Posao u Nemačkoj – kako do posla?

Nemačka je još jedna od zemalja za koju se sve više naših državljana odlučuje kada je u pitanju potraga za zaposlenjem. Ova zemlja, poput recimo Austrije, takođe je objavila listu deficitarnih zanimanja za koja se tamo prijavljuje mali broj radnika. Zbog toga je Nemačka otvorena za doseljenike iz stranih država. Na snazi je velika potražnja za raznim oblastima, a traže se i visokokvalifikovani radnici.

Najveća je potražnja za negovateljima i informatičkim zanimanjima. Od 2012. dostupna nam je mogućnost dobijanja takozvane Plave karte, koja predstavlja kombinaciju radne i boravišne dozvole, koju koriste visoko kvalifikovani strani državljani koji žele da konkurišu za posao u Nemačkoj.

Posao u Nemačkoj - kako do posla

Koja zanimanja se traže u Nemačkoj?

Savezna nemačka agencija za rad je objavila listu deficitarnih zanimanja za koja se rado primaju strani državljani. Trenutno vlada velika potražnja za poslovima u negovateljstvu i Nemačka vlada se trudi da što pre popuni ova radna mesta i to radnicima iz celog sveta. Procenjena cifra je deficit od oko 220 000 radnika.

Pored zemalja južne Evrope, Tunisa i Filipina, Nemačka ima otvorene interese za negovateljima iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što otvara dobre mogućnosti za naše sunarodnike, koji se rado odlučuju za traženje posla u Zapadnoj Evropi. Zanimanja u kojima u Nemačkoj vlada deficit u radnoj snazi su u različitim oblastima, uglavnom sa potražnjom za kvalifikovanim radnicima. Osim posla negovatelja, traženi su radnici iz različitih tehničkih i infrastrukturnih delatnosti.

 • Stručna nega bolesnih lica
 • Nega bolesnih lica bez kvalifikacije
 • Nega starih lica
 • Operativna medicinsko tehnička asistencija
 • Mehatronika
 • Tehnika automatizacije
 • Građevinska elektrika
 • Eelektromašinska tehnika
 • Tehnika električnih pogona
 • Tehnika električnih instalacija i njihovog održavanja
 • Tehnika sanitarija, grejanja i klimatizacije
 • Tehnika rashladnih uređaja
 • Vodoinstalacije
 • Mašinovođa u železničkom saobraćaju
 • Tehnika nadzora i održavanja železničke infrastrukture

Kako pronaći posao u Nemačkoj?

Najbolji način za traženje posla u ovoj zemlji je, kao što je slučaj i sa drugim državama od interesa za naše sugrađane, internet pretraga. Kako je nemačka vlada u velikoj potražnji za inostranom radnom snagom, oglase i javne pozive za zaposlenje u Nemačkoj moguće je povremeno pronaći i na internet stranci naše Nacionalne službe za zapošljavanje. Primera radi, u oktobru prethodne godine, na sajtu je bio objavljen javni konkurs za radno mestu u jednoj kompaniji u Bavarskoj, a opis radnog mesta se odnosio na asistenta za zdravstvenu negu do priznavanja diplome, a nakon priznavanja diplome, zvanje postaje kvalifikovani zdravstveni radnik.

Državne institucije za traženje posla – Pretraga poslova putem interneta se preporučuje bez obzira na to da li lice traži posao iz Srbije ili je već u Nemačkoj. Savetuje se da se poslovi pre svega traže na internet sajtovima državnih institucija kao što su Federal Employment Agency, International Placement Service i EURES. Pomenuta Federalna agencija za zapošljavanje ima za jedan od glavnih ciljeva da pomogne ljudima u Nemačkoj, a stranci imaju dobru mogućnost pretrage njihovog sajta u potrazi za slobodnim radnim mestima. Pretraga je dostupna na francuskom i engleskom jeziku, ali je većina oglasa na nemačkom. Stranica za više informacija je http://www.arbeitsagentur.de/. Druga pomenuta institucija, International Placement Service, pre svega ima za cilj da pronađe posao stranim državljanima koji još uvek nisu u zemlji. Više informacija je dostupno na stranici http://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/service/Ueberuns/WeitereDienststellen/ZentraleAuslandsundFachvermittlung/index.htm. EUERS je organizacija koja ima partnere u trideset i jednoj zemlji i predstavlja dobar izvor za pretragu poslova u evropskim zemljama, a tako i u Nemačkoj. Više informacija se može dobiti u kontaktu sa njihovim zastupnicima u Nemačkoj, a generalna obaveštenja su dostupna na njihovoj internet stranici www.europa.eu/eures.

Onlajn oglasi za posao – Traženje posla u Nemačkoj pre odlaska u zemlju je praktično i putem onlajn berzi poslova za tu zemlju, budući da veliki broj nemačkih kompanija oglašava pozive za radna mesta i preko dostupnih internet berzi, a ne isključivo preko agencija. Ovo omogućava stranim državljanima dobar uvid u potražnju određenih zanimanja i mogućnost da apliciraju za posao pre nego što se upute u Nemačku.

Neki od korisnih sajtova na kojima je moguće pronaći oglase su recimo monstre.de, research-in-germany.de, stepstone.de, careerjet.de, jobpilot.de, toytowngermany.de. Za visoko kvalifikovane i akademske poslove se preporučuju sajtovi berlin-onlile.de, berliner-zeitung.de, ex-berliner.com, kao i dnevni listovi Frankfurter Allgemneine Zeitung, Suddeutsche Zeiting, Die Weld, Frankfurter Rundshau i Handelsblatt.

Šta je potrebno za dobijanje posla u Nemačkoj?

Kao što je to slučaj i sa drugim evropskim zemljama i pitanjem rada za strane državljane i za Nemačku je najbolja opcija da se sledi nekoliko koraka. Prvi i osnovni korak je traženje i pronalaženje poslodavca, od kojeg treba dobiti potvrdu o sklapanju radnog ugovora i potom sa tom potvrdom može da se podnese zahtev za radnu vizu u nemačkoj ambasadi.

U slučaju da lice nema obezbeđeno radno mesto unapred, može da aplicira za šestomesečnu vizu za traženje posla i traži slobodno radno mesto u samoj zemlji. Za izdavanje takve vize je potrebnan dokaz o završenom visokom obrazovanju i dokaz o sposobnosti sopstvenog izdržavanja za to vreme boravka u Nemačkoj. Zahtev se podnosi u nemačkom konzulatu u Srbiji.

Plava kartica

Još jedan važan dokument je takozvana Plava kartica, koja predstavlja kombinaciju boravišne i radne dozvole za stručnjake sa fakultetskim obrazovanjem. Preduslov za njeno dobijanje je apliciranje za vizu, a tek nakon dobijanja vize se stiče pravo na palikaciju za Plavu karticu koja se izdaje u Nemačkoj, u nadležnoj kancelariji za strane državljane. Plava kartica se dodeljuje licima koji imaju ponudu za bruto platu od najmanje 46 400 evra na godišnjem nivou. Ona načelno važi za sva zanimanja i profesije, ali se u praksi ne dodeljuje stručnjacima iz oblasti društvenih nauka. Prednost za dobijanje Plave kartice imaju stručnjaci iz oblasti pod akronimom MINT, koje podrazumevaju matematiku, informatiju, prirodne nauke i tehničke nauke. U slučaju ovih oblasti, karticu može dobiti i lice koje ima ponuđenu manju bruto platu, no ona ne sme biti manja od 36 192 evra godišnje i mora odgovarati nemačkim platama u toj oblasti.

Utvrđivanje kvalifikacija za medicinske radnike

Radnici iz Srbije iz oblasti medicine mogu da rade u Nemačkoj odmah nakon usaglašavanja srpske i nemačke diplome. Nadležne institucije u Nemačkoj utvrđuju da li se diploma može potvrditi kao ekvivalent određenog nemačkog stepena stručnosti, a ukoliko je potrebno, traži se polaganje diferencijalnog ispita ili pohađanje dopunskog kursa koji se takođe završava ispitom. Za utvrđivanje kvalifikacija stručnosti su potrebna sledeća dokumenta:

 • Biorafija u tabelarnom prikazu
 • Potvrde o završenom školovanju ili daljem stručnom osposobljavanju
 • Potvrda o lekarskom pregledu
 • Potvrda da protiv kandidata nije pokrenut nikakav sudski postupak
 • Potvrda o završenom kursu nemačkog jezika

Sponzorisani tekstovi:

Loading...