Nistatin kapi i mast – upotreba i iskustva

Opšte je poznata činjenica da gljivice vole mesta koja su po svojoj prirodi vlažna, topla i mračna. Bilo da je u pitanju Candida albicans ili neka druga mikoza, gljive mogu zahvatiti pripadnike oba pola i bilo koje starosne strukture.

Svi smo čuli za globalan problem nazvan „gljivice na nogama“, a verovatno su mnogi od nas isti i imali i adekvatnom terapijom ga zalečili. Pored stopala koja su izložena višesatnom boravku u zatvorenoj obući, naročito zimi, u sportskoj ili nekoj drugoj cipeli od neadekvatnog i neprirodnog materijala, gljivice se mogu javiti i na drugim delovima našeg tela, bilo da je u pitanju sluzokoža, koža, ili neki drugi organ. Gljivica na noktu, vaginalna kandidijaza, kandida usne duplje, samo su neki od primera oboljenja. Čuli smo svakako i za sistemsku kandidijazu, koja zahvata veliki broj organa, usled izrazitog pada imuniteta, kod sistemskih bolesti i teških patoloških stanja. Pored pada imuniteta, na razvoj gljivične infekcije mogu uticati i neki lokalni faktori, kakvi su preterano znojenje nogu ili drugih delova tela, osobito pregiba u kojima je vlada vlažna i mračna atmosfera.

Nistatin kapi i mast - upotreba i iskustva 1

Potom, tu su i upotreba antibiotika u terapiji drugih bolesti, neadekvatna lična higijena i higijena odeće i obuće, i drugi. Ubrzo dolazi do pojave simptoma kakvi su svrab, crvenilo, osip, peckanje, neprijatni mirisi.

Nistatin u terapiji protiv gljivica

Kada posumnjaju da im se na telu razvila gljivična infekcija, ljudi se služe brojnim prirodnim sredstvima za njeno uklanjanje, bilo da je to upotreba belog luka, jabukovog sirćeta, jogurta, aloe vere.

Sa druge strane, farmacija nam nudi drugo rešenje za ove uporne i dosadne infekcije. Lek Nistatin, u bilo kom svom obliku, tablete, sirupa, vaginaleta, krema ili gela, spada u grupu lekova koji se jednim imenom nazivaju antimikotici i služi za lečenje i prevenciju gljivičnih infekcija kod osoba oba pola i svih uzrasta.

Za terapiju gljivičnih infekcija nokta, regije između prstiju i uglova usana, nistatin se uglavnom koristi u vidu masti ili krema, za genitalne probleme kod pripadnica lepšeg pola u vidu vaginaleta, dok se za oralne probleme mogu koristiti razne kapi i suspenzije za ispiranje, kao i gelovi za žvakanje. Nistatin tablete i sirupi mogu se koristiti kod gastrointestinalnih infekcija, ali ne i kod sistemskih mikoza. U zavisnosti od vrste oboljenja, upotreba se obično bazira na 2-3 ponavljanja dnevno, dve ili više nedelja, u zavisnosti od saveta lekara. Tablete se takođe primenjuju po preporuci lekara, pri čemu moramo da naglasimo da se lečenje ne sme prekidati svojevoljno i „na svoju ruku“, kao i da je obavezno obratiti se za pomoć ukoliko dođe do pojave nus-efekata kakvi su mučnina, povraćanje ili bolovi u stomaku.

Nistatin je namenjen pre svega lečenju gljivica soja Candida albicans, ali i Cryptococus neoformans, Epidermophyton, Trychophyton, Blastomyces dermaticus i drugim. On ne deluje na bakterije, viruse i parazite. U većim dozama deluje fungicidno, odnosno „ubija“gljivice, dok u manjim dozama deluje bakteriostatski, odnosno usporava i zaustavlja dalju deobu i širenje gljivične infekcije. Ta uloga mu je pripisana zbog sposobnosti da veoma lako prodre u membranu ćelije gljive, a potom dovede do poremećaja njene propustljivosti i ćelijske smrti.

Ono što je neophodno naglasiti, jeste da Nistatin nema dejstva u terapiji sistemske kandidijaze i da, ukoliko se primenjuje per os, kompletno biva izlučen iz organizma put fecesa, dakle ne resorbuje se u krvotok jer bi to izazvalo brojne negativne efekte po organizam. Za primenu kod trudnica i tokom laktacije nema dokazanih kontraindikacija, ali je svejedno neophodno konsultovati se sa svojim odabranim ginekologom. Nistatin se izdaje isključivo uz lekarski recept. Ne sme se koristiti za opekotine i otvorene rane, ali i ukoliko postoji dokazana alergija na lek. Doza leka kao i uputstvo za upotrebu , razlikuju se u zavisnosti od oblika u kome se koriste i u koje svrhe ga dajemo.

Gore navedeni tekst služi nam da se malo bolje upoznamo i informišemo o gljivičnim infekcijama, kao i o samo jednom u nizu od brojnih lekova za njihovu terapiju. Za sve detaljnije informacije o načinu upotrebe i doziranju leka, moramo se obratiti lekaru. Lek nikako ne kupovati samostalno i ne koristiti na svoju ruku.

Pored upotrebe Nistatina, veoma je važno da održavamo prirodni unutrašnji balans našeg organizma i to unosom što većih količina tečnosti, adekvatne ishrane koja definitivno podrazumeva izbacivanje pre svega prostih šećera, ali i adekvatno održavanje higijene tela, odeće i obuće.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...