Koliko Hrvatska ima stanovnika?

Hrvatska, odnosno kako se službeno i po vrsti državnog uređenja naziva Republika Hrvatska, prema poslednjem popisu stanovništva koji je sproveden pre tačno pola decenije, što znači 2011. godine, broji 4.284.889 stanovnika. Taj podatak, od perioda u kojem je popis sproveden, do danas, u određenoj meri sigurno je odstupio od stopostotno tačne i precizne slike, koja bi u ovom trenutku mogla pouzdano da se formira jedino u procesu ponovnog sprovođenja popisa. Do tada, pomenuti podatak se smatra validnim.

Koliko Hrvatska ima stanovnika

Ono što je pored cifre koja definiše broj stanovnika Hrvatske, takođe važno istaći, jesu činjenice koje se vezuju za etničku strukturu stanovništva.

O takvim činjenicama, pročitajte u nastavku teksta koji je pred vama.

Kakava je etnička struktura Hrvatske?

Za Republiku Hrvatsku, može se reći da je država sa prilično jednoličnom etničkom strukturom stanovništva. Konkretno, od ukupno 4.284.889 stanovnika, koji čine 100 % stanovnika Republike Hrvatske, čak 90,42 % stanovnika su Hrvati. Tek preostalih 8,58 % stanovništva, čine etničke manjine. Najbrojnija etnička manjina u Hrvatskoj, jesu Srbi, koji čine 4,36 % stanovništva Hrvatske. Preostalih 4,22 % stanovništva Hrvatske, zajedno čine uglavnom državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Mađarske.

Industrijska, ekonomska i socijalna slika Republike Hrvatske:

Ovakva činjenica, jako značajno se odražava na polju očuvanja izvorne nacionalne tradicije i kulture Republike Hrvatske. Konkretno, jednolična etnička struktura ove države, predstavlja oslonac za očuvanje nacionalnih vrednosti unutar društva, a samim tim i unutar okvira države.

Uprkos tome, uporedo sa očuvanjem tradicionalnih vrednosti, Republika Hrvatska postiže i beleži napredan razvoj u industrijskom, ekonomskom i socijalnom smislu.

O tome, svedoče i podaci da je Republika Hrvatska već dugi niz godina članica Svetske trgovinske organizacije, članica Veća Evrope, članica Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju, članica Organizacije Severnoatlanskog ugovora, ali i članica Evropske unije.

Odnos mortaliteta i nataliteta u Republici Hrvatskoj:

Sa druge strane, Hrvatska, baš kao i njene susedne zemlje sa kojima ima kopnenu granicu (a to su: Srbija na istoku, Crna Gora i Bosna i Hercegovina na istoku i na jugu i Slovenija i Mađarska na severu), ima prisutan problem sa laganim, odnosno postepenim, ali definitivno prisutnim porastom mortaliteta i padom nataliteta. To znači, da se u toku jedne godine, na teritoriji Republike Hrvatske dogodi više smrtnih slučajeva nego što se dogodi rađanja beba. Takva činjenica, mogla bi uzokovati smanjenje broja stanovnika ove države, koje bi se manifestovalo postepeno i kroz duži niz godina.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...