Posao u Engleskoj – kako do posla?

Engleska je jedna od najvećih tržišnih ekonomija u čitavom svetu. Ova država je svetski lider u hemijskom i farmaceutskom sektoru, kao i u ključnim tehničkim industrijama. Prednjači u industrijama koje se tiču vojske, kao i u proizvodnoj strani softverskih tehnologija. Londonska berza je najveća u celoj Evropi, a druga po veličini na svetskom nivou.

Što se tiče poslova u ovoj državi, Engleska nije preterano otvorena prema stranim državljanima zemalja koje nisu članice Evropske Unije. Neke profesije ipak imaju veću prolaznost i kandidati mogu lakše dobiti odobrenje za potrebnu vizu. Ukoliko se zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja koje objavljuju i ažuriraju vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, utoliko su veće šanse da strani radnik dobije vizu i pravo na rad u Engleskoj. Ažuriranje liste deficitarnih zanimanja u Engleskoj se može pratiti na zvaničnoj stranici https://www.gov.uk/.

Posao u Engleskoj - kako do posla

Kako pronaći posao u Engleskoj?

U Engleskoj vlada potražnja za inženjerima, medicinskim stručnjacima svih profila, medicinskim sestrama i negovateljicama, informatičkim stručnjacima, kao i radnicima u ugostiteljstvu, ali i građevinskim radnicima. Prosečna plata u Ujedinjenom Kraljevstvu je oko 5 000 evra. Najmanje plate imaju spremačice i čistačice, koje su plaćene oko 1 400 evra. Srednje plaćena zanimanja su rezervisana za inženjere, arhitekte, informatičare, radnike u medijima, računovođe, grafičke dizajnere i druga zanimanja, a njihove plate se kreću između 4 000 i 6 5000 evra. Najbolje su plaćeni medicinski radnici, radnici u prosveti, bankari, rudari, radnici u telekomunikacijama i u tehničkim službama, sa platama od 5 000 do preko 9 000 evra.

Do posla se u Engleskoj dolazi najčešće pretragom internet sajtova. Od izuzetnog značaja je da se posao zasniva na legalnom odnosu, to jest da strani državljanin pronađe poslodavca i dobije ugovor. U suprotnom, kazna za rad bez dozvole iznosi 1000 funti, što je oko 1 300 evra, zatvor do tri meseca ili obe kazne zajedno.

Neki od sajtova za pretragu poslova u Engleskoj su careerjet.co.uk, 1stchoicejobs.co.uk, topjobs.co.uk, computerpeople.co.uk., asc-connections.com, bjdgroup.com.

Radna dozvola za posao u Engleskoj

Engleska ima posebne uslove koji se tiču različitih kategorija stranih radnika koji žele da se zaposle u zemlji. Cilj tih programa jeste uređenje migracione politike radne snage i popuna deficita kvalifikovane radne snage. Kako je Britanija članica Evropskog ekonomskog prostora, strani državljani iz zemalja članica imaju pravo da rade u Engleskoj bez ograničenja.

Strani državljani iz zemalja van Evropskog ekonomskog prostora moraju da budu primljeni na dato radno mesto, na puno radno vreme, u najvećem broju slučajeva i zaposleni kod britanskog poslodavca. Ugovor o zaposlenju mora da ispunjava sve relevantne odredbe za rad u Engleskoj. Radnu dozvolu za budućeg radnika može zatražiti isključivo britanski poslodavac.

U zavisnosti od vrste angažmana, engleske vlasti obezbeđuju šest različitih tipova radnih dozvola.

  • Poslovna i komercijala radna dozvola, koja omogućava poslodavcima u Britaniji da zaposle osobe koje žive van Evropskog ekonomskog prostora, kako bi popunili radno mesto za koje ne mogu naći lokalnog radnika.
  • Programi za obuku i iskustvo, tip radnih dozvola koje omogućavaju licima iz zemalja van Evropskog ekonomskog područja da se obučavaju na radnom mestu za stručnu ili specijalizovanu kvalifikaciju, kao i da bi stekli određeno radno iskustvo.
  • Generalni sporazum o prometu uslugama je aranžman koji omogućava zaposlenima u firmama van Evropske Unije da rade u Engleskoj u okviru ugovora koji njihovom poslodavcu daje neka britanska organizacija.
  • Sektorski programi koji omogućavaju poslodavcima iz Engleske da zapošljavaju radnike van Evropskog ekonomskog prostora kako bi popunili radna mesta za koja nemaju domaće radnike, a prema posebnim sektorima tržišta rada.
  • Dozvole vezane za poslove iz oblasti sporta i razonode.
  • Studentski staž.

Zahtevi za radnu dozvolu se obično rešavaju u roku od četiri do pet dana, a njima se bavi služba pod nadležnošću Direkcije za imigraciju i državljanstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Za svaki tip radne dozvole postoje određeni uslovi, a više detalja je dostupno na https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/work-visas.

Visokokvalifikovani strani državljani koji žele da rade u Velikoj Britaniji ne moraju nužno da imaju ponudu za posao ili detaljan poslovni plan. Program za visokokvalifikovane migrante omogućuje stranim državljanima da u ovoj zemlji potraže mogućnost zaposlenja ili samozaposlenja, bilo da već borave u zemlji ili ne. Ukoliko nisu u Engleskoj, ova lica mogu da se prijavljuju prema Programu za visokokalifikovane migrante.

Život u Engleskoj je prilično skup, te se ne savetuje odlazak bez ponude za posao. Većina naših državljana se odlučuje na odlazak uz studentsku vizu, uz koju mogu raditi poslove sa skraćenim radnim vremenom i za to vreme tražiti bolji posao. Studentska viza ne može da se promeni u status radne dozvole, već se u tom slučaju aplicira za novu vizu u konzulatu u zemlji porekla.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...