Posao u Francuskoj – kako do posla?

Mnogi naši sugrađani i sunarodnici se poslednjih godina sve više odlučuju za preseljenje i rad u inostranstvu. Zapadna Evropa je jedan od njihovih ciljeva. Iako Francuska nije posebno otvorena za naše sugrađane u tom pogledu, ipak ima onih koji se odlučuju na putovanje u ovu zemlju, upravo u potrazi za zaposlenjem.

Francuska poseduje status globalne velesile i i dalje ima snažan kulturni, ekonomski, vojni i politički uticaj u samoj Evropi i u svetu. Ova zemlja je druga u svetu po broju diplomatskih poslanstava, treća po količini nuklearnog oružja i peta po visini vojnog budžeta. Takođe je i jedna od zemalja osnivača organizacije Ujedinjenih nacija, što joj garantuje stalno mesto u Savetu bezbednosti.

Ova zemlja ima status pete po redu svetske ekonomske sile, a sedma je po visini kupovne moći. U pogledu pojedinačnih domaćinstava, ona je najbogatija zemlja u Evropi, a četvrta u svetu. Građani Francuske imaju visok životni standard, a sama zemlja se nalazi u vrhu kada govorimo o obrazovnom sistemu, zdravstvenom osiguranju, građanskim slobodama i razvoju.

Posao u Francuskoj - kako do posla

Koja zanimanja se traže u Francuskoj?

Što se tiče ponude poslova za strane državljane u Francuskoj, ponuda je prilično siromašna. Francuska nema potrebu za velikim brojem visokokvalifikovanih radnika, kao što je to slučaj u drugim zemljama Zapadne Evrope, poput Austrije i Nemačke, kao i Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Traženi su uglavnom radnici za radna mesta bez ikakve kvalifikacije.

Prema spiskovima koje su objavile francuske vlasti, najdeficitarnija zanimanja na tržištu rada su spremačice firmi, kućne pomoćnice, perači sudova i pomoćni kuvari u restoranima. Izveštaj navodi desetak najtraženijih zanimanja. Inženjeri i informatički stručnjaci se nalaze tek četvrti na spisku.

Najdeficitarnija su, dakle, mesta bez kvalifikacija. Ona su mahom slabo plaćena i zbog toga nije prisutna velika zainteresovanost. Ukoliko naši sunarodnici ipak odluče da okušaju svoju sreću u ovoj zapadnoevropskoj državi, moraju da se vode određenom procedurom.

Kako dobiti posao u Francuskoj?

Kao i u drugim državama i za rad u Francuskoj je neophodno dobijanje radne dozvole. Do nje se dolazi na sličan način, poput postupaka u drugim evropskim državama. Prvi korak je pronalaženje poslodavca koji će želeti da zaposli stranog državljanina.

Ukoliko lice pronađe poslodavca u Francuskoj, što se najčešće obavlja putem internet pretrage oglasa za posao u datoj državi, sam poslodavac mora da ispuni određene obaveze i zakonske mere. Pre svega, mora da potvrdi da se na njegov oglas za radno mesto nisu prijavili kandidati sa francuskog tržišta rada, kao i da se dato radno mesto nalazi na javnoj listi zanimanja koja su otvorena i za strane državljane.

Ukoliko je poslodavac spreman da zaposli stranog državljanina, mora da podnese zahtev za dozvolu za rad za budućeg radnika. Ovaj formular se šalje u Regionalnu direkciju za preduzeća, konkurencije, posao i zapošljavanje. Pored toga, strani državljanin mora poslati niz propratnih dokumenata. To su dokumenti koji se odnose na njegove kvalifikacije i obrazovanje, kao i lična dokumenta, poput pasoša, lične karte i slično.

Ko nema pravo na rad u Francuskoj?

Pravo na rad u Francuskoj nemaju azilanti, kao ni strani državljani koji imaju neku drugu vrstu dozvole za boravak u zemlji. To su pripravnički staž, stručno usavršavanje, dogovor o privremenoj ekonomskoj aktivnosti i druge dozvole. Strani studenti imaju posebne vrste prava i statusa.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...