ono što treba posebno naglasiti kada je reč o životnom veku uličnih maca, jeste to da je on u proseku kratak ne zato što ulične mace pre prirodno uginu, već zato što najčešće dožive neprijatne okolnosti u kojima nasilno izgube život (budu otrovane, stradaju u saobraćaju ili poginu u borbi sa uličnim psima i drugim životinjama).

Ono što takođe skraćuje život uličnim macama je česta izloženost negativnim vremenskim uslovima, nemogućnost da uvek pronađu svežu vodu, svežu i bakteriološki ispravnu hranu ili mesto za spavanje, izloženost zdravstvenim problemima i slično.

Da li sterilizacija može produžiti životni vek mačke?

Ukoliko se ne sterilišu, mace mogu oboleti od brojnih vrsta karcinoma i drugih često vrlo komplikovanih bolesti organa reproduktivnog sistema. Takve bolesti, često se komplikuju do stadijuma u kojima su neizlečive i u kojima uzrokuju smrt mace.

Kada je maca sterilisana, sprečava se nastanak pomenutih vrsta bolesti.

Ono što je još važno napomenuti, a tiče se sterilizacije i njenog uticaja na životni vek mace, jeste to da ulične mace koje uglavnom nisu sterilisane, često uginu usled komplikacija koje nastanu u toku njihove trudnoće ili u toku porođaja. U takvim okolnostima, mace nemaju ukazanu veterinarsku pomoć i najmanja komplikacija može ih koštati života.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...