Posao u Holandiji – kako do posla?

Holandija, mala kraljevina u Zapadnoj Evropi, privlačna destinacija za mnoge naše turiste i zemlja sa najvećom lukom u Evropi, poznata nam je po svojojoj prilično slobodnoj politici prema fenomenima koji su u većini zemalja sveta nelegalni. Ona je zemlja izuzetne društvene tolerancije i građanskih sloboda.

Holandija je gusto naseljena država i drugi najveći izvoznik hrane u svetu. Ova država je i jedan od osnivača Evropske unije, članica je Evrozone, NATO pakta, OECD, Svetske turističke organizacije i G10.

Posao u Holandiji - kako do posla

Holandsko tržište i ekonomija

Holandija vekovima unazad ima posebnu ulogu u evropskoj ekonomiji. Njen najznačajniji industrijski sektor je proizvodnja hrane, a holandska brodogradnja, ribarstvo, bankarstvo i trgovina su oblikovale evropsko tržište kroz istoriju. Ova zemlja je veoma usmerena na međunarodni izvoz, što se posebno ogleda u domenu poljoprivrede.

Holandsko tržište rada je dosta otvoreno za strance, a u zemlji su prisutne brojne velike multinacionalne kompanije poput kompanija Unilever, Heiniken, Shell, Phillips, ING grupe, ASML, DSM, TomTom i AKZO. Razvijene industrijske grane su i turizam, metalurgija, proizvodnja mašina i energije.

Ovu zemlju odlikuje prilično stabilan ekonomski standard, stanovništvo je veoma obrazovano, a prema evropskim okvirima važi za jednu od zemalja sa najnižom stopom nezaposlenosti. Upravo zato je veoma privlačna imigrantima iz Evrope i sveta. Tržište rada je nešto manje otvoreno za strance, nego pre svetske ekonomske krize, ali i dalje nudi dobru perskpektivu. U toj zemlji živi i radi veliki broj ljudi iz našeg regiona.

Koja zanimanja se traže u Holandiji?

Slično kao što je i u nekim drugim zapadnoevropskim državama i u Holandiji vlada potražnja za visokokvalifikovanom radnom snagom, pre svega za inženjerima, informatičkim stručnjacima, finansijskim stručnjacima, menadžerima marketinga, prodaje i podrške potrošačima. Traženi su i medicinski radnici svih profila, kao i radnici u oblasti obrazovanja.

Kako se zaposliti u Holandiji?

Poslovi u Holandiji mogu da se pronađu putem internet stranica za poslovne oglase. Neki od internet sajtova za pretragu poslova u Holandiji su iamexpat.nl, justlanded.com, togetherabroad.nl, expatica.com., learn4good.com.

Da bi se strani državljanin zaposlio, ipak mora da se potrudi i dobro se raspita o uslovima izdavanja dozvole za rad u ovoj zemlji i svih uslova radne imigracije. Za precizne informacije je najbolje obratiti se ambasadi Holandije u našoj zemlji (http://serbia.nlembassy.org/).

Radna dozvola – Kao i u većini slučajeva, strani državljano koji žele da žive i rade u Holandiji, moraju da pronađu poslodavca koji će podneti zahtev holandskim vlastima za izdavanje radne dozvole, a do skoro su naši državljni morali sami da pribave boravišnu dozvolu. Od 2014. godine je ovaj postupak pojednostavljen tako da jedna dozvola pokriva obe, no pošto su procedure podložne promenama, a neke vrste angažmana nisu obuhvaćene ovim programom, najbolje je obratiti se nadležnim službama, poput ambasade. Podrazumeva se da kandidat može da dobije radnu dozvolu isključivo ukoliko nijedno drugo lice iz Holandije ili druge države Evropske unije ne može da popuni dato radno mesto.

Prednost pri zapošljavanju uvek imaju kandidati iz zemlje, kao i kandidati iz zemalja članica Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora. Iz tog razloga zahtev za dozvolu rada za stranog državljanina mora zahtevati holandski poslodavac, pri čemu mora da dokaže da nijedno drugo lice nije ispunilo uslove traženog radnog mesta. Dokumenta koja su obilno potrebna za izdavanje radne dozvole su:

  • Kopija važećeg pasoša
  • Kopija molbe za boravišnu dozvolu ili kratkoročnu vizu u slučajevima u kojima se ona traži.
  • Diplome i uverenja o stečenim kvalifikacijama
  • Kopija registracije poslodavca u Privrednoj komori
  • Sporazum o radu ili istraživački plan
  • Izveštaj o bruto mesečnoj plati, opis posla i bruto mesečna zarada

Za dodatne informacije o traženju posla i uslovima zaposlenja u Holandiji, kandidati mogu posetiti internet stranicu https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/eu/working-netherlands/jobs.

Što se tiče drugih uslova, za rad u Holandiji nije neophodno poznavanje holandskog jezika, ali ono svakako uvećeva šanse kandidata. U manjim firmama, ugostiteljskoj delatnosti i trgovini, holandski jezik je ipak obavezan. Prednost je i poznavanje francuskog, flamanskog, nemačkog ili nekog skandinavskog jezika, pored engleskog.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...