Koliko vode treba piti dnevno?

Količina vode koju tokom dana unesete u organizam, odigrava veliku ulogu u procesu očuvanja vašeg zdravlja. Usled nedovoljnog unosa vode, mogu se poremetiti brojne funkcije u vašem organizmu.

Ponekad, simptome takvih poremećaja možete lako i brzo uočiti, ali ponekad, simptomi će izostati sve do trenutka kada vaše zdravlje bude ozbiljno narušeno i kada budete prinuđeni da se podvrgnete odgovarajućem lečenju.

Zato, postupite pametno i delujte preventivno. Pijte dovoljno vode.

Koliko vode je potrebno piti?

Postoje preporuke koje se odnose na optimalan unos vode u organizam. Prema tim preporukama, koje je ustanovila Evropska agencija za bezbednost hrane 2010. godine, žene bi tokom svakog dana trebalo da popiju 2 litra vode, dok bi muškarci trebalo da popiju 2 ipo litra vode. Ukoliko tokom dana pijete dosta napitaka, u čijem se sastavu nalazi najveći procenat upravo vode (kafa, čajevi, domaći sokovi i slično), onda taj preporučeni dnevni unos vode po potrebi možete neznatno i da smanjite, jer ćete svakako i putem konzumiranja nabrojanih i sličnih napitaka uneti određenu količinu vode u organizam.

Takođe, određenu količinu vode (oko 20 procenata od optimalne dnevne količine), vaš organizam će crpeti i iz određenih vrsta namirnica koje konzumirate. Ipak, tako nešto ne treba da shvatite kao apel koji će vas ohrabriti u nameri da ne pijete vodu.
Svežu pijaću vodu, ništa ne može da zameni.

Šta još treba da znate u vezi konzumiranja vode?

Ono što je jako važno da znate, a vezano je za konzumiranje vode, jeste da je vodu po pravilu potrebno konzumirati čak i pre nego što osetite žeđ. Na taj način, vaš organizam će u svakom trenutku biti dovoljno hidriran. U trenutku kada osetite žeđ, to je znak da je u vašem organizmu već započet proces dehidratacije.

Zato, vodu pijte što češće u manjim količinama, kako bi ste u organizmu u svakom trenutku zadržali dovoljan nivo hidratacije.

U letnjem periodu, kada ste izloženi visokoj temperaturi i čestom znojenju, optimalni dnevni unos vode, možete povećati u skladu sa svojim potrebama. Ono što želimo da istaknemo kao savet, jeste da na organizam zdravije deluje ukoliko češće pijete manje količine vode, nego ukoliko ređe pijete veće količine vode.

Do kakvih posledica može doći usled nedovoljnog unosa vode?

Usled nedovoljnog unosa vode u organizam, u organizmu se mogu javiti sledeće posledice:

– Osećaj hroničnog umora,
– Efekat vizuelno “stare”, odnosno smežurane i nepravilno pigmentirane kože,
– Neprijatan zadah,
– Ispucalost usana,
– Urinarne infekcije,
– Poremećaj rada bubrega,
– Pojava bubređnog kamenca,
– Hronični poremećaj rada bubrega,
– Karcinom bešike.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...