Posao u Grčkoj – kako do posla?

Grčka je mediteranska zemlja koju odlikuje moderno društveno uređenje, razvijena industrija i privlačna mešavina tradicionalne kulture i savremenog života. Iako stalno slušamo o večitim grčkim dugovima i ekonomskoj krizi, ova zemlja ima različite perspektive u pogledu života, standarda i zaposlenja. Prosečne životne uslove i standarde je relativno teško proceniti, budući da u velikoj meri zavise od individualnih okolnosti i stilova života.

Grčka je zemlja u kojoj se izuzetno cene porodične vrednosti, po čemu je slična i našem mentalitetu. Snažne porodične veze koje objedinjavaju više generacija su velika podrška svakom grčkom državljaninu, između ostalog i u finansijskom smislu.

Posao u Grčkoj - kako do posla

Život i rad u Grčkoj

Troškovi života u Grčkoj na mesečnom nivou su slični troškovima u Srbiji. Međutim, školovanje za grčke državljane je besplatno, a početne plate na prvim poslovima su stimulativnije nego u Srbiji. Prema nekim informacijama, mladi u Grčkoj imaju plate između 500 i 800 evra mesečno, bez fakultetske diplome, što je viši iznos nego onaj koji mogu da očekuju u našoj zemlji. Iako su plate sada manje, s obzirom da se Grčka već duže vreme suočava sa ozbiljnom ekonomskom krizom, čini se da su uslovi rada ipak nešto povoljniji nego kod nas.

Život u Grčkoj nije skup u poređenju sa drugim zemljama članicama Evropske unije, a besplatno školovanje čini veliku novčanu uštedu mladima, koji u našoj zemlji u sličnim uslovima moraju da izdvoje u proseku oko 1 000 evra za obrazovanje na godišnjem nivou. Grčka ima niže plate od proseka zemalja Evropske unije, a troškovi socijalnog osiguranja su relativno visoki, posebno za samozaposlene.

Naši sugrađani u Grčku odlaze mahom za sezonskim poslovima, ali ima i onih koji žele da pronađu stalno zaposlenje u ovoj zemlji.

Kako se zaposliti u Grčkoj?

Ukoliko se strani državljani odluče da pronađu posao u ovoj zemlji, najbolji izbor je pretraga internet oglasa. Većinom su zastupljeni sezonski poslovi za mlade. Lice koje je pronašlo stalni posao mora da dobije radnu dozvolu za boravak u zemlji, a osobe koje traže sezonski angažman moraju dobiti odobrenje za sezonski rad u trajanju od ukupno šest meseci.

Radna dozvola – Kada pronađe poslodavca, strani državljanin zasniva radni ugovor sa poslodavcem, iz kojeg proizilazi da njegova plata ima iznos koji je minimalan dohotku jednog nekvalifikovanog radnika na mesečnom nivou. Uz traženu dokumentaciju i pomenuti ugovor, strani državljanin aplicira za dozvolu u grčkoj ambasadi u svojoj zemlji.

Ugovor između poslodavca i zaposlenog mora da sadrži precizirane uslove rada, sa svim glavnim stavkama, poput zarade, radnog vremena, odmora, otkaznog roka i druge podatke. Najčešći oblik je ugovor na neodređeno radno vreme, sa punim radnim vremenom.

Posle predavanja zahteva za boravišnu dozvolu, strani državljanin dobija potvrdu i već može da počne da radi. S obzirom da su režimi za izdavanje dozvola podložni promenama, najbolji savet je da se informacije potraže u ambasadi Grčke (http://www.mfa.gr/serbia/sr/the-embassy/) .

Sezonski posao – Sezonski poslovi u Grčkoj su u najvećoj meri skoncentrisani na oblast turizma. Što se tiče sezonskog angažmana stranih državljana u Grčkoj, radnik zasniva ugovor na određeno vreme sa grčkim poslodavcem. U ugovoru mora precizno da se navede vrsta zaposlenja. Poslodavac je dužan da dobije odobrenje glavnog okružnog sekretara, nakon zahteva koji je podneo u opštini ili mesnoj zajednici boravka, nekoliko meseci pre početka angažmana.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...