Koliko kalorija imaju banane?

Banane se nalaze na listi preporučenih namirnica ukoliko imate za cilj da brzo postignete sitost, da obezbedite organizmu kvalitetan i dovoljan izvor hranljivih materija i da pritom ne unesete i dovoljno energije.

O tome kolika je kalorijska vrednost banana, kao i o tome koje sve sastojke banane sadrže, pisaćemo u nastavku teksta.

Koliko kalorija sadrže banane?

Banana od sto grama, sadrži 89 kalorija. Od njenog ukupnog sastava, ugljeni hidrati zauzimaju 22,84 grama. U ukupan sadržaj ugljenih hidrata, uključen je sadržaj vlakana (2,6 grama) i sadržaj šećera (12,2 grama). Pored navedene količine ugljenih hidrata, u sastav banane ulazi i drugi, za organizam jako korisni sastojci.

Koji su sastojci uključeni u sastav banane?

U banani od 100 grama, sadržani su sledeći sastojci:

– Voda – 74,91 gram
– Belančevine – 1,09 grama,
– Masti – 0,33 grama,
– Aminokiseline: tirozin – 0,01 gram, triptofan – 0,01 gram, metionin 0,01 gram, cistin 0,01 gram, treonin – 0,03 grama, izoleucin – 0,03 grama, lizin – 0,05 grama, fenilalanin – 0,05 grama, valin – 0,05 grama, arginin – 0,05 grama, leucin – 0,07 grama, histidin – 0,08 grama,
– Monosaharidi – 9,83 grama,
– Polisaharidi – 5,38 grama,
– Disaharidi – 2,40 grama,
– Polinezasićene masne kiseline – 0,07 grama,
– Mononezasićene masne kiseline – 0,03 grama.
Osim navedenih sastojaka, banana sadrži i značajne količine brojnih, gotovo svih neophodnih minerala i vitamina, a to su:
– Kalijum – čak 385 miligrama,
– Kalcijum – oko 5 miligrama,
– Magnezijum – oko 27 miligrama,
– Fosfor – oko 22 miligrama,
– Bakar,
– Gvožđe,
– Natrijum,
– Cink,
– Selen
– Mangan,
– Vitamin A
– Vitamin B1 (tijamin),
– Vitamin B2 (riboflavin),
– Vitamin B3 (niacin),
– Vitamin B6 (piridoksin),
– Vitamin B12 (kobalabin).

Zašto je dobro jesti banane?

Osim što su izuzetno efikasan izvor energije, banane zahvaljujući sastojcima koje sadrže imaju izuzetno širok spektar pozitivnog delovanja na ljudski organizam.

Konkretno, redovno konzumiranje banana utiče pozitivno na rad srca i funkciju celokupnog kardiovaskularnog sistema, snižava povišen krvni pritisak i smanjuje rizik od infarkta miokarda, deluje pozitivno na nervne ćelije i na funkciju mišića, pospešuje zdravlje kože, kose i noktiju i sprečava nastanak osteoporoze.

Obzirom da poseduju navedene osobine, banane se preporučuju osobama oba pola, kao i svih starosnih dobi, a posebno se preporučuju deci, sportistima, starim osobama i osobama koje su u dužem vremenskom periodu izložene ili su bile izložene nekoj vrsti zdravstvene komplikacije ili ozbiljnije bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...