Kozja surutka – zašto je zdrava i recept

Surutka je preostali nusproizvod proizvodnje sira. Mada se može praviti od svih vrsta mleka, surutka dobijena od kozjeg mleka se dokazano izdvaja prema svojim blagotvornim svojstvima. Jedan od razloga je i taj što su koze aktivnije, više se kreću i pasu raznovrsniju travu.

U moru mlečnih proizvoda koji se nude na tržištu, surutka je nepravedno zapostavljena. Tek poslednjih godina neke mlekare su počele da je nude zbog njenih brojnih dobrobiti.

Šta sadrži kozja surutka?

Sastav kozje surutke je vrlo kompleksan. Ona sadrži čak šesnaest vrsta proteina, među kojima su i laktoglobulin i laktoalbumin, koji imaju najvišu biološku vrednost među svim vrstama proteina.

Nakon što se unesu u  organizam, proteini iz surutke se brzo apsorbuju u njemu i samim tim mu obezbeđuju direktan izvor aminokiselina. Rezultati istraživanja su pokazali da proteini koji se unesu u organizam putem kozje surutke opskrbljuju organizam sa čak dvadeset i tri različite vrste aminokiselina, od kojih svaka pripada esencijalnoj grupi. Jedna od najznačajnijih je triptofan, koja pospešuje proizvodnju serotonina u organizmu, poznatijeg kao “hormon sreće” ili “hormon zadovoljstva”, koji je povezan sa stepenom pozitivnog raspoloženja i osećajem unutrašnje ispunjenosti.

Pored proteina i aminokiselina, kozja surutka sadrži i obilje minerala i sedam vrsta različitih vitamina, neophodnih za balansirano i zdravo funkcionisanje ljudskog organizma.

Zašto je zdrava kozja surutka?

Iako mnogi ljudi ne vole njen ukus, kozja surutka spada u takozvanu “super hranu”, jer ima pregršt blagotvornih svojstava na ljudski organizam. Zahvaljujući tome, ona se svrstava u red najzdravije hrane na svetu.

Pre svega, surutka vrlo efikasno jača imunološki sistem, naročito posle duže bolesti. Takođe je idealna nakon operacija i u procesu lečenja najrazličitijih bolesti.

Zahvaljujući sadržaju elektrolita, surutka je prirodni antiseptik, koji povoljno deluje na upalne procese.

Takođe, zbog visoke koncentracije minerala, kozja surutka jača kosti i ligamente, sprečava njihovo razaranje i deluje preventivno na razna oboljenja koštano-zglobnog sistema, poput osteoporoze i artritisa.

Budući odličan izvor proteina, surutka se naročito preporučuje deci u razvoju, trudnicama i sportistima, jer su proteini neophodni za izgradnju i jačanje mišića.

Kozja surutka se takođe smatra jednom od najboljih i najkvalitetnijih zamena za majčino mleko, koje se koriste za ishranu odojčadi čije majke pate od nedostatka mleka.

Ova super hrana odlično reguliše varenje, podstiče rad crevne flore i time smanjuje mogućnost prodiranja patogenih mikroorganizama, koji izazivaju različite bolesti i upale, među kojima je i rak. Takođe sprečava pojavu nadutosti i gasova.

Surutku je idealno konzumirati nakon zahtevne fizičke aktivnosti, za brz oporavak mišića i organizma.

Surutka takođe blagotvorno deluje na regulisanje telesne težine, zahvaljujući niskom kalorijskom sadržaju i visokom procentu vode od čak 95%. U ovu svrhu možete koristiti kako svežu surutku, tako i onu u prahu. Obe varijante su podjednako efikasne. Surutku u prahu možete koristiti kao dodatak raznim jelima, hlebu ili testu ili je možete rastvoriti u čaši vode ili soka. Zahvaljujući prisustvu vitamina B, dugo zadržava sitost. Konzumirajte je pre svakog obroka. Količina nije ograničena, a ukoliko želite, možete joj poboljšati ukus dodavanjem voća, meda ili kakaa.

Surutka je odlična za detosikaciju organizma i čišćenje jetre, posebno posle duže bolesti ili nakon dužeg perioda uzimanja lekova ili alkohola. U toku sprovođenja ove terapije, preporučuje se izbegavanje alkohola i cigareta, kako bi dala najbolje rezultate.

Ovaj napitak se takođe preporučuje osobama koje pate od plućnih bolesti, od visokog nivoa holesterola ili šećera u krvi, zatim osobama koje pate od visokog krvnog pritiska i od bolesti srca.

Kozja surutka se može koristiti i za spoljnu upotrebu za lečenje posledica opekotina od sunca.

Kako napraviti kozju surutku?

Postoji industrijska surutka, koju možete naći i u prahu u prodavnicama zdrave hrane i neprerađena, koja je nešto bolja jer ne sadrži natrijum i emulgatore, koji se dodaju kako bi se produžio rok trajanja.

Surutku možete napraviti i sami. U nastavku teksta sledi objašnjenje kako da to uradite.

Stavite litar svežeg mleka da se kuva. Nakon što proključa, iscedite u njega sok od jednog limuna i ostavite da se prohladi. Nakon nekog vremena, na površini će se stvoriti skrama –surutka, koju treba pokupiti kašikom i odložiti na hladno mesto. Od ostatka mleka možete napraviti mladi sir.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...