Posao u Luksembrugu – kako do posla?

Luksemburg je jedina zemlja u kojoj glavnu reč ima vojvodstvo. Ova mala, bogata zemlja ima veoma razvijenu ekonomiju, a takođe je članica Evropske unije, NATO pakta, OECD i Ujedinjenih nacija. Demografska slika ove države je vrlo raznovrsna. U njoj živi oko pola miliona stanovnika različitih nacionalnosti, od Belgijanaca, Francuza, Nemaca, Portugalaca i Italijana do stanovnika prostora bivše Jugoslavije.

Luksemburška ekonomija je stabilna i razvijena, a karakteriše je niska stopa inflacije i visok stepen inovacija. Stopa nezaposlenosti u ovoj zemlji je među najnižima u Evropi, što je svakako čini primamljivim izborom za život i rad. Luksemburg je najvažniji bankarski sektor zone Evropske unije i upravo je ova grana temelj njegove ekonomije. Razvijena je industrija obrade čelike, hemikalija i proizvodnja guma.

Posao u Luksembrugu - kako do posla

Koja zanimanja se traže u Luksemburgu?

Prema javnim podacima, poslednjih par godina u Luksemburgu vlada potražnja za radnicima u građevinarstvu, proizvodnoj industriji i trgovini na veliko, radnicima u oblasti zdravstva, transporta, kao i u ugostiteljstvu.

Prosečne plate iznose oko 6 000 evra, a najmanje su plaćeni radnici u tehničkim službama, sa zaradom od oko 3 000 evra. Srednje plate imaju radnici u informatičkom sektoru, pravnici, bankari, radnici u telekomunikacijama i inženjeri, od 5 000 do 5 500 evra. Najpoželjnija i najplaćenija su zanimanja računovođa, prodavača, menadžera i medicinskih radnika, između 6 000 i 9 000 evra.

Kako se zaposliti u Luksemburgu?

Jedan od korisniha saveta za zapošljavanje u ovoj zemlji jeste registracija u luksemburškoj administrativnu službu za nezaposlene (http://www.adem.public.lu/fr/index.html). Takođe je preporučljivo traženje poslova putem interneta, a neki od sajtova za oglase su fr.jobs.lu, jobsearch.lu, jobsocial.lu, lesfrontaliers.lu, luckyjob.lu, yellowjobs.lu. Takođe se savetuje i praćenje oglasa za posao u luksemburškim dnevnim novinama kao što je Luxemburger Wort i La Voix.

Poželjno je samostalno slati biografiju preduzećima koja rade u sektorima za koje lice ima kvalifikacije i iskustva. U slučaju da strani državljanin poseduje diplome, od velikog je značaja da se raspita o mogućnostima priznavanja u Luksemburgu.

Što se tiče prijave za posao, savetuje se da se ona sastoji od uredne biografije i molbe, koja treba da bude sažeta, jasna i relevantna za radno mesto za koje kandidat konkuriše. Molba bi trebalo da bude napisana na jeziku na kojem je objavljen oglas na koji kandidat konkuriše. Otvorena molba za multinacionalnu kompaniju treba da bude napisana na engleskom ili francuskom jeziku.

Radna dozvola za posao u Luksemburgu

Strani državljani koji dolaze iz zemalja van Evropske unije moraju da imaju boravišnu i radnu dozvolu kako bi se zaposlili u Luksemburgu. Bez posedovanja radne dozvole u Luksemburgu mogu da borave najviše devedeset dana.

Ukoliko je lice pronašlo poslodavca u Luksemburgu, on mora da dokaže da nije mogao da pronađe odgovarajuććeg kandidata na lokalnom tržištu rada, nakon čega služba za zapošljavanje potvrđuje raspoloživost nezaposlenih lica koji imaju pravo prvensta. Zahtev se dalje podnosi Ministarstvu inostranih poslova u Odsek za imigracije, što obavlja podnosilac zahteva, a ne poslodavac, kao što je čest slučaj u drugim državama.

Više informacija o uslovima za zapošljavanje stranih državljana i dobijanja radne dozvole za Luksemburg je najbolje potražiti na zvaničnoj stranoci EURES, koja je posvećena tranzitima u svrhu zaposlenja u Evropi (https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=free&lang=en&countryId=LU&fromCountryId=HR&accessing=0&content=1&restrictions=1&step=2).

Sponzorisani tekstovi:

Loading...