Posao u Italiji – kako do posla?

Još jedna od destinacija stranih držaljana u potrazi za novim životom, poslom i iskustvima jeste Italija, mediteranska zemlja velikog kulturno istorijskog bogatstva, jedne od najomiljenijih svetskih kuhinja, prijatne primorske klime i drugih prednosti.

U pogledu zapošljavanja građana iz drugih država, Italija uglavnom otvara svoja vrata za sezonske poslove, dok su tražena deficitarna zanimanja rezervisana za medicinske radnike i kuvare.

Posao u Italiji - kako do posla

Život u Italiji

Italija nije jeftina zemlja za život, kada uzmemo u obzir prosečnu potrošnju naših građana, ali je u poređenju sa zemljama na severu  i zapadu Evrope ipak dosta povoljnija. Prema iskustvima naših sugrađana iz regiona, koji žive i rade u ovoj zemlji, za Italiju je karakterističan mentalitet koji nema striktna pravila, posebno u pogledu vremena i rokova. Oni često govore da u Italiju ništa ne mora da se obavi na vreme, za razliku od vrlo strogo uređenih pravila tog tipa u zapadnoevropskim državama poput, recimo, Nemačke.

Italijani u većim gradovima imaju dvokratno radno vreme koje važi u gotovo svim objektima, od banaka, preko apoteka do prodavnica. Razlike postoje u zavisnosti od regije zemlje, između severa i juga. Na samom jugu je češće da radno vreme traje do kasno uveče.

Koji poslovi se traže u Italiji?

Za naše sugrađane je najinteresantnija ponuda sezonskih poslova. Italijanska vlada je prošle godine objavila poziv za potražnju čak 13 000 sezonskih radnika iz inostranstva, sa listom zemalja koje imaju prednost. Na ovom spisku su se našle i naša zemlja, kao i njeni susedi iz regiona. Italijanske vlasti nisu kontaktirale ovdašnje institucije, te ja na kandidatima ostalo da se sami pobrinu o prijavi i potrebnim informacijama.

Obaveštenja su objavljivana na italijanskom jeziku, na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, za šta je potrebno bar elementarno poznavanje italijanskog jezika. Dosta naših sugrađana, uglavnom mlađe populacije, zainteresovano je za ovakav tip posla. Prema izvorima sa internet foruma o ovoj ponudi, na mesečnom nivou se moglo zaraditi i do 2 000 evra. Sezonski angažman se odnosi na poljoprivredni sektor, odnosno potražuje radnu snagu za branje sezonskog voća na italijanskim plantažama. Prema iskustvima osoba koje su radile ovaj posao, sam rad je fizički naporan, ali isplativ. Radno vreme je osmočasovno i u nekim slučajevima obuhvata sva tri obroka. Savte onih koji su imali iskustva u ovakvim poslovima jeste da se svaka ponuda dobro prouči, jer su prevare u pogledu dodatne zarade poslodavca relativno česte. Preporuka je da s eposao traži preko prijatelja ili poznanika u Italiji.

Osim potražnje za sezonskom radnom snagom, u Italiji ima mesta na poslovima u ugostiteljstvu, koja ne zahtevaju visoke kvalifikacije, poput brojnih poslova u hotelima, hostelima, restoranima i barovima, kao i bebisitingu. Takođe postoji mogućnost rada kao predavača engleskog jezika, za strane državljane koji tečno govore engleski. Profesionalnije obrazovne ustanove obično zahtevaju posedovanje TOEFL sertifikata o vladanju jezikom. Deficitarna zanimanja u Italiji su poslovi za medicinske sestre i kuvare.

Kako se zaposliti u Italiji?

Osobe koje žele da rade u Italiji, a ne dolaze iz zemalja Evropske unije moraju da se upoznaju sa procedurama i uslovima koje su neophodne za takav angažman. Kao i u drugim slučajevima, režimi za radne dozvole su podložni promenama, te je najbolje raspitatit se u relevantnim institucijama, kao što je ambasada Italije (http://www.ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/it/). Saveti i preporuke poznanika i drugih osoba koje imaju iskustva u radu u ovoj zemlji uvek su dobrodošli.

Mogućnosti za dobijanje posla u Italiji zavise od više različitih faktora, kao što su nacionalnost i kvalifikacije kandidata, kao i lokacija na kojoj bi radili i dužina njihovog boravka. U velikim gradovima postoji vrlo raznovrstan spektar poslova za osobe koje vladaju engleskim jezikom, a preporučljivo je i od koristi da kandidat govori italijanski. Prepručljivo je da dobro sročena biografija bude napisana na italijanskom jeziku.

Kako pronaći posao u Italiji?

Poslovi se mogu pronaći na internet sajtovima poput bollettinodellavoro.it, monsteritalia.it, lavoro.corriere.it. Oglasi za poslove se mogu pronaći i u lokalnim novinama u Italiji. Neki od tih listova su nedeljnik Porta Portese, Wanted in Rome i Secondamano. U ovim novinama lica mogu i sama da daju svoj oglas.

Poslovi koji se najlakše dobijaju su oni koji ne zahtevaju visoku stručnu spremu. To su radna mesta u hotelima, restoranima, na farmama, poslovi čuvanja dece i slično. Dosta mladih se ponekad odlučuje i za volontiranje u zamenu za smeštaj i hranu. Što se tiče poslova za one koji žele da se bave predavanjem engleskog jezika, sertifikat je uglavnom obavezan, kao i legalna radna dozvola.

Još jedna od opcija jeste pronalaženje lokalnih agencija za zapošljavanje, koje posreduju između radnika i poslodavaca. Njihov cilj je da usklade potrebe različitih kompanija sa veštinama i interesima radnika. Agencije mogu da budu privatne i državne, finansirane od strane Federalnog ministarsva za zapošljavanje. Državne agencije za zapošljavanje rade na zapošljavanju za potrebe lokalnih fabrika. Veće kompanije često imaju spremne formulare za prijavljivanje za posao prilikom novih tura zpošljavanja ili drugih vidova proširenja broja njihovih zaposlenih.

Radna dozvola

Strani državljani koji ne dolaze iz zemalja članica Evropske unije ne mogu da rade u Italiji bez posedovanja dozvole za rad. Potrebno je izvesno vreme da se ova dozvola izda. Građani koji dolaze iz zemalja Evropske unije mogu da rade samo uz obavezan lični i identifikacioni broj, kao i građani Italije.

Radnici van prostora Evropske unije moraju da se legalizuju kod svojih italijanskih poslodavaca, a ova procedura važi za sva radna mesta, bez obzira na nivo kvalifikacija. Poslodavci su dužni da plaćaju doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje i stoga nisu raspoložene i primanje radnika bez pravnih papira. Nešto više informacija o potrebnoj dokumentaciji i uslovima za dobijanje radne dozvole moguće je pronaći na http://www.migrantservicecentres.org/index.php?page=1.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...