Koliko sam trudna – kalendar trudnoće po nedeljama

Kalendar trudnoće, obuhvata vremenski period od početka do kraja vaše trudnoće. Taj period, traje ukupno 40 nedelja i svaka od tih nedelja, predstavlja svojevrsnu razvojnu fazu trudnoće. Kako bi ste zdravije, pravilnije i lakše održavali svoju trudnoću, potrebno je da budete na vreme upoznati sa svim njenim fazama, odnosno sa svim onim što vas u određenoj fazi trudnoće očekuje.

Da bi ste mogli da se upoznate sa fazama trudnoće, potrebno je da prvo znate tačno da odredite početak trudnoće.

Zato, odlučili smo da vam kroz sadržaj ovog teksta predstavimo i što preciznije objasnimo informacije o tome kako da odredite početak trudnoće, ali i termin porođaja.

Takođe, objasnićemo vam i kako će se vaša trudnoća razvijati i koje su to nedelje trudnoće u kojima vas očekuju bitne promene.

Kako da izračunam koliko sam trudna?

Prema medicinskom sistemu izračunavanja početka trudnoće, početkom trudnoće, smatra se poslednji dan poslednjeg menstrualnog ciklusa.

koliko sam trudna kalendar trudnoce

Iako u tom trenutku, odnosno u poslednjem danu poslednjeg menstrualnog ciklusa, realno još uvek nije došlo do oplodnje jajne ćelije, odnosno do začeća, jajna ćelija je ipak oslobođena i započela je svoj 14-odnevni put sazrevanja i pripreme za oplodnju.

Kada oslobođena jajna ćelija pređe svoj 14-odnevni put sazrevanja i kada postane oplođena, u tom trenutku, računa se da je trudnoća stara pune dve nedelje i da je ušla u treću nedelju.

Kako da izračunate termin porođaja?

Ukoliko želite da izračunate približno tačan termin porođaja, uradite to na osnovu sledeće formule:

Poslednji dan menstrualnog ciklusa + 7 dana – 3 meseca = datum kada možete očekivati porođaj.

Kakve promene su karakteristične za koju nedelju trudnoće?

Kako bi ste što jasnije mogli da razumete svoju trudnoću, odnosno način na koji ona napreduje, pogledajte šta vas tačno očekuje u kojoj nedelji njenog razvoja:

1. nedelja trudnoće:

Kao što smo već rekli, u prvoj nedelji trudnoće, jajna ćelija još uvek nije oplođena, već je samo formirana i započela je put svog sazrevanja koji će trajati ukupno 14 dana (dve nedelje), do trenutka dok ista ta jajna ćelija ne postane spremna za oplodnju i oplođena.

U toj, prvoj nedelji, vaše telo bi trebalo da prođe kroz proces pripreme za oplodnju. Priprema za oplodnju, podrazumeva obavezu da iz upotrebe izbacite sve lekove, da vodite računa o tome kako se hranite, da ne pijete alkohol i ne konzumirate cigarete. Uz to, preporučuje se da već od prve nedelje, počnete da pijete prenatalne vitamine koje će vam preporučiti vaš ginekolog onog trenutka kada mu saopštite da planirate trudnoću. Među najvažnije prenatalne vitamine, ubraja se folna kiselina, odnosno vitamin B9. Folna kiselina, važna je jer sprečava pojavu degenerativnih promena ploda nakon začeća.

2. nedelja trudnoće:

U drugoj nedelji trudnoće, dolazi do maksimalnog sazrevanja jajne ćelije, odnosno do ovulacije i do spremnosti za oplodnju. Obzirom da ovulacija nastupa i traje najčešće od 12. do 16. dana od dana početka prethodne menstruacije, to znači da će vam se ovulacija dogoditi dva dana pre kraja druge nedelje trudnoće i trajaće do drugog dana treće nedelje trudnoće. U drugoj nedelji, zid materice se polako zadebljava. Kao i u svim narednim nedeljama trajanja trudnoće i u drugoj nedelji, takođe je jako važno da vodite računa o načinu na koji se hranite, kao i o tome da ne koristite lekove, alkohol i cigarete.

3. nedelja trudnoće:

Treća nedelja trudnoće, je jedna od najznačajnijih nedelja u toku njenog trajanja, jer je to nedelja oplodnje. U trećoj nedelji, događa se oplodnja.

Oplodnja se događa u jajovodu (medicinski u Falopijevoj tubi) kada se sretnu zrela jajna ćelija i spermatozoidi i kada spermatozoid prodre u unutrašnjost jajne ćelije. Od tog trenutka, oplođena jajna ćelija nastavlja svoje kretanje kroz jajovod prema zadebljanom zidu materice.

Od trenutka kada jajna ćelija postane oplođena, ona se naziva blastocista. U toku svog kretanja prema materici, blastocista je veličine između 0,1 i 0,2 milimetra. Njeno kretanje prema materici može trajati od 7 do 10 dana, a u trenutku kada blastocista stigne u matericu i veže se za njen zid, događa se začeće.

4. nedelja trudnoće:

Četvrta nedelja trudnoće je zapravo nedelja začeća. U ovoj nedelji, blastocista se implantira, odnosno usađuje u zid materice i započenje da se razvija dvostruko. Preciznije, od omotača blastociste koja se usadila u zid materice, počinje da se formira posteljica, a u unutrašnjem sloju blastociste, počinje da se formira embrion.

U četvrtoj nedelji trudnoće, možete primetiti prve promene u svom telu i upravo te promene možete protumačiti kao prve simptome trudnoće.

Može se dogoditi da osetite češću potrebu za mokrenjem, da osećate pospanost, umor ili nervozu i da osetite napetost u grudima i osetljivost u regiji bradavica.

5. nedelja trudnoće:

U petoj nedelji trudnoće, nastaviće se i intezivirati simptomi koje ste osetili u 4. nedelji. Ujedno, peta nedelja trudnoće je nedelja, kada možete uraditi test za trudnoću i tako i zvanično potvrditi postojanje vaše trudnoće. U 5. nedelji, u vašem organizmu povećaće se nivo estrogena i progesterona (ženskih polnih hormona), a ujedno, otpočeće i lučenje sasvim novih hormona, humanog placentarnog laktogena i humanog korionskog gonadotropina (hPL i hCG).

6. nedelja trudnoće:

U šestoj nedelji trudnoće, nastaje pojačan rizik od spontanog pobačaja i traje sve do 10 nedelje kada se naglo smanjuje. Zato, od početka ove nedelje, poštedite sebe svakog stresa, nerviranja ili izlaganja većem fizičkom naporu.

8. nedelja trudnoće:

U osmoj nedelji trudnoće, ukoliko to niste već uradili, bilo bi dobro da odete na prvi trudnički ginekološki pregled.

10. nedelja trudnoće:

U desetoj nedelji trudnoće, koja ujedno predstavlja period u kome ste dostigli četvrtinu ukupnog trajanja trudnoće, mučnine su najizraženije.

11. nedelja trudnoće:

U jedanaestoj nedelji trudnoće, već ćete moći da uočite blago izraženo uvećanje stomaka. Takođe, u ovoj nedelji završava se embriogeneza ploda. To znači, da je vaša bebica već formirana i da je teška oko 10 do 15 grama, a dugačka oko 6 ipo centimetara.

13. nedelja trudnoće:

U trinaestoj nedelji trudnoće, konačno će početi da izostaju mučnine i sve druge tegobe koje su karakteristične za prvo tromesečje trudnoće.

15. nedelja trudnoće:

U petnaestoj nedelji trudnoće, vaš stomak će postati vidno uočljiv i sada je vreme da razmislite o kupovini trudničke odeće.

18. nedelja trudnoće:

Od osamnaeste do dvadesete nedelje trudnoće, treba da osetite prve bebine pokrete. Najčešće, to će se dogoditi upravo u 18. nedelji, ali ukoliko taj osećaj izostane do 20. nedelje, nemojte brinuti, jer je to normalno.

20. nedelja trudnoće:

U dvadesetoj nedelji trudnoće, koja ujedno i predstavlja polovinu njenog ukupnog trajanja, vreme je za drugu posetu ginekologu. U ovoj nedelji, moći ćete da čujete prve otkucaje bebinog srca.

21. nedelja trudnoće:

U ovoj nedelji može se dogoditi da vam naglo poraste apetit.

22. nedelja trudnoće:

U ovoj nedelji, preporučljivo je uraditi još jedan detaljniji ultrazvučni pregled kojim će se utvrditi razvoj bebine anatomije (fetalna anatomija).

24. nedelja trudnoće:

Od ove, pa sve do kraja 34. nedelje trudnoće, posebno morate da se čuvate od faktora koji bi mogli da izazovu takozvani prerani porođaj. Zato, pijte svakodnevno dovoljno vode, hranite se zdravo, spavajte dovoljno, ne izlažite se fizičkom naporu i izbegavajte stres.

Ukoliko primetite simptome kao što su krvavi iscedak iz vagine, osećaj kontrakcija koje se ponavljaju više od pet puta u toku jednog sata, učestalo povraćanje, pojava mlaza bistre tekućine iz vagine, oštri i nagli bolovi u stomaku ili tup bol u krstima, bez oklevanja obratite se što hitnije ginekologu.

29. nedelja trudnoće:

Od ove nedelje, vaše grudi će početi naglo da rastu. Ukoliko primetite pojavu curenja vodenaste tečnosti iz bradavica, nemojte se uplašiti, jer je ta pojava normalna i nastaje pod uticajem povišenog nivoa hormona.

30. nedelja:

U tridesetoj nedelji trudneće, može se dogoditi da osetite blage kontrakcije. Ukoliko se kontrakcije javljaju ređe od pet puta tokom jednog sata, ne brinite sve je u redu. Od ove nedelje, mogli bi ste da počnete da upražnjavate laganu trudničku gimnastiku.

33. nedelja trudnoće:

Od ove nedelje, mogli bi ste da počnete sa vežbama disanja, odnosno sa uvežbavanjem metoda disanja za porođaj.

35. nedelja trudnoće:

Od ove nedelje, vi izlazite iz perioda u kome bi se eventualni porođaj smatrao preranim i polako se bližite pravom terminu porođaja. Bebe koje se rode između 35. i 40. nedelje trudnoće su van opasnosti i dovoljno su formirane da bi bile spremne za vanmaterični život. Od ove nedelje, osetićete prisustvo bolova u leđima ili grčeve, a može se dogoditi i da vam se poremeti ritam spavanja.

36. nedelja trudnoće:

Od ove nedelje, vi ulazite u poslednji mesec trudnoće.

37. nedelja:

U ovoj nedelji, stomak će naglo početi da vam se spušta.

38. nedelja trudnoće:

Od ove nedelje, samo jedan korak vas deli od cilje i od najlepšeg trenutka u životu. Od ove nedelje, vi ulazite u termin za porođaj. Dve nedelje pre 40. nedelje i 2 nedelje posle 40. nedelje, smatraju se periodom u kojem se možete svakog trenutka poroditi.

40. nedelja trudnoće:

U ovoj nedelji, porodi se čak 70 procenata trudnica. Velika je verovatnoća da će takav slučaj biti i sa vama. Očekuje vas najlepši trenutak u životu, potrudite se da ga dočekate spremno i da ga što lepše i bolje zapamtite.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...