Posao u Austriji – kako do posla?

Austrija je zemlja koja se ubraja među najbogatije i najrazvijenije države nacionalne ekonomije i to ne samo na evropskom, već i na svetskom nivou. Austrija je zemlja koja se odlikuje visokim ekonomskim standardom, dobro razvijenim i efikasnim zdravstvenim sistemom, internacionalno priznatim obrazovnim sistemom i kao takva stabilna država nudi veoma visok standard za svoje državljane. Prestonica Austrije, Beč, je više puta proglašavana za grad sa najboljim kvalitetom života na svetskom nivou.

Austrija je moderna industrijska zemlja koju karakteriše dinamična i diferencirana spoljna trgovina, a nudi i brojne interesantne mogućnosti za zaposlenje i na međunarodnom nivou. Ona ima izuzetno jaku izvoznu delatnost i u njoj su prisutne brojne međunarodne organizacije i međunarodna preduzeća. U Austriji se nalazi preko četiri stotine preduzeća sa vodećim pozicijama na svetskom tržištu, a ova zemlja je takođe i inovativna u istraživačkom sektoru, te predstavlja izuzetno privlačnu perspektivu za profesionalna postignuća.

Posao u Austriji - kako do posla

Koji poslovi su traženi u Austriji?

Austrija je u poslednje vreme jedna od perspektivnijih zemalja za mnoge naše sugrađane, bilo da su u potrazi za stalnim zaposlenjem ili privremenim poslovima. Ova zemlja je otvorena ka stranim državljanima i radnoj snazi i nedavno je objavljena lista zanimanja koja su u ovoj zemlji u deficitu.

Ove informacije su dodatni podstrek da naši sugrađani potraže poslovnu sreću upravo u ovoj državi. Prema podacima koje je objavio austrijski Servis za zapošljavanje, određene profesije su se našle na listi deficitarnih zanimanja i to u zavidnom broju. U pitanju su uglavnom zanimanja iz oblasti ugostiteljstva i uslužnih delatnosti, za koje nije potreban visok stepen obrazovnja i koji se mogu pronaći putem internet pretrage.

Zanimanja koja prednjače kada je u pitanju traženje posla u Austriju pripadaju oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva, a ono što je za državljane naše zemlje posebno privlačno, jeste činjenica da je minimalna bruto zarada na mesečnom nivou u ovim oblastima oko 1 400 evra. To je razlog zašto se sve više naših sunarodnika odlučuje da okuša sreću potragom za poslom u ovoj zemlji.

Prema podacima koje je objavio austrijski Servis za zapošljavanje o zanimanjima koja su u deficitu radne snage, najveća potražnja je za radnicima u sledećim oblastima:

  • Konobari
  • Kuvari
  • Pomoćni radnici u kuhinji
  • Čistači
  • Radnici na pakovanju robe
  • Pomoćna radna snaga
  • Radnici u skladištu

Šta je potrebno za dobijanje posla u Austriji?

Da bi strani državljani mogli da rade u ovoj zemlji u traženim oblastima nije potrebna viza, pošto Austrija spada u bezvizni režim Evropske unije, kojim je povlašćena i naša zemlja. Ono što je neophodno jeste izdavanje radne dozvole.

Radna dozvola je dokument koji se popularno naziva crveno-belo-crvena karta, odnosno Rot-Weiss-Rot-Karte. U pitanju je dokument za koji kandidat aplicira u ambasadi nakon što već ima pronađenog poslodavca u Austriji. Prvi korak ka dobijanju radne dozvole je, dakle, pronalaženje odgovarajućeg poslodavca, pri čemu se treba fokusirati upravo na oblasti rada koje imaju deficit radne snage u ovoj zemlji.

Kako pronaći poslodavca u Austriji?

Ukoliko strani državljanin traži posao u Austriji, najbolje je da se primarno usredsredi na zanimanja u kojima postoji deficit radne snage i to upravo pomenute oblasti, čiju je listu objavio i austrijski Servis za zapošljavanje. Radno mesto je moguće pronaći jednostavnim internet pretragom, jer postije brojni aktivni sajtovi koji nude mogućnosti za zaposlenje radnika svih profila i struka. Ukoliko osoba nema nekoga koga poznaje u Austriji i koja može da joj preporuči određeno radne mesto, internet pretraga je dobra i efikasna opcija.

Ponuda poslova na austrijskim sajtovima je prilično velika i od pomoći može biti bar osnovno poznavanje nemačkog jezika. U tom slučaju se preporučuje poseta nekog od onlajn portala za zapošljavanje, poput sajtova monster.at, kimeta.at, karriere.at, derstandard.at, kroone.at, kurier.at, diepresse.com, kao i monigih drugih na kojima je vrlo verovatno pronalaženje slobodnih radnih mesta u željenoj branši. Možda će vam za početak biti potreban i prevodilac za nemački u Beogradu ili eventualno sudski tumač za nemački u Beogradu.

Dobijanje radne dozvole za rad u Austriji

Kada lice pronađe odgovarajućeg poslodavca, sledeći korak je aplikacija za radnu dozvolu u austrijskoj ambasadi. Pomenuta Rot-Weiss-Rot-Karte se dobija na osnovu ispunjenja nekoliko kriterijuma. Jedan od kriterijuma se tiče potrebe za radnom snagom na nivou zemlje, u skladu sa deficitima u određenim zanimanjima. U tom smislu se napominje da nije od velike koristi ukoliko osoba poznaje nekoga ko radi u određenoj oblasti i nudi slobodno mesto, ukoliko generalno ne postoji potreba za popunjavanjem radnih mesta u datoj oblasti rada. Glavni preduslov za dobijanje radne dozvole je realna potreba države za radnom snagom.

Kvalifikacije – Važni kriterijumi o kojima kandidat treba da dostavi potvrde i uverenja, neophodni za dobijanje radne dozvole, odnose se na njegove kvalifikacije, radno iskustvo, potvrde o studijama, ukoliko se radi o visokokvalifikovanim zanimanjima koja nisu na ovoj listi, godine starosti i poznavanje jezika. Nostrifikacija, odnosno zvanično priznanje stručne kvalifikacije ili obrazovnog nivoa stečenog u drugoj zemlji,  poput diploma i školskih uverenja, mogu da poboljšaju poslovne šanse kandidata. Internet stranica www.berufsanerkennung.at  nudi praktičnu mogućnost za pronalaženje releventnog kontakntnog mesta za službeno priznavanje stručne kvalifikacije i zvanja u samo nekoliko koraka.

Poznavanje jezika – Poznavanje govornog jezika, u ovom slučaju nemačkog, može da bude dodatni bonus za dobijanje posla i radne dozvole iako nije neophodno. Internet servis www.sprachportal.at nudi mnogobrojne mogućnosti za onlajn učenje ili poboljšanje već stečenog znanja nemačkog jezika. Materijali za učenje i vežbanje su besplatni. Na sajtu se mogu pronaći podaci za kontakt sa svim sertifikovanim institutima za nemački jezik u Austriji i mnogim drugim zemljama širom sveta.

Crveno-belo-crvena karta je dokument koji obuhvata i radnu i boravišnu dozvolu i važi godinu dana. Kada je pronašao poslodavca i dobio radnu dozvolu, kandidat više nema nikakvih obaveza i može da se spremi za boravak u Austriji i novi posao.

Upozorenja

Zbog velike navale za dobijanje radne dozvole za Austriju, relativno često dolazi do prevara u kojima se zarađuje na račun onih koji žele lako i brzo da dobiju radnu dozvolu. Austrijska ambasada upozorava da se obavezno prijave oglasi koji nude dobijanje radne dozvole nakon uplate takse određenom fizičkom lici ili firmi.

O zaposlenju i dobijanju radne dozvole, kao i o ostalim korisnim inormacijama vezanim za život u Austriji, kandidati se mogu obavestiti na seminarima koje organizuje austrijska amnasada. Podaci o mestu i vremenu njihovog održavanja su dostupni na sajtu i fejsbuk stranici ambasade.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...