Posao u Kanadi – kako do posla?

Kanada je zemlja otvorena za radnike iz inostranstva i prilika za izuzetno dobru zaradu. Ova država ima vrlo visok ekonomski standard i visok nivo prihoda po glavi stanovnika. Stoga uopšte nije čudo što se u poslednje vreme Kanada nalazi među vodećim “obećanim zemljama” u koje naši sugrađani i građani iz regiona vrlo često odlučuju da se zapute kako bi našli dobru priliku za stabilan život i lepo plaćen posao.

U ovu zemlje se u proseku tokom jedne godine doseljava oko 250 hiljada stranih državljana. Ova brojka predstavlja prilično visok stepen doseljeništva, no to nije nimalo neuobičajena pojava, budući da Kanada danas prednjači među mnogim državama po svom visokom ekonomskom standardu. Život u ovoj zemlji nikako se ne može smatrati jeftinim, ali je sam standard po glavi stanovnika veoma visok, što ukratko znači da je moguće vrlo praktično uštedeti dosta novca i sa prosečnim i manjim prihodima u odnosu na generalni standard zemlje.

Posao u Kanadi - kako do posla

Koja zanimanja se traže u Kanadi i koliko su plaćena?

U Kanadi su na ceni različita zanimanja, od kojih se kao najtraženija mogu izdvojiti zanimanja medicinskih radnika, kao i informatičkih stručnjaka. Zbog pokretanja mnogih novih stambenih projekata i velike potrebe za radnom snagom u tom sektoru, traženi su i nešto manje kvalifikovani radnici poput izvođača radova na kućama i renovatora stambenih prostora.

 • Lekari su u Kanadi na zaista visokoj ceni i u ovom sektoru se na mesečnom nivou može zaraditi i do 10 000 evra. Prosečna plata u oblasti zdravstva je oko 3 400 evra i to se odnosi na celokupnu oblast zdravstvenih delatnosti, koja uključuje i lekare i tehničare, medicinske sestre i ostalo osoblje. Primera radi, dobro plaćen zubar u Kanadi može n agodišnjem nivou da zaradi od 85 000 do čak 130 000 evra. Jako dobro su plaćeni i radnici koji se bave naftnom industrijom i telekomunikacijama.
 • Radnici koje se bave avio industrijom su takođe dobro plaćeni, pa tako piloti mogu na godišnjem nivou da ostvare zaradu između 50 000 i 65 000 evra.
 • Dobre plate imaju i osobe koje se bave prodajom ili izdavanjem nekretnina, sa platama od oko 3 600 evra mesečno. U oblasti osiguranja je prosek plate 4 000 evra, a inžinjeri i bankari zarađuju oko 4 400 era.
 • Prosečna mesečna primanja državljana Kanade iznose između 3 000 i 3 700 evra. Osobe koje rade u oblasti transporta mesečno zarađuju oko 2 200 evra, dok lica koja se bave uslužnim delatnostima zarađuju u proseku oko 2 300 evra mesečno. Zaposleni i u oblasti grafičkog dizajna imaju plate od oko 2 600 evra mesečno, a pravnici oko 2 750 evra na mesečnom nivou.
 • Manje plaćeni su poslovi kućnih pomoćnica i čistačica sa platama od 1 600 evra mesečno, dok najniže plate imaju lica koja rade kao prodavci u maloprodajnim objektima.

Imajući u vidu ove brojke, nije nikakvo čudo da se mnogi državljani našeg regiona rado upućuju u Kanadu radi zaposlenja, posebno povremenih ili privremenih poslova, uz pomoć kojih mogu da uštede pristojnu svotu novca.

Šta je potrebno da bi se dobio posao  u Kanadi?

Kada govorimo o dobijanju ozbiljnog posla u ovoj zemlji, odnosno zaposlenja u oblastima koje su na traženim pozicijama i sa visokim primanjima, prvi korak je naravno da kandidat ispunjava kriterijmeu koji se za taj posao traže. To se odnosi na njegovo dotadašnje stečeno znanje i radno iskustvo, odnosno dokumentaciju koja potvrđuje ove podatke.

Nostrifikacija diploma

Za sva zanimanja na visokim pozicijama je neophodno da se diplome fakulteta, viših i srednjih škola nostrifikuju. Za postupak nostrifikacija, odnosno priznavanje diplome stranog državljana u Kanadi je potrebno imati sva originalna dokumenta i potvrde iz obrazovanih institucija, a sva dokumentacija mora biti prevedena kod ovlašćenog prevodioca. Kanadske nadležne institucije, koje se bave ovom delatnošću nakon toga procenjuju kom ekvivalentu u njihovoj zemlji odgovara diploma koja se prilaže i koje eventualne dopunske uslove treba ispuniti, u smislu dodatnih polaganja i slično. Nakon uspešne nostrifikacije se dobija određeno zvanje.

Kada su diplome nostrifikovane, doseljenik se deklariše kao kvalifikovani radnik i njegov zahtev za dolazak u Kanadu po tom osnovu se ocenjuje na osnovu bodovnog sistema i šest faktora selekcije.

 • Obrazovanje
 • Poznavanje govornog jezika – engleskog i/ili francuskog
 • Radno iskustvo
 • Godine starosti
 • Pitanje ugovorenog posla
 • Prilagodljivost sistemu

Radna dozvola

Da bi strani državljanin mogao da se zaposli u Kanadi, neophodno je da dobije radnu dozvolu. Ona se dobija u postupku u kom poslodavac iz Kanade započinje inicijativu koja podrazumeva formalnu ponudu za posao, overenu od strane kanadskog biroa. Obavezna je pismena ponuda poslodavca, dokaz o ispunjavanju potrebnih uslova za traženi posao i pozitivna ocena biroa rada. Biro rada ispituje sam zahtev i njegovu zasnovanost, kao i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika za to radno mesto. Ovaj postupak može da traje i nekoliko nedelja. Ukoliko postoje uslovi za zapošljavanje stranog radnika, dobija se potvrda od kanadskog biroa rada. Strani državljanin zatim sa tom potvrdom i ostalom dokumentacijom konkuriše za radnu vizu pred imigracionim vlastima Kanade.

Postupak se nastavlja van same Kanade, pred kanadskom ambasadom. Strani radnik u ovoj instituciji podnosi prijavu za radnu dozvolu. Kada preda prijavu, zajedno sa svim pratećim traženim dokumentima i dokazima o stručnom osposobljavanju i radnom iskustvu vezanim za posao kojim namerava da se bavi u Kanadi, strani državljanin će imati intervju sa konzularnim službenikom.

Medicinski pregled – Još jedan deo procedure obuhvata medicinski pregled, za radnike koji nameravaju da se bave zdravstvom ili poslom u industriji hrane ili dolaze ili su posetili zemlje koje su od strane kanadskih vlasti ocenjene kao zemlje visokog zdravstvenog rizika.

Bezbednosna provera – Nakon prethodnih koraka sledi bezbednosna provera i stranom državljaninu se izdaje radna dozvola sa određenim ograničavajućim faktorima, koji podrazumevaju zabranu pohađanja univerziteta, koledža i škola.

Upozorenja i saveti

Kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, život u Kanadi je baziran na mesečnim primanjima, koja, sa visokom standardom koji važi u ovoj zemlji, mogu da iznose najmanje oko 2 000 evra. Ono na šta se obično skreće pažnja, kada se planira put u Kanadu radi posla i zarade, jeste upravo činjenica da su i rashodi prilično visoki.

Kako život ovde nije jeftin, iznajmljivanje stana košta između 800 i do 1 200 evra, a mesečna karta za gradski prevoz iznosi neverovatnih skoro 120 evra. Zbog toga se ne savetuje da se strani državljani upućuju u Kanadu ukoliko nemaju prijatelja ili neku drugu osobu u Kanadi kod koje mogu da borave ili sa kojom mogu da podele račune. Takođe, ukoliko lice nema izuzetno dobru poslovnu ponudu, put u Kanadu se ne savetuje u te svrhe.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...