Koliko ima kontinenata u svetu?

Velika i prostrana kopnena područja, odnosno kopnene celine koje se nalaze na planeti, nazivaju se kontinenti.

Preciznim istraživanjima, uspešno je utvrđen ne samo broj kontinenata, već i istorija njihovog nastanka.

O tome koliko kontinenata ima u svetu, kako su oni nastali i koliku površinu planete zauzimaju, saznaćete ukoliko tekst koji je pred vama pročitate do kraja.

Koliko ima kontinenata u svetu

Koliko ima kontinenata u svetu?

U svetu ima ukupno 7 kontinenata, a to su:

– Azija,
– Afrika,
– Severna Amerika,
– Južna Amerika,
– Antarktida,
– Evropa,
– Australija.

Kako je definisana istorija nastanka kontinenata?

Istorija nastanka kontinenata, definisana je na sledeći način:

Pre oko 290 miliona godina, kopnena površina na planeti nije izgledala ni približno isto kako izgleda sada, a samim tim nisu ni postojali kontinenti koji sada postoje. U to vreme, dakle pre oko 290 miliona godina, postojao je prakontinent koji se nazivao Pangea, što na grčkom znači sva zemlja. Ovaj prakontinent, bio je okružen praokeanom koji se nazivao Pantalasa, što na grčkom znači sva voda. Nešto kasnije, odnosno pre oko 250 miliona godina, dogodio se sudar između dve tektonske ploče, a to je uzrokovalo nastanak zemljotresa kako na kopnenom delu planete, tako i na dnu tadašnjeg praokeana. Kao posledica zemljotresa, javilo se naprsnuće kopna, odnosno naprsnuće prakontinenta.

Vremenom, praokean je sve više i više uzrokovao širenje te naprsline, sve dok kopnena površina nije potpuno pukla i razdvojila se na dva dela. Tako su najpre nastala dva kontinenta, Laurazija (sadašnja Azija) i Gondvana. Milionima godina kasnije, tačnije pre 163 miliona godina, Gondvana se rasparčala tako da su od nje nastale nove kopnene celine, odnosno novi kontinenti i to: Afrika, Antarktida, Australija i Južna Amerika. Vremenom, ovi kontinenti su se sve više udaljavali tako da su u međuprostoru nastali Indijski okean i južni deo Atlantskog okeana. Od tog perioda, opet je prošlo dosta miliona godina, da bi se pre oko 60 miliona godina severni deo Atlantskog okeana razdvojio i doprineo formiranju novih kontinenata, a to su Evropa i Severna Amerika.

Koliku površinu planete zauzima koji kontinent?

Ovo su površine koje zauzimaju kontinenti u svetu:

– 44,4 miliona kvadratnih kilometara zauzima Azija,
– 30,3 miliona kvadratnih kilometara zauzima Afrika,
– 24,2 miliona kvadratnih kilometara zauzima Severna Amerika,
– 17,8 miliona kvadratnih kilometara zauzima Južna Amerika,
– 14,4 miliona kvadratnih kilometara zauzima Antarktida,
– 10,5 miliona kvadratnih kilometara zauzima Evropa,
– 8,5 miliona kvadratnih kilometara zauzima Australija.

Ono što je važno napomenuti, a tiče se osobina kontinenata, jeste da se oni minimalnom i gotovo neprimetnom brzinom neprestano pomeraju po površini zemlje i na taj način takođe minimalnom i gotovo neprimetnom brzinom menjaju svoj položaj. U kratkom vremenskom periodu, to se ne definiše kao pominjanja vredna promena, ali u dužem vremenskom periodu to se definiše kao promena primetnih i ozbiljnih razmera.

Takve promene, naučnici redovno proučavaju i beleže kako bi se razvoj planete, odnosno kopnenih celina koje se definišu kao kontinenti pratio korak po korak i to neprekidno u kontinuitetu.

Ovakve promene u položaju kontinenata, neretko i vrlo direktno utiču na nastanak klimatskih promena, koje na širem vremenskom području postaju karakteristične za određeni kontinent.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...