Posao u Finskoj – kako do posla?

Finska je zemlja koju odlikuje vrlo konkurentno tržište rada, te strani državljani koji se odluče da svoju sreću okušaju u ovoj skandinavskoj državi moraju da se naoružaju strpljenjem, motivacijom i velikom upornošću. Kao zemlja koja ima odlično uređen državni sistem i svojim državljanima garantuje osećaj bezbednosti, takođe je privlačna destinacija za nezaposlene osobe iz svih krajeva sveta, pa tako i neke naše sunarodnike.

Plate u Finskoj su na nivou proseka 33 države članice Evropske Unije. Radno vreme u ovoj severnoj zemlji je kraće, a stopa nezaposlenosti je manja. Osim toga, Finska ima veće beneficije za nezaposlene nego druge države. Najvišu stopu nezaposlenosti ova država je imala početkom devedesetih godina, u procentu od dvadeset odsto stanovništva, dok je ta stopa danas duplo manja.

Posao u Finskoj - kako do posla

Tržište rada u Finskoj

U Finskoj su karakteristične vrlo velike razlike između lokalnih tržišta u zemlji. Ruralna područja ove zemlje nemaju potražnju za popunom radnih mesta ili je imaju u jako malom broju. Uglavnom je sva potreba za radnom snagom usmerena ka jugu zemlje i većim urbanim sredinama. U Finskoj generalno vlada visok nivo u pogledu zaposlenja, u smislu da se stalno zahteva posedovanje sve većeg broja novih veština i kompetencija, a zaposleni su dužini da svoje profesionalne sposobnosti stalno nadgrađuju i ažuriraju. Obrazovanje je u ovoj zemlji važan preduslov za dobar posao.

Veliki broj poslova u ovoj zemlji je uglavnom zasnovan na stalnim ugovorima, dok je kratkoročno zapošljavanje uzelo maha tek u poslednje vreme, ali i dalje u manjoj meri nego što je to slučaj sa drugim evropskim državama.

Koja zanimanja su tražena u Finskoj?

U pogledu deficitarnih zanimanja u Finskoj i u ovoj zemlji je akcenat na oblasti medicinskih radnika. Traže se medicinske sestre, psiholozi, kuvari, sportski treneri, audiolozi, dadilje, finansijski stručnjaci, babice, dijetetičari, farmaceuti, stomatolozi, zubotehničari i softver developeri i stručnjaci za obuku i razvoj.

Šta je potrebno za zaposlenje u Finskoj?

Strani državljani, među kojima i naši sunarodnici iz Republike Srbije, koji žele da žive i rade u Finskoj, treba da dobiju dozvolu za boravak u zemlji. Ova boravišna dozvola se dobija na osnovu radnog odnosa, a izdaju je finske državne vlasti. Za izdavanje boravišne dozvole je moguće prijaviti se i elektronskim putem, preko onlajn servisa.

Za dobijanje boravišne dozvole za prvi boravak u Finskoj, zahtev se podnosi isključivo lično u ambasadi Finske, u zemlji stranog državljanina. Obično se dobija pre dolaska u Finsku, osim u nekim izuzetnim slučajevima, kada tu dozvolu mogu izdati predstavnici policijske uprave u mestu budućeg boravišta.

U slučaju da lice već ima zagarantovan posao u Finskoj, pre nego što dobije boravišnu dozvolu, poslodavac mora poslati ugovor o zaposlenju i obrazac TEM 0.54 koji se popunjen predaje u ambasadi i na osnovu kojeg finski zvaničnici u ambasadi mogu da izdaju i boravišnu dozvolu.

Zaposlenje u Finskoj bez boravišne dozvole

Kratkoročna angažovanja koja podrazumevaju rad do tri meseca ne zahtevaju izdavanje boravišne dozvole. Pravo na rad bez ovog dokumenta imaju i radnici u nekim posebnim slučajevima i okolnostima.

  • Osobe koje rade na osnovu poziva ili ugovora i to najviše 90 dana. To mogu da budu nastavnici, profesionalni umetnici, prevodioci, sportisti, sportski sudije, sportski treneri, sezonski berači i određeni specijalisti.
  • Osobe koje rade u oblasti turizma, kao turistički vodiči za ture po Finskoj najviše do 90 dana.
  • Internacionalni vozači koji prevoze robu iz druge zemlje u Finsku, najviše do 90 dana.
  • Mornari koji rade na nekom od plovila sa spiska trgovačkih plovila koja imaju udela u međunarodnom transportu ili plove između nekih stranih luka.
  • Istraživači koji obavljaju istraživački rad u Finskoj na osnovu sporazuma radi naučnih istraživanja.
  • Stalno zaposlene osobe u kompanijama koje inače posluju u drugim zemljama članicama Evropske Unije i Evropskog ekonomskog prostora, a u Finskoj obavljaju privremene dužnosti, takođe najviše do 90 dana.

Zarada u Finskoj

U ovoj zemlji nema univerzalne minimalne zarade, već se ona određuje na osnovu kolektivnih ugovora u samoj firmi. Ovi ugovori se sastavljaju na period od jedne do tri godine, a plate se uglavnom isplaćuju jednom mesečno. Od ukupne bruto zarade koja je ostvarena se odbija opštinski porez, državni porez i porez na crkvu, kao je zaposleni njen član.

Porezi predstavljaju značajan deo bruto zarade, no neto prihod je dovoljan za sasvim normalan život u ooj uređenoj zemlji. Visina plata u Finskoj se kreće između 3 000 i 8 000 evra, a u proseku iznosi oko 4 000 do 4 500 evra.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...