Posao u Kataru – kako do posla?

Sve veći broj naših sunarodnika iz regiona odlučuje da potraži posao u zemljama van Evropskog kontinenta i u tom cilju se dosta njih raspituje o životu i radu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru. Katar je apsolutna monarhija, emirat, na Arapskom poluostrvu, u kojoj boravi većinski strano stanovništvo.

Ova država je jedna od najbogatijih na čitavom svetu, a odlikuje je i statistička najniža stopa nezaposlenosti. Njena populacija ima nešto manje od dva i po miliona stanovnika, a prema nekim podacima, uslovi života su idealni. S obzirom na vrtoglavi privredni rast i najviši nivo bruto domaćeg proizvoda u svetu, Katar zaposlenima nudi odlučne uslove za rad i napredak. Do kraja tekuće godine katarsko tržište će potraživati oko 500 000 novih radnika.

Posao u Kataru - kako do posla

Uslovi života i rada u Kataru

Prema iskustvima državljana iz regiona, uslovi života i rada u Kataru se razlikuju u zavisnosti od sektora rada. Kako zvanične statistike svedoče, razlike su velike između osobolja visokoobrazovnog kadra i radnika koji obavljaju, na primer, fizičke poslove u građevinarstvu. Veliki broj stranaca u Kataru radi poslove čistača, spremača, dadilja, vaspitača i vozača, a ima onih koji se žale na prekovremeni rad, nedostatak slobodnih dana i sna, niske plate, pa čak i ponižavanje.

Što se tiče kvalifikovanog osoblja, ono ima daleko bolju perspektivu. Takvi ugovori obično podrazumevaju obezbeđen smeštaj, plaćeni godišnji odmor sa povratnom avionskom kartom, zdravstveno osiguranje i slične odredbe. Ugovor u tom slučaju nije podložan izmenama, osim ako su one u korist zaposlenog.

Koji poslovi se traže u Kataru?

Veliki broj stranih radnika u ovoj zemlji radi u ugostiteljstvu i raznim nekvalifikovanim poslovima, ali ono što je interesantno za naše sugrađane jeste velika potražnja za medicinskim osobljem, konkretno za zapošljavanjem medicinskih sestara i to iz naše zemlje.

Kako je u celom svetu prilično evidentan nedostatak ovog kadra, Katar je odlučio da svoje snage usmeri ka zapošljavanju medicinskih sestara iz naše zemlje, budući da u okruženju i samoj zemlji nema radnika koji bi ispunili uslove. U tekućoj godini se nastavlja sa izgradnjom novih bolnica u Kataru i otvaraju se nova radna mesta.

Kako se zaposliti u Kataru kao medicinska sestra?

Udruženje medicinskih sestara i zdravstevnih tehničara Kliničkog centra Srbije je prethodne godine napravilo sporazum sa najvećom medicinskom korporacijom sa sedištem u Kataru. Uz veliko poverenje u naš medicinski kadar, ova zemlja se odlučila na pomenuti korak svesna finansijskih teškoća u našoj zemlji, uz ponudu za nove i bolje uslove života i rada osoblja sa kvalifikacijama medicinskih sestara u Kataru.

Ponuda koju ova zemlja nudi za medicinske sestre iz Srbije je vrlo perspektivna. Ona podrazumeva obezbeđen smeštaj, vikende, plaćeni godišnji odmor i plaćene prekovremene radne sate, kao i besplatno školovanje nakon dve godine rada. Ono što je takođe bitno, jeste da nema posebnih ograničenja po pitanju starosnog doba.

Katar želi da zaposli fakultetski obrazovane medicinske sestre, sa eventualno sazvršenim strukovnim studijama i dve godine radnog iskustva. Očekuje se solidno znanje engleskog jezika, a kompanija koja posreduje u ovom procesu nudi i kurs engleskog jezika po pristupačnoj ceni.

U regrutaciji posreduje pomenuto udruženje u našoj zemlji. Kandidati će dobiti od Udruženja određeni formular za popunu biografije, biće pozvani na intervju za pripremu za test znanja sa poslodavcem u Kataru. Ukoliko kandidat uspešno prođe čitavu proceduru, o kojoj je najbolje informisati se kod Udruženja (http://sestrinstvo.rs/zaposlenje-u-kataru/), sva tražena dokumentacija se šalje na proveru u Katar i ukoliko bude odobrena, kandidat dobija radnu vizu od nadležnih vlasti i može da počne da radi.

Drugi poslovi u Kataru

Što se tiče drugih poslova u ovoj zemlji, prema podacima sa internet foruma i iskustvima građana iz regiona, većina se zapošljava u oblasti ugostiteljstva i građevine. Do ovih poslova se najčešće dolazi preko internet oglasa za posao.

Još jedan od perspektivnijih poslova za naše sugrađane nudi katarska zvanična aviokompanija, koja redovno otvara nove pozicije za obuku i zaposlenje celokuppnog osoblja u avio industriji. Sve podatke o aplikacijama i datumima regrutacije i konkurisanja mogu se naći i pratiti na http://careers.qatarairways.com/qatarairways/VacancySearch.aspx.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...