Koliko nedelja traje trudnoća?

Tipična trudnoća traje 40 nedelja. Trudnoća se računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa majke, čak i pre nego što se jaje pojavi u njenoj materici.

Da li trudnoća zaista traje 9 meseci?

Ako 40 nedelja podelite sa 4, dobijate 10 meseci. Razlog za ovu razliku je taj što su neki meseci kraći od ostalih. Uprkos tome, prosečna trudnoća zaista traje 9 kalendarskih meseci.

Kada počinje trudnoća?

40 nedelja trudnoće počinje da se računa od prvog dana majčinog poslednjeg menstrualnog ciklusa, što se dešava i pre nego što ona zapravo zatrudni. Pošto je menstrualni ciklus žene osnovni deo trudnoće, on se smatra pravim početkom trudnoće. Žena obično otkrije da je trudna tokom četvrte ili pete nedelje trudnoće, ili 2-3 nedelje nakon što je beba začeta.

Kada se trudnoća smatra punom?

Dok je 40 nedelja puna trudnoća, mnogi ginekolozi smatraju trudnoću punom i bezbednom za porođaj između 38 i 40 nedelje trudnoće. Rizik od komplikacija tokom i nakon porođaja je mnogo manji kod trudnoće koja je dostigla 38. nedelju. Do tada bi beba trebalo da bude u potpunosti razvijena i sposobna da preživi van materice.

Koliko nedelja traje trudnoća

Kako može prevremeno rođena beba da preživi?

Beba koja je rođena pre 37. nedelje trudnoće zove se nedonošče. Što je beba duže u utrobi majke, veće su šanse da se rodi zdrava i bez dugoročnih komplikacija. Zbog prevremenog porođaja ili zdravstvenih problema majke ili deteta, ginekolozi se mogu odlučiti za raniji porođaj.

U nekim slučajevima doktor može misliti da je rani porođaj najbolje rešenje i za majku i za bebu. U drugim slučajevima rani porođaj je neizbežan uprkos najvećim naporima medicinskog osoblja. Sa napretkom moderne medicine, prevremeno rođena beba ima velike šanse da preživi nakon 28 nedelja trudnoće, ali kod mnogih beba koje su prerano rođene nastaju doživotni zdravstveni problemi.

Šta je mikronedonošče?

Mikronedonošče je beba rođena pre 26. nedelje trudnoće ili beba teška 1 ¾ kilograma na rođenju. Dok mnoga mikronedonoščad prežive, mogu se pojaviti različite komplikacije, od kojih se mnoge razvijaju u doživotna stanja. Doktori čine sve što mogu da bi sprečili da se beba rodi rano i da bi povećali šanse za pozitivan ishod za majku i za bebu.

Šta je prenesena trudnoća?

Beba se smatra prenesenom kada je rođena nakon 40. nedelje trudnoće. Neki doktori će dopustiti da trudnica prekorači dve nedelje od termina ili da uđe u 42. nedelju trudnoće. Drugi doktori mogu započeti raspravu o porođaju kada majka dostigne 40. nedelju trudnoće. Odluka se zasniva na više faktora, kao što su zdravstvena prošlost majke, bilo kakve komplikacije u trudnoći i doktorsko profesionalno mišljenje.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...