Pojam plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije

Šta je plastična, estetska i rekonstruktivna hirurgija?

Plastična hirurgija

Obično poistovećivani termini plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije ipak nisu sinonimični. Plastična hirurgija je vrsta medicinske specijalnosti koja se bavi korekcijom ili povraćajem forme i funkcije nekog dela tela kao što je, na primer, urođeni nedostatak hrskavice jednog uha. Iako je estetska hirurgija najpoznatija podvrsta plastične hirurgije, plastična hirurgija nije uvek i samo u estetskoj ulozi.

Plastična hirurgija obuhvata mnoge vrste rekonstruktivne hirurgije, kraniofacijalne hirurgije, hirurgije šake, mikrohirurgije kao i lečenje opekotina i saniranje njihovih ožiljaka. Hirurzi plastične hirurgije vode se procedurama mikrohirurgije za prenos tkiva i popunjavanje određenih delova tela u kojima isto nedostaje.

Rekonstruktivna hirurgija

Operacije rekonstruktivnog tipa se vrše u cilju ispravljanja funkcionalnih nedostataka nastalih opekotinama, traumatskim povredama kao što su prelomi i frakture kostiju lica. Rekonstruktivna hirurgija otklanja kongenitalne anomalije kao što je rascep nepca ili rascep usana, razni prelomi kostiju, razvojne abnormalnosti, infekcije i mnoge bolesti kao što je rak.

Prvobitan cilj rekonstruktivne hirurgije je poboljšanje funkcionalnosti dela tela, ali i prilagođavanje što prirodnijem izgledu.

Najčešće rađeni zahvati rekonstruktivne hirurgije su uklanjanje tumora, ožiljaka, rekonstrukcija sake i smanjenje grudi. Prema društvu Američkih plastičnih hirurga, broj rekonstruktivnih smanjenja dojki kod žena je svake godine povećavan za 2% u odnosu na prethodnu godinu. Osim toga, smanjenje grudi kod muškaraca je takođe poraslo, ali za čak 7% u odnosu na prethodne godine. Rekonstruktivna operacija se vrši na abnormalnim strukturama tela, uzrokovanim urođenim defektima, razvojnim abnormalnostima, traumama ili infekcijama.

Estetska hirurgija

Estetska operacija je opcioni postupak koji se vrši na delovima tela kao što su lice, vrat, zadnjica, stomak… Cilj estetske hirurgije je poboljšanje istoimenog izgleda osobe uklanjanjem manjih ožiljaka, viška kože i drugih znakova starenja. Od početka 21. veka do danas urađeno je više od 50% operacija ovog tipa. Skoro 12 miliona operacija je izvršeno samo u 2007 godini sa pet najčešćih operacija: uvećanje i smanjenje dojki, liposukcija, operacija očnih kapaka i abdominoplastika.

Estetska hirurgija broji 34 različite esteteske procedure za ulepšavanje lica i tela, gde njih 19 predstavlja hirurške metode, kao što je rinoplastika ili fejslifting. Ostale, konzervativne procedure uključuju botoks, uklanjanje dlaka sa tela ili hemijski piling. U 2010. godini, u svetu je bilo skoro devet ipo miliona procedura, od kojih je million ipo bilo hirurškog tipa.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...