Letargija – definicija i značenje

Letargija se može različito definisati u zavisnosti od toga da li taj pojam koristimo u svakodnevnom govoru da nešto označimo, ili je u pitanju letargija kao medicinski fenomen.

Definicija letargije

U svakodnevnom govoru, to bi označavalo umor, zamor i premor organizma, koji je postao nesposoban za normalno funkcionisanje, a najčešće usled nedostatka energije. Osobe koje su letargične obično prati i smanjena motivacija, a često i kakvo apatično stanje.

letargija-definicija-i-znacenje

Smatra se da letargija može biti i normalna reakcija organizma na kakav stes, dosadu, premalo ili previše sna, i ukoliko je organizam zdrav, i letargija se da rešiti dobrom ishranom, kvalitetnim snom, aktivnošću i odmorom.

Poreklo reči

Letrgija jeste reč grčkog porekla i prevodi se kao zaborav. Ova reč ima i svoje figurativno značenje koje možda i najbolje opisuje ovu reč u svakodnevnom govoru, a to je krajnja nezainteresovanost i nemarnost. Tu je i ravnodušnost, otupelost. Prati je i nezainteresovanost za spoljašnji svet i dešavanja, klonulost duhom, praznina osećanja, idisponiranost.

Letargija i hronični umor

Pojedinci ova dva termina poistovećuju tj dovode u vezu. Smatra se da hronični umor nastaje kao posledica umora koji traje više od 6 meseci. Međutim, ovde se ne radi o umoru kao posledici rada, već o umoru koji je posledica hroničnog stresa, nezadovoljstva, besposlenosti, poremećenog sna i ishrane, i slično.

Simptomi idu od onih fizičkih – bolova u mišićima, zglobovima, malaksalosti, glavobolje (ili čak migrene), gubljenja na težini, pa do onih psihičkih – pada koncentracije, pogoršanje memorije i pamćenja, opšte nezainteresovanosti, indiferentnosti i apatije, otupelosti.

Letargija – medicinski

Sa medicinskog aspekta, letargija jeste preterana želja za spavanjem, tromost, obamrlost, neosetljivost. Takođe, to jeste i početni stadijum hipnoze, ali i stanje organizma koje može nastati usled brojnih poremećaja u zdravlju čoveka. Može se javiti kod poremećaja elektrolita u organizmu, kod poremećaja nivoa šećera u krvi, kakvih bolesti mozga ili kod trovanja narkoticima, ali i u mnogim drugim stanjima.

Letragičan san kao patološki proces može trajati od nekoliko dana pa i mesecima, i ima negativan uticaj na ljudski organizam. Letargičan pacijent ne jede i ne pije i znatno gubi na težini.

Sinonimi za letargiju

Postoji mnoštvo reči koje imaju isto značenje kao i letargija i koji je umnogome opisuju. To su bezvoljnost, beživotnost, učmalost, zatim tuga, apatija, inercija, ravnodušnost, pa sve do jada, potištenosti, flegmatičnosti pa i čemera.

Kako prirodnim putem pobediti letargiju?

Na prvom mestu veoma je važno da se aktivirate. Iako je to verovatno poslednja stvar koja vam pada na pamet, pokrenite se, udahnite vazduh, šetajte ili hodajte malo brže, ali naravno da se ne zamarate preterano.

Poboljšajte ishranu. Hranite se zdravo, voćem i povrćem, kao i hranom koja daje energiju za više sati vašeg dana. Pijte dosta vode.

Obezbedite sebi prijatan ambijent za boravak, raspremite stan, osvetlite ga. Takođe obezbedite sebi dovoljno sna i na taj način omogućite vašem mozgu da aktivno radi tokom narednog dana.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...