Posao u Danskoj – kako do posla?

Mala skandinavska zemlja, Danska, poznata je kao jedno od najsrećnijih mesta za život na celom svetu. Ova država kombinuje model fleksibilnosti radne snage sa socijalnom sigurnošću svojih građana i proaktivnom politikom zapošljavanja. U svojoj borbi protiv nezaposlenosti, ova država spremno prima i zapošljava strane radnike.

Danska se smatra zemljom sa najfleksibilnijim tržištem rada u Evropi. Samo tržište je u potpunosti u kontroli poslodavaca, a dobro organizovan socijalni sistem štiti stanovništvo kompenzacijama u momentu nezaposlenosti, koje mogu dostizati od pedeset do devedeset odsto prethodne plate. Danska je jedna od država koje beleže najviše prihode po glavi stanovnika, najmanju nejednakost u prihodima i najvišu najnižu platu.

Posao u Danskoj - kako do posla

Otvorenost za strane radnike

Prema zvaničnim podacima, Danskoj će do 2018. biti potrebno i do stotinu hiljada stranih radnika kako bi održala konkurentnost na svetskom tržištu. S obzirom da se njeni skandinavski susedi suočavaju sa sličnim problemima, Danska mora nove radnike tražiti van svojih i njihovih granica. Posebno je otvorena za strane državljane istočnoevropskih zemalja, među kojima je i naša država.

Zapošljavanje stranaca u Danskoj je sada već redovna praksa i to na bazi stalnog zaposlenja, a ne samo kao način za premošćavanje krize u obliku sezonskih angažmana. Otvorenost ka radnoj snazi koja dolazi iz Istočne Evrope počiva na činjenici da su ovi radnici spremni na istrajan, pa i prekovremen rad i u malom procentu izostaju sa posla. Takođe, radnici iz siromašnijih krajeva pristaju da rade za manje plate, što je u geeneralnom interesu države koja ih zapošljava. Ilustracije radi, radnici iz Istočne Evrope zarađuju između 1 300 i 1 900 evra mesečno, dok je prosečna danska plata oko 4 000 evra.

Sami Danci teško prihvataju manje plaćene poslove, budući da su socijalna primanja za nezaposlene toliko visoka, da jednostavno nisu primorani da prihvate bilo kakav angažman. Strani radnici stoga najviše rade na poslovima koji ne zahtevaju visoke kvalifikacije i zanatske su prirode. Većina osoblja u danskim ugostiteljskim objektima dolazi iz siromašnih evropskih zemalja.

Sa druge strane, Danska traži i visokoobrazovane radnike, pre svega inženjere i biotehnološke stručnjake. U poslednjoj deceniji je stopa stranih državljana visoko obrazovanog kadra koji su dobili zaposlenje Danskoj značajno porasla. Manjak mladih i više starijih građana primorava Dansku da ove stručnjake potraži u inostranstvu.

Kako doći do posla u Danskoj?

Da bi dobili posao u Danskoj, strani državljani moraju da dobiju radnu i boravišnu dozvolu. Posebno lak pristup danskom tržištu rada imaju lica sa visokim obrazovanjem i kvalifikacijama i radni ugovor sa poslodavcem ili imaju ponuđenu visoku platu na godišnjem nivou. Ponuđeni radni uslovi i plata moraju da budu u skladu sa danskim standardima. U tom slučaju se do boravšne i radne dozvole dolazi relativno lako.

Zanimanje i polje rada za koje se konkuriše mora da se nalazi na pozitivnom spisku zanimanja koja su u Danskoj deficitarna. Stečene diplome su važan dokument, neophodan za dobijanje angažmana. Neka radna mesta zahtevaju i dobijanje danskog odobrenja, što je posebno navedeno na pozitivnom spisku.

Uz ove uslove je potrebno aplicirati u lokalnoj ambasadi Danske i priložiti sva tražena dokumenta, koja podrazumevaju i radni ugovor. Danske vlasti će na osnovu podataka proceniti da li postoji potreba za datim angažmanom i zapošljavanjem stranog državljanina na datom radnom mestu. Sve informacije su dostupne na zvaničnom internet portalu za strana lica https://www.nyidanmark.dk/en-us/frontpage.htm.

Kako se Danska, kao i druge države Skandinavije i Zapadne Evrope, već neko vreme suočava sa visokim “odlivom mozgova”, budući da zbog visokih socijalnih standarda mladi sve manje odlučuju da se posvete studijama, to je perspektiva za radnike iz inostranstva sve šira i pristupačnija. Otvorena radna mesta za koja se u Danskoj može aplicirati se redovno objavljuju na zvaničnim internet stranicama, kao što su workindenmark.dk (https://www.workindenmark.dk/) i sajt Evropske službe za zapošljavanje (https://ec.europa.eu/eures/eures-searchengine/page/main#/simpleSearch).

Sponzorisani tekstovi:

Loading...