Posao u Australiji – kako do posla?

Osim zemalja iz regiona Zapadne Evrope i Amerike, Australija je još jedna zemlja koja je u poslednje vreme postala željeni cilj za mnoge državljane Republike Srbije, koji su u potrazi za boljim zaposlenjem, standardom i kvalitetom života. Ova zemlja ima izvrsno radno zakonodavstvo, dobre uslove rada i visoki životni standard, u smislu odnosa visine plata i troškova života i dolazi na zasluženo treće mesto na listi najboljih država za život prema standardima organizacije Ujedinjenih Nacija. Sudeći po podacima australijskih nadležnosti i u Australiji vlada širok spektar zanimanja na listi deficitarnih oblasti, kojima nedostaje kvalifikovana radna snaga.

Australija je zemlja koja iseljeničke vize ne daje po baš jednostavnom principu, ali njihova Vlada ipak omogućava relativno lako zapošljavanje stranih radnika koji su stručno osposobljeni za deficitarna zanimanja na australijskom tržištu rada. Među sve većim brojem građana Srbije ova zemlja je popularan izbor za one koji su rešeni da potraže bolje uslove van granica naše države.

Posao u Australiji - kako do posla

Koja zanimanja se traže u Australiji?

Australijski centar za zapošljavanje je objavio zvaničnu listu deficitarnih zanimanja. Najviše se traže zanatlije i stručnjaci za arhitekturu softvera. Vrlo je važno da se pre odluke za odlazak u Australiju kandidat dobro informiše o trenutnim potrebama na asutralijskom tržištu rada, upravo iz razloga što za ovu zemlju nije tako lako dobiti vizu i dozvolu za rad. Prioritet imaju lica koja dobro govore engleski jezik i imaju minimum tri godine radnog iskustva u nekoj od traženih oblasti. Zanimanja koja se najviše traže dolaze iz širokog spektra oblasti.

  • Kuvari i posebno šefovi kuhinja sa višegodišnjim iskustvom
  • Građevinski radinici različitih profila, poput keramičara, zidara i umetničkih stolara
  • Sportski treneri sa akcentom na polje fitnesa, fudbala, plivanja i košarke
  • Programeri, posebno softver arhitekte i apps kreatori
  • Lekari različitih specijalizacija i medicinske sestre

Prosečne plate u Australiji svedoče o visokom standardu ove zemlje i iznose između 3 900 i 4 800 evra. Posao medicinske sestre u Australiji donosi zaradu od oko 3 000 evra mesečno, lekari i računovođe zarađuju oko 4 500 evra, a manje kvalifikovani radnici oko 2 500 evra. Plate u ovoj zemlji su za naše standarde jako visoke, no kako je Australija zemlja visokog standarda, život u njoj nije jeftin. Tamo nije isplativo sam iznajmljivati stan, jer se cene rentiranja kreću približno cenama otplate kredita za kuću, u proseku oko 330 evra.

Kako pronaći posao u Australiji?

Kao i u drugim zemljama i ovde prevagu odnosi internet pretraga sajtova za zapošljavanje, bilo da lice traži posao iz sopstvene zemlje ili po dolasku u Australiju sa turističkom vizom. Neki od sajtova gde se mogu pronaći oglasi za različite poslove su jobsearch.gov.au, bestjobsau.com, adecco.com.au.

Šta je potrebno za dobijanje posla u Australiji?

Kako bi mogli da žive i rade u Australiji strani državljani moraju da dobiju radnu vizu, na čije se izdavanje čeka i do šest meseci. Zbog toga se savetuje da se za početak uzme turistička viza, otputuje u Australiju i traži posao u zemlji, nakon čega se može dalje aplicirati za radnu vizu. Postoji nekoliko tipova viza i načina da se na legalan način dobije dozvola i započne posao u Australiji.

Viza za nezavisnog kvalifikovanog radnika

Dobijanje vize za nezavisnog kvalifikovanog radnika je jedan od možda najboljih načina da neko počne da živi i radi u Australiji. Pošto se ova zemlja suočava sa opadanjem kvalifikovane radne snage u određenim sektorima i iako ima prilično zahtevan vizni režim, australijske vlasti su osmislile i pokrenule program imigracije za kvalifikovane radnike iz inostranstva, kako bi bogle da zadovolje potrebe države za deficitom radne snage u supstvenoj privredi. Zbog toga je napravljen pregled i formirana lista deficitarnih zanimanja, na kojoj se nalazi spisak oblasti rada iz kojih kandidati imaju najviše prednosti kada traže posao u ovoj državi.

Ukoliko strani državljanin poseduje stručno osposobljenje za neko od zanimanja sa liste, imaće daleko veće šanse da dobije australijsku vizu, bez dodatne potrebe za garancijom od strane rodbine, poslodavca, državne ili teritorijalne vlade. Spektar ovih zanimanja je prilično raznolik, tako da posao mogu pronaći radnici različitih profila, od zanatlija poput tesara, bravara i vodoinstelatera, do knjigovođa, menadžera, inženjera i medicinskih radnika.

Da bi dobio vizu nezavisnog kvalifikovanog radnika, osim odgovarajućeg stečenog zvanja i iskustva u zanimanju sa liste deficitarnih zanimanja, strani državljanin mora da ima adekvatno poznavanje engleskog jezika. Ono se potvrđuje polaganjem IELTS testa i izražava u određenom broju bodova. Osim toga, lice mora da ima između 18 i 50 godina starosti, minimum tri godine radnog iskustva u traženoj struci ili bar sličnim zanimanju, odobrenu proveru veština od strane nadležne institucije za proveru radnih sposobnosti, minimum 60 poena na testu za kvalifikovane migracije (https://www.acacia-au.com/skilled-migration-points-test.php) i potvrdu o zdravstvenom stanju.

Ako lice ispunjava ove uslove, mora poslati dokument EOI – Expression of interest, u kome obrazlaže svoje kvalifikacije australijskoj ambasadi. Vlada Australije na osnovu njega organizuje aplikaciju za vizu u roku od 60 dana od dobijanja njihovog poziva.

Viza za nominovanog kvalifikovanog radnika

Viza za nominovanog kvalifikovanog radnika je drugi način za dobijanje vize i zaposlenja u ovoj zemlji. To je potvrda pri kojoj za iseljeničko lice garantuje teritorijalna vlada ili rezignirano područje. Za ovu vizu je potrebno da zanimanje stranog državljanina odgovara nekom od zanimanja sa konsolidovane liste koja obuhvata zanimanja specifično potrebna pojedinim državama. Ta lista je takođe izrazito šarenolika, a obuhvata i veliki broj traženih umetnika, poput pevača i zabavljača. Područja rada koja podržavaju strane radnike u Australiji su Južna i Zapadna Australija, Nju Saut Vels, Kvinslend, Viktorija i Severne regije.

U ovom slučaju je potrebno direktno se obratiti državama koje mogu nominovati iseljeničko lice za dobijanje zaposlenja. Takođe je potrebno minimum tri godine radnog iskustva, EOI dokument sa navođenjem željene države i  boravak u određenoj državi minimum dve naredne godine nakon dolaska.

Viza 457

Viza 457 je viza sponzorisanog radnika i ona podrazumeva garanaciju poslodavca, koji je registrovan kao provereni sponzor. To znači da je lice već pronašlo poslodavca koji je ponudio konkretnu radnu poziciju. Ukoliko kvalifikacije stranog državljanina odgovaraju nekom od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja, kandidat će imati veću prednost pri apliciranju za vizu. U ovom postupku nije nužno da iseljenik sam nađe poslodavca, već to može učiniti i sama država na osnovu EOI dokumenta i kvalifikacija radnika koji konkuriše za vizu. Ukoliko strani državljanin sam pronađe i poslodavca, šanse za dobijanje vize i posla u Australiji postaju znatno veće.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...