Neophodnost rendgena

Kada je reč o zdravlju zuba, ponekad se zubima treba posvetiti upravo ona pažnja koja se posvećuje i svim ostalim organima.

Brojna oštećenja u ustima, samim tim i u zubima mogu se javiti još u detinjstvu i trajati do poznih dana. Prevencija je zato veoma važna.

Drugi stepen jesu redovne kontrole i sanacije. Kad se stvari zakomplikuju, događa se da na scenu stupe metode koje niko ne voli, ali je o tome trebalo da se razmišlja ranije.

Vađenje zuba, protetika, ugradnja samo su neki od termina koji prate stomatološku struku. Da bi se neki od ovih zahteva i izveli, neophodno je temeljno proveriti stanje u ustima.

Zbog toga je snimanje zuba veoma važna grana koju stomatolozi sve češće primenjuju, koristeći tako prednosti savremenog doba. Digitalno snimanje danas je dostupno u svim bolje opremljenim stomatološkim ordinacijama u našoj zemlji, a cena varira od ordinacije do ordinacije.

Cene snimanja zuba kreću se od 400 do 500 dinara, kada je reč o 2D tehnologiji. Zbog komplikovanijeg procesa, cene 3D snimaka kreću se od 30 do 50 evra, u zavisnosti od toga koja je tehnika u pitanju i kakva je kompleksnost i kompletnost snimka.

Tehnike kojima se zubi snimaju su raznovrsne, počev od 2D snimanja – ortopanskog snimka, 3D snimanja zuba. 3D snimanje zuba često se primenjuje u nešto komplikovanijim i zahtevnijim situacijama.

3D snimci omogućuju da se čitava struktura vilice sagleda iz više uglova u trodimenzionalnom prostoru. Na taj način se mogu videti uglovi pod kojima zubi rastu, i na taj način nudi mogućnost kompletnog sagledavanja stanja u ustima.

Razlog snimanja zuba

Zubi se snimaju, pre svega, da bi stomatolozi mogli da postave pravu dijagnozu, što se nimalo ne razlikuje od bilo koje potrebe snimanja drugih delova tela.

Dakle, koristeći prednosti savremene medicine, stomatolozi samo još jednim sredstvom, a to su snimci zuba, utvrđuju činjenično stanje. Ovim se smanjuje mogućnost da se postavi pogrešna dijagnoza, ili da se,još u gorem slučaju, pogrešno pristupi lečenju ili intervenciji.

Ono što je posebna pogodnost kod ovakvog jednog zahvata, jeste njegovo trajanje. Najčešće traje 5 do 10 minuta.

Razloga za brigu nema, budući da se mnogi ljudi ustručavaju snimanja zuba zbog eventualno štetnog zračenja.

Ovo je svetski priznata dijagnostička metoda koja se sprovodi decenijama i čak ni u svojim počecima nije pokazala neke izrazite negativne efekte. Kod modernih aparata zračenje je smanjeno  do neznatne mere, te je stoga bezbednost povećana do maksimuma.

Jedan od pojmova koji se izdvaja u ovoj terminologiji je i ortopan snimak zuba.

Reč je o snimku koji prikazuje gornju i donju vilicu, sa oba vilična zgloba i svim zubima u dvodimenzionalnom prostoru.

Na ovom snimku se osim zuba koje vidimo i koji su iznikli, mogu videti i oni zubi koji nisu iznikli, njihov položaj, a čak i korene umnjaka, smer i zdravlje zuba.

Snimanje zuba kod dece

Kod dece snimci zuba često mogu da otkriju karijes u početnoj fazi ili neka druga oboljenja koja je teško utvrditi klasičnim kliničkim pregledom.

Da bi se proverio položaj korenova i dužina korena zuba, i sagledali procesi u kosti ukoliko su se dogodili, i kod dece je snimanje zuba neophodno.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...