OVO MORATE ZNATI: Bolest od koje pati svaka deseta žena, a nema pojma o tome

Akne, masna koža, perut, višak kilograma, maljavost, anksioznost i depresija – sve su to simptomi koji često ukazuju na poremećaj od kog pati svaka deseta žena, a često ni ne zna kakav problem ima.

zene

U pitanju je sindrom policističnih jajnika (PCOS) koji se javlja kod oko 10 odsto žena. Iako sindrom sam po sebi nije smrtonosan, u pitanju nije ni malo bezazlena pojava i upravo zbog toga ginekolozi naglašavaju da su redovne kontrole i, ukoliko je potrebno, pravovremena terapija jedno rešenje.

Ovaj sindrom žene često brkaju sa pojavom vodenih cista na janicima, ali u pitanju su dve potpuno odvojene pojave. Naime, PCOS karakterišu uvećani jajnici i pojava sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku, na samom jajniku. Najlakše se dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom kod ginekologa.

Osim ultrazvučne dijagnostike, da bi se postavila dijagnoza PCOS koristi se niz drugih istraživanja kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike (color Doppler), određivanje hormona, analiza metabolizma, test opterećenja šećerom, analiza efikasnosti inzulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju.

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj, javlja se kod žena u plodnom periodu i vodeći je uzrok izostanka ovulacije, a samim tim i uzrok neplodnosti. Iako je reč o ozbiljnom problemu, žene ga uglavnom dosta olako shvataju, sve dok ne dođu u neugodnu situaciju da ne mogu ostati u drugom stanju.

Najčešći uzrok policističnim jajnicima je hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona androgena u predpubertetskom dobu. Karakteristike su u početku blagi hormonski disbalans, a kasnije se mogu javiti značajna odstupanja u hormonskom statusu: porast nivoa muških polnih hormona testosterona i androstendiona, kao i izmenjena funkcija hipofize.

Simptomi koji mogu da ukažu na problem sa policističnim janicima su:akne, masna koža, perut, gojaznost, maljavost, anksioznost i depresija, problemi pri začeću i opadanje kose.

Lečenje podrazumeva smanjenje telesne težine, putem zdravije ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a često i uzimanje lekova koje doktor mora da prepiše.

izvor: 24sata

Sponzorisani tekstovi:

Loading...