Posao u Irskoj – kako se zaposliti?

Irska je u prethodnoj godini zabeležila značajan privredni napredak, kao rezultat velike domaće potražnje i rasta proizvodnje u većini sektora.  Privredni oporavak koji je ova država zabeležila doveo je znatnog pada stope nezaposlenosti, kao i otvaranja novih radnih mesta. Prema zvaničnim podacima, irska ekonomija bi uskoro mogla da prestigne i kinesku, a ova zemlja Evropske unije je još 2013. godine izašla iz programa međunarodne finansijske pomoći, posle perioda dugotrajne budžetske štednje i dizanja poreza. Njena prosečna stopa rasta učinila je ovu državu jednom od najsnažnijih članica Evropske unije, a njena ekonomska stabilnost je čvrsto utemeljena.

Privredni oporavak i rast, uz otvaranje novih radnih mesta, čine Irsku primamljivom destinacijom za strane državljane koji su u potrazi za poslom u drugim zemljama. Strani državljani koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije moraju da se posvete procedurama izdavanja radne dozvole, bez koje ne mogu legalno živeti ili raditi u Irskoj.

Posao u Irskoj - kako se zaposliti

Koja zanimanja se traže u Irskoj?

Prema podacima o deficitarnim zanimanjima u državama Evropske unije, u Irskoj vlada potražnja za radnicima različitih profila u oblasti medicine, medicinskim sestrama, lekarima, radiolozima, stomatolozima, zatim hemijskim inženjerima i elektroinženjerima, knjigovođama i informatičkim stručnjacima. U Irskoj su uglavnom traženi radnici sa visokim kvalifikacijama, iskustvom i radnim veštinama.

Kako pronaći posao u Irskoj?

Najbolja preporuka za pronalaženje poslodavca u Irskoj jeste pretraživanje internet stranica, a preporučuje se korišćenje irskog Google pretraživača, https://www.google.ie/, gde se može pronaći najviše oglasa,  kao i dosta korisnih podataka o samoj zemlji i životu u njoj. Preporučuje se standardna pretraga po ključnim rečima, u zavisnosti od željenog zanimanja i kvalifikacija kandidata. Za apliciranje je od ključne važnosti posedovanje dobro napisanog CV dokumenta, kao i poznavanje jezika.

Što se tiče forme CV dokumenta, savetuje se da ona bude prosta, jasna i koncizna. Savetuje se izbegavanje svih formulara sa suvišnom i detaljnom grafikom, kao i slobodno pisana biografija sa detaljaima o prvim poslovima, rođenju i tako dalje. Fotografija u dokumentu takođe nije praksa u Irskoj i poželjno je priložiti je samo ukoliko je ona važna za radno mesto na koje kandidat konkuriše. Preporuke nije potrebno uključivati u dokument niti ih slati samostalno, budući da se one šalju na zahtev potencijalnog poslodavca. Ukoliko kandidat ima iskustva u više sektora određenog polja rada, nije na odmet sastaviti poseban dokument za svaki sektor. Pri tome ipak treba biti oprezan i voditi računa da podaci budu pregledni, jasni, a istaknuto sve što je relevantno za dati posao i radno mesto.

Od koristi je takođe i pretraživanje irskih poslovnih portala za zapošljavanje, kao što su jobsboard.ie, monster.ie, irishjobs.ie, ie.indeed.com, jobs.ie, recruitireland.com, jobs.donedeal.ie i slični sajtovi.

Pravo na rad u Irskoj

Strani državljani koji dolaze na rad u Irsku iz zemalja članice Evropske unije i švajcarski državljani imaju prvo da se zaposle u ovoj zemlji bez radne dozvole, a njihova porodica takođe ima dozvolu da živi sa njima u ovoj zemlji. Ukoliko su u pitanju supružnici iz neevropskih zemalja, oni moraju aplicirati za dozvolu pod kojom mogu živeti i raditi u Irskoj u sličnim uslovima.

Državljani koji dolaze iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, kao što je još uvek slučaj i sa našim sugrađanima u Republici Srbiji, moraju pribaviti radnu dozvolu sa kojom mogu da se zaposle u Irskoj. Postoje i opcije dobijanja tromesečne dozvole za visoko specijalizovane profesionalce, koji u tom slučaju dobijaju poziv za intervju za autorizaciju svojih veština. Više informacija je dostupno na https://www.djei.ie/en/What-We-Do/Jobs-Workplace-and-Skills/Employment-Permits/Employment-Permit-Eligibility/Highly-Skilled-Eligible-Occupations-List/. Na ovoj listi je moguće videti koja zanimanja i kvalifikacije su podložne dobijanju ove vrste dozvole.

Radna dozvola za Irsku

Što se tiče izdavanja radne dozvole za život i rad u Irskoj, na sve tipove dozvola se primenjuju neka opšta pravila. Postoji devet različitih tipova radnih dozvola. One uključuju i dozvolu za visoko specijalizovane stručnjake, Critical Skills Employment Permitt, kao i opštu radnu dozvolu koja je zamenila kombinaciju radne dozvole i Zelene karte. Zahtev za izdavanje radne dozvole mogu zatražiti i kandidati i poslodavci.

Kako se prijaviti za radnu dozvolu u Irskoj? Zahtev mogu podnositi i budući radnici njihovi poslodavci, dok u većini drugih zemalja ovaj zahtev podnose isključivo poslodavci. Zahtevi se podnose u Sektoru za radne dozvole u Odseku za zapošljavanje, preduzetništvo i inovaciju, putem relevantne aplikacione forme (https://www.djei.ie/en/What-We-Do/Jobs-Workplace-and-Skills/Employment-Permits/Application-Forms/). Ukoliko se lice već nalazi u Irskoj, a potrebno mu je prevođenje dokumentacije na engleski jezik, savetuje se kontaktiranje ambasade njegove zemlje.

Obaveze poslodavca – Irski poslodavci koji žele da zaposle radnika koji dolazi iz zemlje koja ne pripada Evropskoj uniji takođe moraju da se posvete izvesnoj proceduri i ispune neke uslove i odredbe. Njihov posao mora biti legalno prijaljen u Irskoj, što znači da njihov prihod mora da bude prijavljen, a kompanija registrovana u Odseku za registraciju kompanija, CRO. Registracija se može proveriti na zvaničnom sajtu ove službe.

Poslodavac mora direktno da zaposli stranog državljanina, što znači da u pogledu zapošljavanja u ovoj zemlji nisu prihvatljivi drugi načini angažovanja. Ovo isključuje sve vrste posredovanja poput agencija za zapošljavanje, samostalnih agenata, drugih posrednika ili kompanija koje obavezuju radnika na rad u drugoj firmi.

Obaveze kandidata – Potencijalni radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, koji su dobili radnu dozvolu, moraju biti upoznati sa zakonom o imigraciji. To znači da strani državljani moraju nabaviti vizu za ovu zemlju, kako bi mogli da dođu da žive i rade u Irskoj. Sva lica moraju da se registruju u Službi za imigraciju (http://www.citizensinformation.ie/en/moving_country/moving_to_ireland/rights_of_residence_in_ireland/registration_of_non_eea_nationals_in_ireland.html).

U slučaju da je kandidatu odbijen zahtev za izdavanje radne dozvole, on ima pravo da zatraži privatni intervju. Kandidat bi trebalo da zatraži revidiranje zahteva u periodu od 21 dan od odbijanja prvog zahteva.

Prava stranih radnika u Irskoj

Strani državljani koji legalno rade u Irskoj imaju apsolutno identična prava vezana za zaposlenje kao i irski državljani.

Radna dozvola koju dobija strani državljanin iz zemlje koja nije članica Evropske unije sadrži izjavu o pravima i poziciji radnika. Ta izjava uključuje sve informacije vezane za sam tok radnog ugovora i sve eventualne promene njegovog angažmana kod datog poslodavca. U izjavi se takođe nalazi i detalji o plati, koja mora da podleže zakonima o minimalnoj dozvoljenoj naknadi, kao i svim troškovima koji mogu biti uključeni u samu platu, poput, recimo, troškova smeštaja. Poslodavac nema pravo na deo od minimalne zarade radnika, niti mu je dozvoljeno da zadržava bilo koji od ličnih dokumenata zaposlenog.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...