Ovčije boginje kod dece i odraslih – simptomi i lečenje

Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod dece, ali može se javiti i kod odraslih. Virus varičele spada u viruse herpesa i veoma je zarazan. Prenosi se preko disajnih organa i do zaraze dolazi usled kontakta sa zaraženom osobom. Zaraza traje nekoliko dana pre izbijanja boginja i nekoliko dana nakon toga, odnosno ukupno 10-15 dana, ali sve zavisi od uzrasta obolele osobe i od jačine njenog imunog sistema. Period inkubacije pacijenta može da traje i do četiri nedelje.

Virus ovčijih boginja je smešten u koži i u sluzokoži i zato se javljaju ospe na koži, ali treba znati da ovaj virus cirkuliše kroz čitavo telo. Ovčije boginje nisu bezazlena bolest i treba ih odležati, mada uglavnom ne izazivaju nikakve komplikacije. Ako ipak dođe do komplikacija i do pogoršanja stanja, kao što je na primer bronhitis, upala uha ili povraćanje, potrebno je što pre se obratiti lekaru.

U nastavku možete saznati nešto više o ovčijim boginjama kod dece i odraslih, o njihovim uzrocima, simptomima i o načinu lečenja.

Ovčije boginje - varičele kod dece i odraslih, simptomi i lečenje

Uzrok i simptomi

Još uvek nije izdvojen tačan uzrok ovčijih boginja ali se smatra da je u pitanju virus koji se nalazi u bolesniku, odnosno u njegovoj koži, krvi i u ospama koje su se pojavile. Ovčije boginje se lako mogu dijagnostikovati jer uglavnom imaju vrlo jasne simptome, kao što su glavobolja (evo koje sve vrste glavobolja postoje), slabost ili povišena temperatura. Međutim, nekada se može desiti da ta prva, odnosno kataralna faza, prođe neprimetno. U drugoj fazi bolesti javlja se osip, odnosno crvene tačkice po telu koje se najčešće nakon manje od jednog dana pretvaraju u mehuriće ispunjene tečnošću. Zbog toga se ova bolest često naziva i vodene ospice. Ovčije boginje se ne javljaju istovremeno već jedna za drugom, odnosno u naletima. One se prvo javljaju na stomaku i na leđima, a onda se proširuju po celom telu. Mogu da se jave čak i u ustima, u grlu, iza ušiju, na koži glave ili na genitalijama.

Jedan od pratećih simptoma ovčijih boginja je i svrab, koji može biti jako neprijatan. Kasnije se pokožica na mehurićima smežura i oni pucaju. Nakon što ove ospe puknu, posle njih ostaje krasta, koja se suši i otpada nakon nedelju dana. Važno je znati da za vreme trajanja kraste osoba nije zarazna i bolest se ne može preneti. Smatra se da je osoba najzaraznija jedan dan pre pojave osipa na koži. Ova kapljična bolest se najčešće prenosi putem vazduha, kijanjem, kašljanjem ili direktnim kontaktom sa sekretom koji se nalazi u mehurićima. Osim toga, postoji mogućnost da se ovčije boginje prenesu i u kontaktu sa osobom koja je nedavno bila u kontaktu sa obolelom osobom.

Koliko će boginja na telu biti i koliko će trajati period inkubacije najviše zavisi od imunog sistema svake osobe pojedinačno. Smatra se da i deca i odrasli obolevaju od ove zarazne bolesti najčešće od zime pa do kasnog proleća, jer tada je imuni sistem najosetljiviji i podložan zarazama i infekcijama.

Ovčije boginje kod dece

Smatra se da su ovčijim boginjama najpodložnija deca u predškolskom uzrastu, odnosno između 2 i 7 godina starosti. Pre izbijanja ovčijih boginja deca su uglavnom mrzovoljna i nemaju apetit, a može se javiti i povišena temperatura. Boginje su jako neprijatne i mogu biti bolne, pa su deca zahvaćena ovom zaraznom bolešću uglavnom plačljiva. Zbog svraba koji se javlja, dete se noću češe, pa se preporučuje da detetu isečete nokte da se ne bi napravile rane, jer one mogu dovesti do novih infekcija. Ranije se deca nisu kupala kada su imala ovčije boginje, ali danas pedijatri smatraju da loša higijena može da izazove još neke dodatne infekcije.

Međutim, važno je da ne brišete decu grubo peškirom, već samo da ih utapkate, da se ne bi povredile kraste. Smatra se da što su deca mlađa, to će lakše podneti ovu bolest, ali ipak ove boginje mogu biti opasne za decu koja pate od neke hronične ili autoimune bolesti. Kao što je već rečeno, preporučuje se da dete bude izolovano od tri do četiri nedelje. Međutim, ukoliko se dete ranije vrati redovnim aktivnostima, može se desiti da zarazi druge mališane, ali i da pokupi neku novu virusnu ili bakterijsku infekciju, jer imuni sistem deteta još nije oporavljen.

Ovčije boginje kod odrasih

Osim kod dece, ovčija boginje se mogu javiti i kod odraslih, ukoliko ih nisu preležali u detinjstvu. Treba znati da odrasli podnose ove boginje mnogo teže nego deca. Kod odraslih se često javlja povišena temperatura, promene na koži i na sluznici, ali i sekundarne bakterijske infekcije. Boginje su naročito opasne u trudnoći, tokom prvog tromesečja, jer virus varičele može da nanese štetu plodu i da izazove određene probleme nakon porođaja.

Neka istraživanja su pokazala da ukoliko se varičele jave u toku trudnoće, majka u njaveće broju slučajeva dobija upalu pluća, a ukoliko se varičele jave pred kraj trudnoće moguće je da se beba rodi sa ovim boginjama. Kada se osoba jednom zarazi varičela virusom, ona stiče trajni imunitet, ali ipak se pri padu imuniteta mogu javiti neke infekcije vezane za herpes zoster. Često se dešava da odrasli kod kojih se jave ove boginje pomisle da je u pitanju alergija. Međutim, odrasli ne treba da ignorišu ovu bolest, već da se na vreme obrate lekaru. Ukoliko se na vreme ne leče, ove boginje mogu da poremete rad jetre, da dovedu do upale pluća, upale mozga, do bolova u zglobovima i do drugih komplikacija. Nekada je neophodno i bolničko lečenje.

Lečenje

Lečenje ovčijih boginja pre svega zahteva izolaciju bolesnika i striktno mirovanje. Uz to je neophodno koristiti i određenu simptomatsku terapiju. Potrebno je svakodnevno tuširanje, a preporučuje se i upotreba hipermangana, kako bi se koža dezinfikovala.

Takođe, kožu treba svakoga dana posipati sterilnim talkom, da bi se smanjio svrab i da bi se boginje isušile. Često je potrebno koristiti i određene antibiotike i analgetike, ali izbegavajte upotrebu aspirina, jer on može dovesti do komplikacija. Preporučuje se vakcinacija dece koja su starija od godinu dana, a koja nisu preležala ovčije boginje. Takođe, i sve žene koje nisu preležale varičele, a planiraju trudnoću, treba da prime vakcinu pre nego što zatrudne.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...