Krema od smilja – upotreba i recepti

Smilje je višegodišnja, grmasta biljka, njen naziv potiče od grčkih reči helios- što znači sunce i chrysos – što znači zlato, u prevodu . Ima dosta vrsta ove grmaste biljke, negde oko 600, rasprostranjenih u Aziji, Madagaskaru, Australiji a mogu se naći i na delovima Crne gore i Hrvatske. Po mestima na kojima se nalazi, lako je zaključiti da voli sunce, malo vode i kamenite delove.

Smilje je dvodomna biljka što znači da ima beljke koja nosi muške cvetove i biljke koja nosi ženske cvetove. Smilje raste u grmovima visine i do 60 cm. Sa razgranatim stablom koje je prekriveno sitnim dlakama, cvet je izrazito žute boje i prilikom sušenja vrlo malo gubi na intenzitetu.

Krema od smilja - upotreba i recepti

Eterično ulje se dobija iz cvetova biljke. Proces dobijanja je vrlo složen, berba se vrši u ranu zoru, jer je koncentracija ulja tada najveća, nakon toga se destiliraju vodenom parom i to u 24 h od momenta branja jer nakon toga gube svoju eteričnost.

Da bi se proizvela količina od jednog litra ulja, potrebno je preraditi tonu smilja pa je zbog toga i jedno od najskupljih eteričnih ulja na svetu.

Eterično ulje od smilja se koristi u veoma u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Zbog svog jakog ali veoma prijatnog mirisa, nalazi se u mnogim parfemima.

U svom sastavu ima ester neril acetat, sekviterpeni, monoterpeni, alkoholi, fenoli, oksidi…Jedan od sastava je i Italidion koji se ne nalazi u ni jednoj drugoj biljci a ima veliku regenerativnu moć.

Kombinacija raznih prirodnih alkohola i italidiona odlična je za kožu. Koristi se za smirivanje upalnih procesa na koži, obnavljanje izumrelih ćelija kože, deluje analgetično i anestetično pri čemu olakšava grčeve u mišićima. Veoma je dobro za primenu kod hematoma i varioznih vena.

Eterično ulje je takodje odlično i kod iscrpljenosti, hroničnog umora, anksioznosti, ali i kod ekcema, alergija, opekotina, bora, ožiljaka…

Prilikom dobijanja eteričnog ulja, kada se destilovanom parom tretiraju cvetovi, nastaje cvetna vodica ili hidrolat koji je različit po sastavu od ulja, ali takodje ima lekovita dejstva.

Cvetna vodica pomaže kod brzog zaceljenja modrica, umanjuje sveže ožiljke i upalnih stanja kože. Može se koristiti kao vodica za ispiranje usta kod gingivitisa i paradentoze a može služiti i kao tonik, naročito za zrelu, suvu i umornu kožu.

Pre nego što je počelo da se proizvodi eterično ulje, smilje se potapalo u hladno cedjena ulja i dobijao se tzv. Macerat.

Macerat od smilja je nemoguće kupiti u slobodnoj prodaji, ali se može napraviti i to tako što se ubrani cvet malo zgnječi rukama ili u amamu, kako bi se njegova količina smanjila a pokrenuo proces stvaranja ulja, onda se stavlja u staklenu posudu i preliva hladno cedjenim uljem ( maslinovo, suncokretovo, bademovo). Zatim se izlaže na mestu koje je sunčano i ostavi se da odstoji šest nedelja. Posle isteka šest nedelja, ulje se cedi dva puta kroz duplu gazu a zatim kroz papir za cedjenje i sipa se u tamne, staklene posude da dobrim zatvaračem.

Macerat se koristi u kozmetici za negu zrele i suve kože kao i za kožu sklonu upalama. Može se primenjivati samostalno ili u iljnim mešavima a se može dodavati u izradi krema za lice, losiona i mleka za telo.

Kremu na bazi smilja je jednostavno napraviti i kod kuće. Ptrebno je da macerat od smilja stavite vatrostalnu posudu, zagrejte ga i u njega dodajte pčelij vosak i kakao buter, držite posudu na tihoj vatri i mešajte dok se smesa ne otopi i lepo sjedini, nakon toga je sklonite sa vatre, presipite u teglicu sa dobrim poklopcem i to je to. Gotovu kremu potrebno je držati u frižideru kako bi duže trajala. U sličaju da nemate macerat, kremu možete napraviti tako što ćete cvetove biljke malo izgnječiti i dodati u predhodno zagrejano maslinovo ulje pa u to dodajte vosak i kakao buter, kada se sve to lepo sjedini, procediti kroz duplu gazu a potom kroz papir za cedjenje i sipati u staklenu bočicu. Ove kreme će se vremenom malo zgusnuti, ali je najbolje držati ih u frižideru. Gde vam može trajati i do šest meseci.  Pre nanošenja kreme, lice treba lepo oprati i očistiti, krema se može nanositi svakodnevno i ujutru i uveče a može se koristiti i protiv lakših opekotina i upala.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...