Koliko se kuvaju jaja i kako ih skuvati?

Da bi ste mogli reći da ste na pravi način, odnosno pravilno skuvali jaja, jaja koja ste skuvali moraju imati tačno željenu gustinu i tvrdoću belanceta i žumanceta i njihova ljuska ne sme pući tokom kuvanja. Ukoliko ljuska pukne ili jaja ostanu nedovoljno kuvana i tada ćete svakako moći da ih konzumirate, ali to će značiti da u procesu kuvanja nešto niste odradili kako treba.

Kako bi ste savršeno skuvali jaja, sa vama ćemo podeliti nekoliko izuzetno jednostavnih, ali jako korisnih saveta. Zato, pročitajte nastavak teksta.

koliko-se-kuvaju-jaja-i-kako-ih-skuvati

Kako kuvati jaja?

Ovo je “korak po korak” objašnjenje procesa kuvanja jaja:

Korak 1: Onoliko jaja koliko želite da skuvate, stavite u odgovarajuću posudu za kuvanje.

Korak 2: Preko jaja sipajte vodu. Prilikom sipanja vode, važno je da koristite vodu koja je sobne temperature. U protivnom, suviše hladna ili prethodno zagrejana voda, može uticati na to da se jaja ne skuvaju dovoljno i da ostanu suviše rovita ili da budu prekuvana.
Takođe, važno je da količina vode u posudi za kuvanje bude tolika da za oko jedan do jedan ipo centimetar prekriva površinu jaja.

Korak 3: U vodu sipajte jednu supenu kašiku sirćeta (jabukovog ili alkoholnog) ili jednu kafenu kašiku soli. Razlog zašto je potrebno da sledite ovaj korak, je to što sirće ili so, sprečavaju pucanje ljuske jajeta tokom kuvanja, ali i doprinose tome da se jaja kada se skuvaju i ohlade lakše ljušte.

Korak 4: Stavite posudu sa jajima za kuvanje na ringlu i uključite ringlu na srednje jak stepen. Ukoliko budete kuvali jaja na suviše blagoj temperaturi, to će bespotrebno trajati duže, a ako temperatura bude previsoka, ljuska će pući.

Korak 5: Pokrijte poklopcem posudu za kuvanje i sačekajte da jaja provre. Dok jaja ne provre, nemojte ih okretati.

Korak 6: Ukoliko želite meko kuvana, odnosno rovita jaja, nakon što je voda provrela, posudu odmah pomerite sa ringle i sačekajte da jaja u njoj odstoje u ključaloj vodi oko 4 do 5 minuta, a zatim ključalu vodu prospite iz posude i u nju sipajte hladnu vodu.
Ukoliko želite tvrdo kuvana jaja, nakon što voda provri, ostavite posudu na ringli još oko 5 minuta, ali ringlu iskljičite. Kada prođe pet minuta, pomerite posudu sa ringle, prospite iz nje ključalu vodu i sipajte hladnu vodu.

Korak 7: Ostavite jaja u hladnoj vodi da se ohlade. Kako bi ste ubrzali proces hlađenja, u vodu dodajtei nekoliko kockica leda ili na nekoliko minuta, vodu iz posude zamenite hladnijom vodom.

Korak 8: Izvadite jaja iz vode, oljuštite ih i stavite ih u frižider.

Korak 9: Sačekajte oko dvadeset minuta kako bi se jaja dovoljno ohladila u frižideru.

Korak 10: Izvadite jaja iz frižidera, oljuštite ih i konzumirajte ili poslužite.

Savet plus:

Ukoliko želite da iznenadite goste jajima skuvanim na zaista poseban i originalan način, uradite sledeće: pre nego što skuvate jaja, jedno po jedno sveže jaje u ljusci stavite u najlonsku čarapu, tako da se jaje nađe na sredini ukupne dužine unutar čarape. Oba kraja čarape, uvrtite tako da jaje bude učvršćeno u sredini. Zatim, jednom rukom uzmite jedan kraj čarape, a drugom rukom drugi kraj i što brže možete vrtite jaje u čarapi nekoliko minuta. Nakon toga, ponovite to sa svakim jajetom koje želite da skuvate. Na kraju, skuvajte jaja, sledeći korake koje smo podelili sa vama.

Rezultat će biti zapanjujuć. Kada oljuštite jaja, žumanca će biti na mestu belanceta, a belanca će biti u jezgru jajeta, odnosno na mestu žumanaca.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...