Najlepša ruska muška i ženska imena za dečake i devojčice

U poslednjoj deceniji je u našoj zemlji, a osobito na teritoriji Beograda, zabeležen porast broja dece kojima roditelji daju imena ruskog porekla. Takođe, ni okolne zemlje, zemlje regiona, ne zaostaju umnogome za našom zemljom.

Ruska imena kroz istoriju

Ime za koje se smatra da je najtipičnije rusko ime jeste Ivan. Ipak, ovo ime bilo je popularno vekovima unazad, i u Rusiji su ga davali masovno, što vladarima, što seljačkoj deci. Danas, ovo ime pomalo gubi na značaju, pa dečaci sve češće dobijaju imena poput Maksim, Aleksandar, Dmitrij, dok devojčice nose imena Ana, Anastasija, Sofija i druga.

Upotreba i značenje ruskih imena

najlepsa-ruska-muska-i-zenska-imena-za-decake-i-devojcice

Ono što je karakteristika ruskih imena jeste da se ona kao takva koriste samo u pravnom smislu. Među prijateljima i porodicom, uvek se koriste u umanjenom značenju tj deminutivu. Tako su tu Vanjuška ili Vanječka, Sašenjka, Mašenjka i slično.

Generalno se smatra da sva ruska imena u globalu imaju i te kako snažan prevod i simboliku. Tako su neka od najmoćnijih značenja imena hrabrost, ratnik, branitelj, mir, borba, vatra, i slično.

Najčešća muška ruska imena 

Među najčešćim ruskim muškim imenima jesu gore navedeno Ivan, zatim Nikolaj-Nikola, Boris, Vanja, Igor, Aleksandar (Saša), Petar, Sergej, Viktor, Vladimir i druga.

Boris 

Boris jeste slovensko ime koje u prevodu označava ratnika. Zapravo, smatra se da potiče od imena Borislav, te tako i dolazi od glagola boriti se. Takođe, postoji mogućnost i da je ovo ime neslovenskog porekla, te da označava drvo – bor, koji je simbol visine i uspravnosti.

Mnoge poznate ličnosti, carevi i vladari sveta, ali i naši ljudi iz sveta politike i umetnosti, nose ovo i te kako popularno ime. Tako je recimo car Rusije bio Boris Godunov, Bugarska je imala svoje vladare Borisa I, II i III, Srbija i Makedonija predsednike Borisa Tadića i Borisa Trajkovskog, Rusija Jeljcina, ali poznate su i brojne ličnosti iz sveta sporta i umetnosti, Boris Bizetić,  Boris Beker, Boris Aranđelović i drugi.

Nikola / Nikolaj 

Ovo ime jeste i te kako popularno jer su ga nosili brojni vladari kroz istoriju mnogih zemalja. U prevodu ova reč znači – „narod pobeđuje“. Ime je i te kako svetovno i upisano u hrišćanski kalendar gde se i danas slavi najveća slava svih hrišćana Sveti Nikola.

Ove osobe imaju neke zajedničke karakteristike kako smatraju poznavaoci. Tako, smatraju se dubokoumnim i veoma inteligentim osobama, koje su istovremeno i jako osećajne. Ipak, često su rezervisani u bilo kom odnosu. Vole luksuz, ali i opuštanje daleko od bilo kakve tenzije.

Ivan

Tipično i najčešće rusko ime koje je korišćeno kroz istoriju. Danas, u eri popularnijih imena, njegova popularnost je lako opala. Ivan (od imena Jovan) znači „bog je milostiv“. Ovo ime koristi se u svim svetskim jezicima u svojim najrazličitijim oblicima.

Najznačajnije ličnosti koje su nosile ovo ime jesu bili brojni vladari, ali i drugi znameniti ljudi. Među najbitnijima za čovečanstvo izdvajaju se Ivan Grozni, ruski car, zatim Đovani Bokačo(italijanska varijanta imena), Johan Gete, ime nemačkog porekla i drugi. Danas su naši poznati umetnici i sportisti Ivan Bosiljčić, Ivan Ivanović, Ivan Miljković i drugi.

Smatra se da je zajedničko za sve osobe ovog imena da su u pitanju individualci, otvorene osobe pune samopouzdanja, osobe koje dominiraju. Ipak, lojalne su prijateljima i porodici.

Aleksandar (Saša) 

Ovo ime stvoreno je od glagola alexo, što u prevodu znači – branim, i imenice aner, u genitivu andros, što se prevodi kao junak, čovek. Dakle, u slobodnom prevodu ukazivalo bi na zaštitnika ljudi.

Najpoznatije ime definitivno jeste Aleksandar Makedonski, ali tu su i brojni Rusi, Aleksandar Puškin, Aleksandar Nevski, Aleksandar I, II, Romanov i drugi.

Ove osobe su izrazito ambiciozne, ali i lukave, agresivne i sklone kritikovanju drugih. Uvek teže ka finansijama i poslovnom uspehu.

Vanja

Ovo ime jeste zapravo izvedeno od imena Ivan, pa tako ima isto značenje – bog je milostiv. To je ime koje je univerzalno, unisex, pa može biti i muško i žensko.

Za Vanje važi da brzo razmišljaju, da su veoma osećajne osobe, pa se tako lako i zaljubljuju i sklone su aferama. Talentovani su za slikanje i muziku, i često dopuštaju da ih emocije ponesu i nadvladaju njihov razum.

Poznati koji nose ovo ime su Vanja Udovičić, Vanja Grbić, Vanja Bulić, Vanja Mijatović i drugi.

Vladimir 

Ne možemo završiti izlaganje o muškim imenima, a da ne pomenemo ime najčuvenijeg čoveka današnjice i to ne samo čoveka bitnog za Rusiju, već čoveka koji drži pod kontrolom ceo svet, a po kome su brojni dečaci kako u Rusiji, tako i širom sveta dobili ime – Vladimir Putin.

Ovo ime smatra se jednim od najstarijih, a značenje mu govore reči iz složenice vlada i mir, odnosno u slobodnom prevodu to je onaj koji vlada u miru, odnosno koji vlada dostojanstveno.

Pored Putina, tu su i mnogi velikani Rusije koji su nosili ovo ime, a to su Lenjin, Sveti Vladimir, vladar Kijeva, tj Vladimir I Veliki i drugi. Kod nas su poznati sportisti sa ovim imenom Vlade Divac, Vladimir Radmanović, Vladimir Stojković i drugi.

Najčešća ženska ruska imena 

Među najčešćim imenima za devojčice, nalaze se i ruska imena kakvo je Aleksandra, Anja, Nataša, Tamara, Marija, Olga, Lena, Maša, Tatjana, Tanja, Sonja (od Sofija).

Marija / Maša

Maša jeste ime koje je nekoliko godina unazad postalo pravi hit među imenima za devojčice. To ime jeste zapravo varijanta imena Marija i u Rusiji pre svega mnoge bake i deke, ali i drugi bliski ljudi, Marije oslovljavaju sa Maša.

Marija jeste sveto Hrišćansko ime i ime Bogorodice, Deve Marije, te se tako često sreće u svim hrišćanskim zemljama. Ime je koje nikada ne bledi. Označava onu prema kojoj je Bog milostiv, ona koju Bog ljubi, ali i gospođu, vladarku i majku.

Irina

U ruskom jeziku je poznata još i varijanta ovog imena koja glasi Rina. Radi se zapravo o imenu grčkog porekla, koje ima korene iz reči Eirene, što ukazuje na mir i spokojstvo, a bilo je i ime jedne od Hora – boginje mira.

Najranija poznata jeste Vizantijska carica Irina, koja je sazivajući 7. sabor u Nikeji obnovila ikonopoštovanje.

Aleksandra 

Ime koje je izvedeno od istoimenog muškog imena gore pomenutog. I te kako često ime danas, čija popularnost ne jenjava, već samo dobija različite oblike, te se tako često danas sreću i Anja, Anastasija, Ana i druga.

Za Aleksandre je karakteristično da su veoma ambiciozne, da se odlično snalaze u biznisu, u polju finansija, da su svestrane i da brzo uče i napreduju. Ipak, znaju da budu i te kako grube i kritične kada žele da pokažu da su samostalne i nezavisne, a tada u drugi plan pada njihova ženstvenost. Ove osobe su isto tako veoma jake i pune energije.

Olga/Olja 

Ovo otmeno ime je veoma popularno u Rusiji i mnoge bitne ličnosti nosile su ga vekovima unazad. Žene koje imeju ovo ime, prosto kao da su predodređene da budu lepo vaspitane, kulturne, obrazovane i prave dame.

Smatra se da Rusi počinju da ga koriste od 9. veka, zajedno sa Šveđanima koji su ga u Rusiju i doneli, pre svega kao ime Helga. Ovo ime u prevodu označava osobu koja je zdrava, srećna ali i sveta. Danas su Olja kao žensko ime i Kolja kao muško, najčešća imena od milošte koja se koriste u Rusiji.

Neka od najpoznatijih imena istorije i današnjice jesu Olga Kijevska, Olga Jevrić, zatim Olga Odanović, Olja Ivanjicki i druge.

Tatjana/Tanja

Tatjana ili skraćeni oblik imena Tanja, jeste rusko žensko ime koje u prevodu sa ruskog označava vatrenu kraljicu. Ipak, u prevodu sa grčkog i latinskog jezika, ovo ime označava ženu koja je „rođena da bude velika“.

Brojne princeze nosile su ime Tatjana u vladarskoj Rusiji. Tatjana Borodina je čuvena operska pevačica i ponos Rusije u ovoj umetnosti. Kod nas, umetnica koju ne smemo izostaviti je Tatjana Tanja Bošković.

Nataša 

Takođe jedno od najčešćih ruskih imena, pomalo zapostavljeno danas, u eri modernijih imena. To je tipično rusko ime, kao što je od muških to Ivan. Nekome je čak prva asocijacija na Rusiju upravo ime Nataša. Nekada se ovo ime najčešće davalo devojčicama koje su se rađale na Božić, jer u prevodu ono ima značenje Božica, Božena, rođenje, rođendan.

Najpoznatije naše ličnosti ovog imena su Nataša Ninković, Nataša Miljković, Nataša Bekvalac.

Ukoliko volite Rusiju, ukoliko vas ona asocira na neki lep period vašeg života, ukoliko ste fascinirani njenim raskošnim izgledom, ili pak njenom istorijom, vladarima i umetnicima, možete slobodno dati svom detetu neko od popularnih ruskih imena, jer ona nikada neće izaći iz mode. Ako među poznatim Rusima ili Ruskinjama današnjice ili starog doba imate svog idola, takođe možete svoje dete nazvati po njemu i zasigurno nećete pogrešiti.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...